Waarom ik afscheid nam van mijn aanvullende verzekering

Het is weer zorgverzekeringstijd! Wist je dat 30% van alle mensen met een aanvullende zorgverzekering daar niks op declareert? Zonde! Wat gaan wij komend jaar doen? Weer geen aanvullende verzekering en maximaal eigen risico? Of kiezen we wat anders voor 2019?

Voorwaarden, premie, korting. Wahh. Ook ik zit soms gillend achter mijn laptop omdat ik door de bomen het bos niet meer zie. Een zorgverzekering uitkiezen is niet leuk. Het is noodzakelijk kwaad. Ik weiger teveel te betalen. Ooit had ik een kennis die 170 euro per persoon per maand betaalde. Ze had geen idee waarvoor precies. Ik kon het niet laten me ermee te bemoeien, natuurlijk. Bleek dat ze 50 euro per persoon kon besparen door zorg in te leveren waar ze never nooit gebruik van maakte. Ze zat al 12 jaar bij dezelfde verzekeraar. Na dat verhaal besloot ik ieder jaar dit taaie klusje te klaren. Als zij dat 11 jaar eerder had gedaan, had het hun gezin 13.200 euro gescheeld. Wow!

Lees ook: Die gekke investeringen leveren wel 570 euro per maand op

Afgelopen jaar kozen we ervoor onze zorgverzekering zo goedkoop mogelijk te houden. We zijn allebei gezond, kunnen eventuele kosten zelf opvangen en de kinderen vallen voor bijna alles nog onder de basisverzekering. Dus: maximaal eigen risico van 885 euro. Geen aanvullende verzekering, behalve voor tandartszorg. Zo’n aanvullende verzekering vraagt om nogal wat wiskunde-kennis, trouwens. Ik ben wel eens op een aanvullende tandartsverzekering gestuit, waarbij de premie hoger was dan het maximaal uit te keren bedrag. Ja, blijven opletten, mensen. Anders word je zó bij de neus genomen. Verder koos ik ervoor om het overige potentiële fysieke drama dus niet te verzekeren. Dit leverde me een premie op van 2058 euro in totaal voor het hele jaar, voor ons hele gezin (2 volwassenen, 2 kinderen). Wij betalen altijd in één keer vooruit voor alle 12 maanden. Dan krijg je een paar procent korting. (Effe naar vragen!) Wie het kleine niet eert..

Jarenlang had ik wél een aanvullende verzekering. Mijn moeder koos daar vroeger voor en ik later vanzelf ook. In zo’n aanvullende verzekering zaten allerlei dingen die ik toen helemaal niet gebruikte. Kosten rondom bevallen, bijvoorbeeld. Sterilisatie. Alternatieve geneeswijze. En zelfs van alles wat wel op mij van toepassing kon zijn, gebruikte ik de meeste vergoedingen niet. Er gingen jaren voorbij dat ik niks declareerde. Op zich natuurlijk fijn want het betekende dat ik zo gezond was als een vis, maar mijn betaalde premie was wel weg! Uit onderzoek blijkt dat 84% van de verzekerden zich aanvullend verzekert, terwijl (in 2016) 30% niks declareert. Schokkend, toch? Ik heb nog even rondgebeld langs verschillende verzekeraars met de vraag hoe dat nu zit met die cijfers. Blijft dat sinds 2016 gelijk? Neemt dat af of toe? Ze wilden er allemaal niks over zeggen, omdat, zoals dat volgens de verzekeraars concurrentiegevoelige informatie is. Of te wel: ze willen niet dat bekend wordt hoe het bij hen zit, omdat mensen dan misschien gaan vergelijken. En ze willen ook niet dat collega’s het weten. Ik snap het ook wel: je gaat niet van de daken schreeuwen dat bijna een derde van de aanvullend verzekerden niks declareert. Voor hetzelfde geld worden die mensen wakker en kiezen ze niet langer voor die extra verzekering. Dag premie!

Lees ook: Een geldgeheim dat ik iedereen aanraad

Het lijkt alsof het kiezen is. Wel aanvullend verzekeren of niet. Ik heb de neiging naar nee, maar mis dan wel een beetje zekerheid. Mondzorg, dat ga ik waarschijnlijk wel gebruiken, al weet ik nooit hoeveel. Even een controle, even wat tandsteen verwijderen. Dat soort dingen. En fysiotherapie. Dat is ook een dure grap mocht je het nodig hebben. En het wordt slecht verzekerd vanuit de basisverzekering. Nu is er een alternatief voor die aanvullende verzekering. Het heet ixorg. Het is geen verzekering maar een spaarpotje waarin je iedere maand wat geld stopt. Het is aan jou hoeveel. Je kunt die inleg alleen gebruiken om de kosten voor mondzorg en fysiotherapie te betalen. Je kunt ook kiezen om alleen in te leggen voor één van die twee doelen. Als je minder kosten maakt dan er in je potje zit, is je inleg niet opeens weg, zoals bij een reguliere verzekering. Je geld blijft gewoon staan en gebruik je wanneer je het wel nodig hebt. Je krijgt er ook een ongevallenverzekering bij. Voor als je bijvoorbeeld al je tanden verliest bij een ongeval op de fiets, ofzo. En daarna hulp nodig hebt van fysio om weer op de been te komen. Want zulke hoge kosten zijn moeilijk te voldoen uit je opgebouwde spaarpotje bij ixorg. Als je potje nog bijna leeg is en je maakt toch kosten, schiet ixorg het voor en betaal je iedere maand terug. De enige plek waar je rood kunt staan zonder extra kosten 🙂

Ik vind het een supersympathiek initiatief. Zo sympathiek dat ik me meteen afvroeg: what’s the catch? Waar zit het addertje onder het gras? Dus ik ben in de kleine lettertjes gedoken. Je bepaalt zelf je inleg. Je kunt je spaarpotje altijd inzien. Als je wilt stoppen, krijg je je inleg volledig terug. Je krijgt geen rente over je ingelegde geld, maar dat krijg je op de bank tegenwoordig ook amper. En ja, voor niks komt natuurlijk de zon op. Ixorg rekent kosten voor het gebruik van dit systeem. Een paar euro per maand. Als je het een beetje goed uitkient, vallen die kosten wel mee. Je hebt dan een spaarpotje, waarvan je weet dat je het niet uitgeeft aan een etentje of andere rekeningen die je niet had voorzien. Hiermee heb je wat meer zekerheid dan zonder aanvullende verzekering. En zeker als je niet veel zorg afneemt, kan het je een hoop geld besparen. Ik neem het in ieder geval mee in mijn keuze voor 2019.

Er is geen goed of fout bij het kiezen van een zorgverzekering. Ik zou zeggen: kies niet wat je moeder altijd deed of wat de buurvrouw zegt dat goed is. Kies wat bij jou en jouw gezin past op basis van jullie gezondheid, financiële middelen en vooruitzichten. Betaal voor de zekerheid die je nodig hebt of prettig vindt, maar verzeker jezelf niet arm.

Wat hebben jullie besloten? Maximaal eigen risico of juist niet? Aanvullend verzekeren? Ik ben benieuwd naar jullie keuzes.

 


Dit artikel is een samenwerking met ixorg. De inhoud is voor 100% van mij.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’