Volgend jaar minder belasting betalen? Doe dit dan nog snel!

Belasting betalen: niet leuk, wel verplicht. Maar minder belasting betalen is natuurlijk mooi meegenomen. Sommige dingen moet je wel écht nog voor 1 januari regelen, wil je daar volgend jaar van profiteren.

We sluiten 2023 bijna af. De feestversiering en zoetigheden vliegen je om de oren. Dan heb je nu echt geen zin om aan je belastingaangifte van volgend jaar te denken, toch? Maar dit is hét moment om nog wat dingen te regelen. Want na 1 januari is het te laat.

Kijk naar de aftrekposten

Over je inkomen betaal je belasting in box 1. Hoe hoger je inkomen, hoe meer belasting je betaalt. Met aftrekposten maak je je inkomen lager. Want die kosten trek je van je inkomen af. En je raadt het al: dan betaal je dus minder belasting.

Check nu vooral nog even welke aftrekposten er allemaal zijn. En welke je kunt gebruiken. Hier vind je een lijstje van de Belastingdienst.

Het is fijn als je belastingaangifte vooraf al zo goed als helemaal is ingevuld. Maar aftrekposten staan daar nooit bij. Die moet je zelf opgeven. Nu is het een goed moment daarvoor, want het kan voordelig zijn om dit jaar nog wat kosten te maken. Of wat rekeningen vooruit te betalen. Bijvoorbeeld zorgkosten, giften, studiekosten of kosten voor je woning, die je toch al van plan was te betalen.

Doe je aangifte met je partner? Duik daar ook even in. Want je mag samen aangifte doen. En alles fifty-fifty verdelen is niet altijd het voordeligst.

Maak je vermogen lager

Sparen en beleggen, fijn is dat. Vooral als je al een lekker potje bij elkaar hebt. Maar kom je boven een bepaald bedrag? Dan betaal je belasting daarover. Vermogensbelasting in box 3 noemen we dat.

De grens ligt in 2023 op € 57.000 (zonder partner) en € 114.000 (met partner). In 2024 blijft dit zo, dus respectievelijk € 57.000 en € 114.000 (als je groen belegt of groen spaart is de vrijstelling hoger). Dit bedrag is vrijgesteld van belasting. Alles daarboven niet. Daar betaal je wel belasting over.

Tenzij je het vermogen lager maakt. Dat kan bijvoorbeeld zo:

Extra aflossen op je hypotheek

Elk jaar mag je een bedrag boetevrij aflossen op je hypotheek. Hoe dat werkt, lees je hier. Kun je wat spaargeld missen, dan is zo’n extra aflossing het overwegen waard. Zo daalt je hypotheekschuld en betaal je minder belasting over je vermogen.

Geld schenken aan (klein)kinderen of iemand anders

Ben je van plan om iemand een financieel duwtje in de rug te geven? Misschien wil je dat dit jaar nog doen. Over geld dat jij schenkt, betaal je geen belasting. Het is immers jouw geld niet meer.

De ontvanger ervan betaalt wel schenkingsbelasting. Tenzij je onder het maximumbedrag blijft. In 2023 mag je als ouder(s) aan je kind € 6.035 belastingvrij schenken. Schenk je aan iemand anders, zoals een kleinkind, dan is dat € 2.418.

Ook zijn er verhoogde vrijstellingen. Bijvoorbeeld voor de aankoop of verbouwing van een huis. Hoeveel je belastingvrij mag schenken, lees je hier.

Zorgpremie in één keer betalen

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je je premie voor het hele jaar vooruit betalen. Dat is een flink bedrag ineens, maar zo verlaag je wel je vermogen. En je krijgt waarschijnlijk korting. Bijvoorbeeld 1% of 2%. Mooi meegenomen, toch?

Check wel even de voorwaarden. Want het is niet overal mogelijk om je zorgpremie in december al vooruit te betalen. Soms kan dat pas in januari.

Let op! De Belastingdienst kijkt naar je vermogen op 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet. Dit heet de peildatum. In 2024 doe je aangifte over 2023. De peildatum is dan 1 januari 2023. Daar kun je nu niks meer aan veranderen. Maak je nu (aan het eind van 2023) je vermogen lager? Dan doe je dat voor je aangifte over 2024. Want daarvoor is de peildatum 1 januari 2024.

Check je jaarruimte

Het kan zijn dat je geen of te weinig pensioen opbouwt. Dan heb je een pensioentekort. Om dit aan te vullen, zet je zelf geld opzij. En dat levert een belastingvoordeel op, want dat bedrag mag je aftrekken voor de belasting. Maar alleen als je jaarruimte hebt.

Via de Belastingdienst kun je uitrekenen of en hoeveel jaarruimte je hebt. Doe dat nu nog even, zodat je daar optimaal gebruik van maakt.

Laatste kans om te middelen

Als je inkomen sterk wisselt, betaal je misschien meer belasting dan wanneer je inkomen elk jaar hetzelfde is. Daarom mag je drie opeenvolgende jaren middelen. Bijvoorbeeld als je een tijdje niet hebt gewerkt, net bent begonnen met werken of als je zzp’er bent.

De middelingsregeling is per 1 januari 2023 komen te vervallen. Maar je kunt je aanvraag nog wel indienen; het laatste tijdvak waarin je nog kunt middelen is 2022, 2023, 2024. Meer weten? Check hier de middelingsregeling.

Sluit het jaar goed af

Belastingaangiftes die (te) snel zijn ingevuld, bevatten de meeste fouten. Waardoor je misschien onnodig veel belasting betaalt. Neem dus even de tijd om 2023 financieel goed af te sluiten. Pak een momentje tussen de decemberdrukte door om alles op een rijtje te zetten.

Vraag jezelf bijvoorbeeld af welke uitgaven je beter nu nog kunt doen. Zijn er rekeningen die je vooruit wilt betalen? Hoe zit het met je spaargeld? Wil je alvast een extra aflossing of schenking doen? Of is het juist slimmer om je spaarpotje aan te vullen?

Kijk goed welke tips voor jou wel of niet werken. Een belastingaangifte is heel persoonlijk. De Belastingdienst heeft bovendien veel voorwaarden, die moet je wel kennen. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan om advies!

En, nu je toch aan het nadenken bent over volgend jaar. Misschien denk je er al een tijdje over om een dag minder te gaan werken? In de video hieronder vertelt Renée hoeveel salaris je nou netto inlevert als je van vijf naar vier dagen per week gaat.

Meer van zulke handige video’s? Volg ons dan op Instagram, vinden we leuk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’