Je huis verduurzamen is geen goedkoop geintje. Subsidie is meer dan welkom. Maar hoe werkt dat precies? En waar moet je aan voldoen om er recht op te hebben?
Wij kregen een huis-aan-huis-krantje in de bus. Eigenlijk leg ik die normaal gesproken meteen in de kattenbak. Sorry! Nu had ik even tijd en bladerde ‘m door. Er stond een stuk in over een subsidiepot voor mensen die hun huis verduurzamen. Eerlijk gezegd was dat de eerste keer dat ik bedacht dat wij daar wel eens recht op konden hebben. Bij het artikel stond een lijstje met voorwaarden, online vond ik weer andere voorwaarden. Ik belde de gemeente. De medewerker gaf weer andere informatie en mij duizelde het inmiddels. Dus deed ik even een stap terug en ging op zoek naar antwoorden op vragen die ik had en jij misschien ook wel hebt.
Wat is nu precies een subsidie op verduurzaming?
Dat moest ik eerst maar eens begrijpen. Subsidie is een manier om bepaald gedrag van mensen aan te moedigen. Gedrag dat dus graag gezien wordt. Waarom is je huis verduurzamen goed gedrag? Nou, je gebruikt in een huis met energielabel A minder elektra en gas dan in een woning met energielabel G. Logisch. En dat is weer goed voor het milieu en voor het voortbestaan van deze planeet. Belangrijk, en dus zijn er her en der potjes om het verduurzamen van je huis aan te moedigen. Het kost namelijk best een hoop geld en dan is een beetje subsidie fijn.
Op welke verduurzamingen kan je subsidie krijgen?
Elke regeling is anders, maar over het algemeen gelden subsidies voor spouwmuurisolatie, dakisolatie (of zolder of vliegisolatie), vloerisolatie, gevelisolatie en hoogrendementsglas. Daarnaast komen ook bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmteboiler en een warmtepomp in aanmerking.
LEES OOK: Zonnepanelen: Zo weet je of jouw dak geschikt is
Hoeveel subsidie kun je krijgen om je huis te verduurzamen?
Dat verschilt per klus die je uitvoert. En het wil ook nog wel eens wisselen wanneer er in Den Haag dingen besloten worden. Gemiddeld gaat het om zo’n 20% tot 30% per maatregel die je neemt. Als je het verduurzamen grondig aanpakt, is het dus al snel een paar duizend euro.
En dat storten ze dan gewoon op je rekening?
Ho ho, was het maar zo simpel. Voor zo ongeveer alle subsidieregelingen, geldt dat je de verduurzaming eerst helemaal zelf moet betalen. Je moet het ook door een officieel bedrijf laten doen en kunt niet zelf wat gaan prutsen met isolatieplaten op je zolder. Pas achteraf kun je aanspraak maken op de subsidiepot. En als dat allemaal lukt, storten ze het gewoon op je rekening.
Waar moet ik aan voldoen om subsidie te krijgen?
Ik kan nu wel alle voorwaarden per subsidiepot op een rij zetten, maar daar word je niet blij van. Dat kan makkelijker. Er is een geweldige, overzichtelijke tool waar je precies kunt zien voor welke subsidies jij in aanmerking kunt komen. Deze heet Energie Subsidie Wijzer. Sommige subsidies gelden ook lokaal, bijvoorbeeld alleen in bepaalde gemeenten. Dus je vult hier je woonplaats in en vervolgens geef je aan of je een eigen huis hebt of onderdeel bent van een Vve (Vereniging van Eigenaren). Ook als vereniging kun je namelijk gebruik maken van subsidies, niet alleen voor het verduurzamen zelf, maar bijvoorbeeld ook voor het opstellen van een meerjarenplan daarvoor.
LEES OOK: Een koophuis: op deze onderhoudskosten kun je rekenen
De twee belangrijkste subsidies zijn de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Die geldt voor verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie van gevels en vloeren. Dan is er ook nog de Investeringssubsidie Duurzame Energie, die weer geldt voor zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp. Deze subsidies gelden nu, maar dit verandert best geregeld. Check dus vooral de Energie Subsidie Wijzer voor actuele informatie.
Is het aanvragen van subsidies de moeite waard?
Ik ben zelf nog volop bezig met de subsidies. Het is best even een administratief en bureaucratisch werkje, maar het is de moeite écht waard. Het geld is er, dus waarom er geen gebruik van maken? En met de verduurzaming van ons huis zelf ben ik ook elke dag blij. Het is zoveel comfortabeler in huis en we hopen het verschil natuurlijk ook terug te gaan zien op de energierekening.