Je huis verduurzamen voor € 1.000. Wat kun je daarvoor doen?

Zonnepanelen, van het gas af en overal driedubbel glas, dat zijn flinke investeringen. Maar ook met een kleiner bedrag kun je al een hoop doen. Bijvoorbeeld € 1.000.

Als koper of huiseigenaar kun je bijna altijd € 9.000 extra hypotheek krijgen. Dan moet je het geld wel besteden aan energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, dakisolatie of een warmtepomp.

Die € 9.000 verdient zich – als het goed is – vanzelf terug. Omdat je energierekening omlaag gaat. Misschien wil je deze extra lening toch niet aangaan, of duurt het nog even voordat dat geld er is. Dan kun je ook met een minder hoog bedrag een hoop doen. We laten je zien wat precies.

Kijk wat je kunt isoleren

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte vast. Zo hoef je minder hard te stoken en gaat je energieverbruik omlaag. Een woning zo lek als een mandje slurpt energie. De warmte vliegt er zo uit. Dat wil je niet. Door te investeren in isolatie kun je mogelijk flink besparen.

Via de website van Eigen Huis rekenden we uit wat verschillende isolatieklussen kosten, die rond of onder de € 1.000 blijven.

Wat doe je?Hoeveel vierkante meter?Wat kost het?
Spouwmuur isoleren25€ 475 tot € 525
Spouwmuur isoleren50€ 950 tot € 1.050
HR isolatieglas5€ 785 tot € 865
HR isolatieglas6€ 942 tot € 1.038
Vloerisolatie15€ 795 tot € 870
Vloerisolatie20€ 1.060 tot € 1.160
Schuin dak isoleren5 binnenkant, 8 buitenkant€ 943 tot € 1.042
Schuin dak isoleren6 binnenkant, 10 buitenkant€ 1.162 tot € 1.284
Bron: Eigen Huis

De cijfers hierboven zijn gemiddeldes. Wat jij precies kwijt bent en hoeveel je bespaart, hangt van verschillende zaken af. Zo is de isolatiewaarde van spouwmuurisolatie bijvoorbeeld afhankelijk van het soort materiaal dat je kiest en de breedte van de spouw. Gemiddeld bespaar je met spouwmuurisolatie 15 tot 30% op je stookkosten. En met de hoge energieprijs kan dat behoorlijk oplopen.

Ook kun je soms subsidie krijgen. Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je 30% van de kosten terug. Vanaf 2023 vervalt de eis dat je minimaal twee energiebesparende maatregelen moet nemen. Dus als je één isolatiemaatregel neemt, kun je al 15% subsidie krijgen.

Daarnaast kost een bedrijf inhuren natuurlijk geld. Zo rekende Milieu Centraal uit dat een schuin dak van 62 m2 zelf isoleren je zo’ € 900 aan materiaal kost. Laat je ’t doen? Dan ben je minstens 5 keer zoveel kwijt.

Kleine oplossingen helpen ook

Bij verduurzamen denken we meestal aan zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. Toch is er veel meer wat je kunt doen. Tuurlijk, als je je huis echt duurzaam wilt maken, ga je voor een investering. Maar niet iedereen wil en kan dat. Je woont bijvoorbeeld ergens tijdelijk. Of je hebt geen spaarpot beschikbaar.

Kijk dus vooral waar in je huis warmte naar buiten vliegt. Ga op zoek naar alle kieren en tochtplekken. Wij hebben bijvoorbeeld een kleine zolder, waarvan het dak niet is geïsoleerd. Daar wordt het behoorlijk koud in de winter. En die kou trekt naar beneden. Wat wij doen? We leggen dikke dekens op de vloer en op het trapgat. Zolder dicht en niet meer opendoen. Simpele oplossing, maar scheelt veel.

Zo zijn er meer kleine oplossingen die samen nog geen € 1.000 kosten. Dikke gordijnen voor de ramen en deuren houden warmte vast, bijvoorbeeld. Een radiatorventilator verspreidt warme lucht sneller door de ruimte, waardoor je je verwarming minder hoog kunt zetten. Isolerend kozijnfolie kost zo’n € 2,50 per m2 en zorgt voor een isolerende luchtlaag. Radiatorfolie voorkomt dat er via de buitenmuren warmte snel verloren gaat. En een investering in energiezuinige huishoudapparaten scheelt ook, zoals van gas naar inductie.

Zo zie je, ook met € 1.000 kun je energie besparen en je huis verduurzamen. Het is misschien een kleinere investering dan bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar alle beetjes helpen, toch?

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop