Verwarming weer aan: Je kan écht zelf veel doen aan je (hoge) energierekening

De energierekening is de laatste jaren hard gestegen. De prijzen voor gas en elektra heb je niet echt in de hand, maar toch kun je veel doen om de kosten in de hand te houden, zegt PorteRenee’s Renée. Niet zeuren maar gewoon allemaal een stapje terug doen.

Ik geef toe: een klein dansje door de woonkamer heb ik wel gemaakt. Niet alleen krijgen we € 1.000 terug bij de jaarrekening van onze energieleverancier, ook gaat onze maandelijkse rekening maar een paar tientjes omhoog. Vooral dat laatste vond ik een opluchting. In dat nieuwe maandbedrag zijn onze nieuwe zonnepanelen nog niet eens meegenomen. We gaan heel anders met energie om nu, en ik denk dat we het vooral daaraan te danken hebben.

24 uur opladen

Van nature ben ik nogal een chaoot. Ik liet vroeger vaak genoeg de verwarming per ongeluk ‘s nachts aanstaan. Ik draaide een wasje gewoon nog een keer wanneer ik was vergeten het te drogen en het een beetje was gaan stinken. En stekkers hingen in het hele huis de hele dag en nacht in de stopcontacten, ook wanneer het niet nodig was. Het was een luxe, om zo slordig met energie om te gaan.

Hoge energierekening

Tijden zijn veranderd. Prijzen zijn enorm gestegen, de aarde geeft duidelijk aan dat het niet goed gaat en een woord als ‘energiecrisis’ wordt steeds vaker gebruikt. Natuurlijk kijken we hoe we ons huis kunnen verduurzamen, maar ook door alleen maar je eigen verbruik te veranderen kun je zoveel gas en elektra besparen. 

In dit eerdere artikel somde ik al 12 dingen op die ik nu anders doe dan een paar jaar geleden. Lees het vooral en doe mee.

Koud douchen

Ik las onlangs dat een Duitse deelstaat had besloten dat douchen in het lokale zwembad alleen nog koud kon. En dat de verwarming in veel overheidsgebouwen terug ging naar 17 graden, en 15 graden voor de gangen. Er stonden reacties van mensen onder het artikel in de trant van: wat een overdreven gedoe. Ik durfde amper te reageren, maar vind eigenlijk dat ze gelijk hebben. Zeker in Duitsland, een land dat heel erg afhankelijk is van Russisch gas, moet je drastische maatregelen nemen. Het wordt een keertje tijd, zeg…

Hoge energierekening? Drastische maatregelen

Ook in onze huizen zullen we drastische maatregelen moeten nemen. Het idee dat we allemaal recht hebben op een woonkamer met een temperatuur van 22 graden, elke dag een lange, hete douche en dan ook nog een betaalbare energierekening is onzin. We zullen een tikkie moeten inleveren. Daar kun je heel zuur over doen, je kunt het ook als een uitdaging zien. De verwarming lager zetten is toch de minimale inzet die je kunt tonen om te proberen de wereld nog een beetje leefbaar achter te laten voor je eventuele nageslacht.  

Net zo gelukkig

Dus douchen wij minder vaak en minder warm. Is in bad gaan een luxe geworden. Gaat de verwarming in de winter op 18 graden en niet hoger. Het is wat het is. Een vorige generatie lukte het mensen ook om op die manier alsnog een fijn en gelukkig leven te leiden. Laten we niet doen alsof ons levensgeluk hier vanaf hangt. Lekker in je badjas, met sloffen aan, met z’n allen onder een dekentje een kerstfilm kijken, vind ik helemaal geen slecht vooruitzicht. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.