Shoppen met cashback: wat levert het op en welke sites zijn de moeite waard?

Je koopt iets en krijgt het hele of een deel van het bedrag terug. Dat is het idee van cashback. Maar is het de moeite waard en zo ja: waar vind je deze acties? We vertellen het je in dit artikel.

Je hebt er vast al eens van gehoord: een cashbacksite. Maar wat is het nou precies? Cashbacksites zijn online platformen waar allerlei webshops en merken bij zijn aangesloten. Als je een account aanmaakt bij een cashbacksite en via zo’n site doorklikt naar een webshop waar jij wat wilt kopen, krijg je een beetje geld terug. Oftewel: cashback. Hoeveel dat is, hangt af van de vergoeding. Dit verschilt per webshop en per cashbacksite.

Waarom zou ik een zo’n site gebruiken?

Als je, net als ik, graag wat geld wilt besparen op online aankopen, kun je gebruikmaken van een cashbacksite.

Stel, je wilt een nieuwe Lego-set kopen voor je kind. Dan kun je dit direct kopen via bijvoorbeeld de website van Lego. Maar je kunt ook via een cashbacksite, zoals CashbackXL, doorklikken naar de Lego-webshop en dán het product kopen. Je ontvangt via CashbackXL bijvoorbeeld 3% cashback op elke bestelling bij Lego. Op een set van € 50 is dat € 1,50. Lijkt weinig, maar als je vaker online aankopen doet en geld terugkrijgt via een cashback, kan het zomaar een groot bedrag worden. En je hoeft er amper wat voor te doen.

Maar waarom krijg ik eigenlijk cashback?

Goeie vraag! Als je via een cashbacksite (het is wel belangrijk dat je bent ingelogd op je account) doorklikt naar een webshop, bijvoorbeeld dus de Lego-shop, ontvangt de cashbackwebsite een commissie over jouw aankoop. Dat is een soort bedankje in de vorm van geld. Omdat de cashbacksite jou bij de Lego-shop heeft laten kopen.

De cashbacksite kan de commissie helemaal zelf houden, maar dat doen ze vaak niet. Ze ‘delen’ dit bedrag met jou. Natuurlijk niet zonder reden, want de kans dat je terugkomt om via hen weer naar een webshop door te klikken is groot. Zo verdienen zij weer aan jouw aankoop.

Welke cashbacksites kun je gebruiken?

Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Er zijn tegenwoordig veel cashbacksites. En ze werken zo goed als allemaal op dezelfde manier. Maar elke site heeft natuurlijk wel eigen voorwaarden, verschillende hoogtes van cashbacks, andere aangesloten webshops of extra functionaliteiten. Hieronder lichten we drie grote cashbacksites uit waar wij ervaring mee hebben. Maar er zijn er dus meer, zoals ShopBuddies of iPay. Goed om uit te zoeken welke cashbacksite het beste bij je past. Je kunt je natuurlijk ook bij meerdere aanmelden.

De drie grootste cashbacksites

Hieronder zoomen we in op de voorwaarden van drie bekende cashbacksites, zodat je goed geïnformeerd bent én een juiste keuze kunt maken.

Site 1: CashbackXL

Uit welk land komt CashbackXL? Nederland.
Heb ik een account nodig? Ja.
Is het gebruik van CashbackXL gratis? Ja.
Heeft CashbackXL een app? Ja.
Hoeveel webshops en merken zijn aangesloten? Meer dan 3.000, bijvoorbeeld: Coolblue, bol., Nike, Decathlon, Odido, Bax Music, Zalando, HEMA, Thuisbezorgd.nl, Body & Fit en de Bijenkorf.

Hoe werkt een cashback via CashbackXL? Als eerste maak je een account aan bij CashbackXL. Wil je iets kopen in een webshop? Dan klik je, nadat je bent ingelogd, via CashbackXL door naar die shop. Als je daar een aankoop doet, ontvang je − als het goed is − uiteindelijk de cashback in je account. Hoe hoog die is hangt af van het bedrag of percentage dat er bij de webshop vermeld staat.

Let op: bij sommige shops kun je alleen een waardebon kopen, zoals bij bol. Je krijgt dan geen geld terug als je iets via de shop koopt, maar dus wel als je een waardebon via CashbackXL koopt. Met die waardebon kun je vervolgens iets kopen bij de webshop waar je een waardebon van hebt.

Waar moet ik op letten om een cashback te ontvangen? Om ervoor te zorgen dat jouw transactie bij de webshop zeker weten wordt geregistreerd, kun je op de volgende dingen letten:

 • Ga naar CashbackXL en klik vanuit daar door naar de webshop. Let op dat je ingelogd bent.
 • Zorg dat je browser cookies accepteert. En accepteer zelf ook alle cookies in de webshop, want die zijn essentieel voor de registratie van je cashback.
 • Gebruik geen adblockers.
 • Belangrijk om het winkelmandje pas te vullen nádat je via CashbackXL hebt doorgeklikt naar de webshop.
 • Als het kan, doe de aankoop dan vanuit huis. Soms worden cashbacks vanuit bijvoorbeeld kantoren of hotels niet geregistreerd.
 • Zorg dat je de hele aankoop op de website of app afrondt. Niet via chat of telefonisch.
 • Soms ontvang je geen cashback als je kortingscodes, cadeaubonnen of punten gebruikt.

Hoelang duurt het uitbetalen van de cashback naar mijn account? Vaak staat een cashback via CashbackXL binnen een paar uur in jouw account met de status ‘Bevestigd’. Je hebt het geld dan nog niet ontvangen. Dat kan, afhankelijk van de webshop, tussen één week en vier maanden duren. Gemiddeld duurt het twee maanden. Als je een waardebon koopt met cashback (bijvoorbeeld via bol.), wordt het bedrag wel direct aan je account toegevoegd.

Krijg ik altijd een cashback? Nee, je hebt niet altijd automatisch recht op een cashback als je CashbackXL gebruikt. Het kan zijn dat de cashback niet geregistreerd wordt of uiteindelijk wordt afgekeurd. Als je bijvoorbeeld een bestelling retourneert of annuleert, wordt de cashback niet uitgekeerd.

Ik wil mijn saldo laten uitbetalen, hoe werkt dat? Je kunt alle goedgekeurde cashbacks laten uitbetalen. De uitbetaling is altijd rond de 25ste van de maand. Let op: uitbetalen kan alleen naar een IBAN-rekeningnummer (ook buitenlandse IBAN’s).

Hoe wordt het saldo uitbetaald? Je kunt kiezen voor geld op je rekening, maar je kunt ook kiezen voor waardebonnen. Bijvoorbeeld van IKEA, Etos of Zalando. Je krijgt daar nog extra voordeel op, maximaal 10%.

Hoe verdient CashbackXL geld? De website verdient op een aantal manieren geld. Bijvoorbeeld via advertenties op de site en in de app, via de verkoop van waardebonnen, en de website ontvangt bonussen als er extra veel cashbacks plaatsvinden via een bepaalde webshop. En dus ook door jou bij een webshop te laten kopen (commissie), dit bedrag ‘delen’ ze met jou.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens? Je moet een account aanmaken, dus je deelt persoonsgegevens zoals je naam, mailadres en bankrekeningnummer. Deze gegevens worden, volgens CashbackXL, alleen gebruikt voor communicatie en uitbetaling van cashbacks. De gegevens worden volgens CashbackXL niet doorverkocht aan derden.

Goed om te weten:

 • CashbackXL heeft een member-get-member-actie: als jij iemand (let op: geen nep-account) aanlevert, krijg je per aangeleverde member € 2,50.
 • Je kunt ook cashbacks delen met je (sport)club, goede doel of school. Je spaart zo wat geld voor jezelf en voor je gekozen club. Je bepaalt zelf hoeveel van je ontvangen cashbacks naar de club of het goede doel gaat. Hier lees je daar meer over.

Site 2: Woolsocks

Uit welk land komt Woolsocks? Zwitserland.
Heb ik een account nodig? Ja.
Is het gebruik van Woolsocks gratis? Ja.
Heeft Woolsocks een app? Ja.
Hoeveel webshops en merken zijn aangesloten? Meer dan 4.000 shops en merken, zoals: KLM, Thuisbezorgd.nl, Amazon, Expedia, Ziggo, MediaMarkt, Storytel, Groupon, Kleertjes.com, Lego en Nike.

Hoe werkt een cashback via Woolsocks? Als eerste maak je een account aan bij Woolsocks. Wil je iets kopen bij een shop? Dan klik je via Woolsocks, nadat je bent ingelogd, door naar die shop. Als je een aankoop doet, ontvang je − als het goed is − uiteindelijk de cashback in je account. Hoe hoog dit is, hangt af van het bedrag of percentage dat er bij de webshop vermeld staat.

Waar moet ik op letten om een cashback te ontvangen? Op dezelfde punten als bij CashbackXL. Daarnaast raadt Woolsocks het gebruik van Google Chrome aan.

En bij Woolsocks kun je naast cashbacks gebruikmaken van zogeheten autorewards. Dat zijn automatische cashbacks over aankopen die je doet, in de fysieke winkel en online, bij aangesloten winkels.

Hoe ontvang ik autorewards? Daarvoor moet je jouw bankrekening koppelen aan je account. Jouw aankopen worden dan uitgelezen en als je een aankoop doet bij een aangesloten winkel voor autorewards, ontvang je automatisch een cashback zonder dat je door hoeft te klikken.

Zit hier een limiet aan? Ja. Daar lees je hier meer over.

Hoelang duurt het uitbetalen van de cashback naar mijn account? Bij Woolsocks kun je gebruikmaken van directe uitbetaling. Hier zitten wat ‘regels’ aan verbonden. Die lees je hier. Als je hier geen gebruik van maakt, staat het geld vaak binnen een paar werkdagen op je rekening.

Krijg ik altijd een cashback? Nee, je hebt niet altijd automatisch recht op een cashback als je Woolsocks gebruikt. Het kan zijn dat de cashback niet geregistreerd wordt of uiteindelijk wordt afgekeurd. Als je bijvoorbeeld een bestelling retourneert of annuleert, wordt de cashback niet uitgekeerd.

Hoe wordt het saldo uitbetaald? Je kunt kiezen voor geld op je rekening. Maar je kunt het geld bijvoorbeeld ook (voor een deel) doneren aan een goed doel.

Hoe verdient Woolsocks geld? De website verdient geld zodra jij een aankoop doet. Webshops geven dan een commissie aan Woolsocks, een soort bedankje dat Woolsocks jou als klant heeft aangedragen. Van dit bedrag ontvang jij een deel, het andere deel houdt Woolsocks. Verdere verdienmodellen zijn vooralsnog niet bekend.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens? Je moet een account aanmaken, dus je deelt persoonsgegevens zoals je naam, mailadres en bankrekeningnummer. Als je gebruik wilt maken van onder andere autorewards moet je ook je bankrekening koppelen. Woolsocks heeft alleen toegang tot jouw banktransacties. Voor de koppeling gebruiken ze een PSD2-verbinding. Jij machtigt jouw bank om gegevens naar Woolsocks te verzenden. Aan deze verbinding zitten regels verbonden. Daar dient Woolsocks zich aan te houden. Daarnaast worden volgens Woolsocks gegevens niet doorverkocht aan derden.

Goed om te weten:

 • Naast cashbacks en autorewards kun je meer met Woolsocks. Bijvoorbeeld inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven of abonnementen opzeggen. Hiervoor moet je wel jouw bankrekening koppelen. Door al deze functionaliteiten is de app van Woolsocks wel onoverzichtelijk (vind ik).
 • Ook kun je cashback op boodschappen krijgen, want Woolsocks is namelijk gefuseerd met Scoupy. Om een cashback op je boodschappen te krijgen, dien je jouw kassabon te uploaden als je een product hebt gekocht dat in aanmerking komt voor een cashback.
 • Woolsocks gebruikt jouw locatiegegevens om lokale deals met je te delen.

Site 3: EuroClix

Uit welk land komt EuroClix? Nederland.
Heb ik een account nodig? Ja.
Is het gebruik van EuroClix gratis? Ja.
Heeft Euroclix een app? Nee.
Hoeveel webshops en merken zijn aangesloten? Ruim 2.500, zoals bol., Amazon, HEMA, Lidl, Voordeeluitjes.nl, Albelli, About You, Pathe Thuis, C&A, Samsung en Levi’s.

Hoe werkt een cashback via EuroClix? Als eerste maak je een account aan bij EuroClix. Wil je iets kopen bij een webshop? Dan klik je via EuroClix, nadat je bent ingelogd, door naar die webshop. Als je een aankoop doet, ontvang je − als het goed is − uiteindelijk punten (Clix) in je account. Hoeveel punten dat zijn, hangt af van de webshop.

Waar moet ik op letten om een cashback te ontvangen? Op de website van EuroClix kunnen we geen ‘eisen’ vinden, maar we verwachten dat je op dezelfde dingen moet letten als bij CashbackXL en Woolsocks om de aankoop te registreren in je account.

Hoelang duurt het uitbetalen van de cashback naar mijn account? Bij EuroClix werkt het net wat anders. De cashback die je via EuroClix ontvangt, wordt in punten (Clix) uitbetaald op je account. Heb je genoeg punten? Dan kun je deze in euro’s laten uitbetalen. Hoelang het duurt voordat je punten in je account staan, hangt af van de snelheid van de webshop die jouw transactie goed moet keuren. Dit kan één dag duren, maar ook drie maanden.

Ik wil mijn punten laten uitbetalen, hoe werkt dat? Als je genoeg punten hebt, kun je die laten uitbetalen. Je hebt minimaal 1.000 punten, dit is € 10, of een veelvoud daarvan nodig om een uitbetaling aan te vragen. Binnen drie werkdagen staat het geld op je rekening.

Hoe worden de punten uitbetaald? In geld op je rekening.

Hoe verdient EuroClix geld? De website verdient geld zodra jij een aankoop doet. Webshops geven dan een commissie aan EuroClix, een soort bedankje dat EuroClix jou als klant heeft aangedragen. Van dit bedrag ontvang jij een deel, het andere deel houdt EuroClix. Verdere verdienmodellen zijn vooralsnog niet bekend.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens? Je moet een account aanmaken, dus je deelt persoonsgegevens zoals je naam, mailadres, geboortedatum en geslacht. Volgens EuroClix worden gegevens niet doorverkocht aan derden of gedeeld zonder toestemming. Bij uitbetaling van punten wordt om een bankrekening gevraagd.

Goed om te weten:

 • Hoe meer Clix je spaart, hoe hoger de inwisselwaarde wordt. De inwisselwaardes zie je in deze tabel.
 • Naast cashbacks kun je met EuroClix meer doen om geld te verdienen. Zoals meedoen aan marktonderzoeken, het lezen van e-mails, leden aandragen of door mee te doen aan bepaalde acties.

Wat zijn de verschillen?

Er zijn best wat verschillen tussen de drie hierboven besproken cashbacksites. Hieronder een overzichtje van de verschillen.

CashbackXL

 • Focust zich alleen op cashbacks.
 • Heeft andere aangesloten webshops en ook andere vergoedingen per shop (zitten uiteraard ook veel overeenkomsten in qua webshops met andere cashbacksites).
 • Goedkeuring van cashbacks duurt bij deze site het langst.
 • Uitbetaling is één keer per maand.
 • Uitbetaling kan in geld of in waardebonnen (waar je maximaal 10% extra voordeel op krijgt).
 • Heeft een member-get-member-actie.
 • Biedt sparen voor een (sport)club of goed doel aan.

Woolsocks

 • Richt zich naast cashbacks onder andere op inzicht in inkomsten en uitgaven, en op het opzeggen van abonnementen. Dus is meer een geld-app dan een cashback-app.
 • Heeft andere aangesloten webshops en ook andere vergoedingen per shop (zitten uiteraard ook veel overeenkomsten in qua webshops met andere cashbacksites).
 • Bij Woolsocks zijn, van deze drie cashbacksites, de meeste webshops en merken aangesloten.
 • Naast ‘standaard’ cashbacks kun je automatische cashbacks ontvangen (autorewards).
 • Koppelen van bankrekening (via PSD2-verbinding) is nodig om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken, zoals autorewards en directe uitbetaling.
 • Uitbetaling is binnen een paar werkdagen. Met directe uitbetaling (als je voldoet aan de ‘regels’) kan het binnen één werkdag.
 • Cashback op boodschappen is ook mogelijk.
 • Door gebruik van locatiegegevens krijg je lokale deals te zien.

EuroClix

 • Richt zich naast cashbacks op andere manieren om bij te verdienen, zoals meedoen aan marktonderzoeken, het lezen van e-mails en het aandragen van leden.
 • Heeft andere aangesloten webshops en ook andere vergoedingen per shop (zitten uiteraard ook veel overeenkomsten in qua webshops met andere cashbacksites).
 • Cashbacks worden eerst in punten (Clix) uitgekeerd in plaats van geld. Eén Clix is € 0,01 waard. Vanaf 1.000 Clix (dus € 10) of een veelvoud hiervan kun je de punten inwisselen voor geld. Dit ontvang je op je bankrekening.
 • Hoe meer Clix je spaart, hoe hoger de inwisselwaarde wordt. De inwisselwaardes zie je in deze tabel.
 • Heeft geen app.
 • Uitbetaling van Clix is binnen drie werkdagen.

Wat extra geld verdiend, en nu?

Rijk zul je niet worden van cashbacks. Maar als je toch al online iets wilt kopen is een beetje geld terugkrijgen natuurlijk altijd fijn. En als je het geld dat je met cashbacks verdient ook nog een doel geeft, is het extra leuk. Zet het uitgekeerde geld bijvoorbeeld op een spaarrekening waar je een lekkere rente op ontvangt of ga ermee beleggen. Zo kun je nóg meer uit het geld halen! Win-win wat ons betreft.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop