Cashback-actie: extra geld besparen of is het niet de moeite?

Verleidelijk he? Die cashback-acties. Maar zijn ze wel echt de moeite waard? En waar moet je op letten? Joni zocht het voor je uit.

Mijn brein maakt overuren als ik ergens ‘korting’ zie staan. Op de een of andere manier móet ik het product dan in mijn winkelmandje gooien, want stel dat ik deze te mooie actie nou mis. En dat is bij cashback-acties net zo, misschien nog wel erger. Bij dit soort acties gaat het vaak om meer geld, bijvoorbeeld € 50, € 100 of misschien zelfs wel meer dan € 200 die je na aankoop terugkrijgt. Mooie manier om geld te besparen. Maar let op: soms ben je uiteindelijk zelfs duurder uit.

Wat is een cashback-actie?

Letterlijk betekent cashback, ‘geld terug’. Bij een cashback-actie krijg je dus geld terug op je aankoop door bijvoorbeeld je kassabon in te sturen of een formulier in te vullen. Je vindt zulke acties geregeld bij onder meer (online) elektronicazaken of telecombedrijven. Je kunt dan € 50 terugkrijgen op een telefoon of € 250 op een fotocamera. Het kan ook een percentage zijn. Met deze acties proberen bedrijven je te verleiden om die ene aankoop te doen of ze willen je kennis laten maken met een nieuw product.

Misschien ken je Scoupy al? Dit is een bekende website en app voor cashback-acties. Via Scoupy kun je bijvoorbeeld eten en drinken van A-merken met een leuke korting scoren of soms zelfs gratis.

Aandachtspunten bij een cashback-actie

Geld besparen op je aankoop klinkt natuurlijk fantastisch. Toch is het belangrijk om niet zo maar elke aankoop te doen. Hieronder vind je een aantal aandachtspunten om te bepalen of die cashback-actie echt wel de moeite is.

1. Vergelijk prijzen

Wow, it’s your lucky day! Heb je na lang zoeken eindelijk een televisie uitgekozen die helemaal voldoet aan je eisen, krijg je ook nog eens € 100 terug via een cashback-actie. Maar wacht toch nog heel even met het trekken van die pinpas, want hoe duur is dezelfde televisie bij andere (online) winkels? Check altijd of de cashback-actie wel interessant is door prijzen te vergelijken. Zo kom je er snel genoeg achter of je een goede actie te pakken hebt of niet. Blijkt dat de televisie bij een andere aanbieder € 100 goedkoper is zonder cashback-actie? Koop ‘m dan daar, want dan hoef je geen moeite te doen om die cashback te verzilveren en blijkt die actie dus waardeloos.

2. Check de voorwaarden

Gratis is nooit echt gratis, maar dat wist je hopelijk al. Voor een cashback-actie moet je wel wat doen. Elke actie is anders, dus daarom is het belangrijk om altijd de actievoorwaarden te checken. Daarin staan o.a. de looptijd van de actie (de start- en einddatum), voor welke periode je de cashback moet verzilveren en hoe (bijvoorbeeld door een foto van de kassabon of de product code), binnen welke termijn het geld wordt uitgekeerd, welke gegevens je achter moet laten en welke producten/modellen mee doen met de actie. Het is namelijk nooit zo dat alle modellen van een merk meedoen, het gaat altijd om specifieke modellen. Je moet dan ook maar net geluk hebben dat die van jou er tussen zit, let hier ook op.

Let op: jouw gegevens zoals adres, telefoonnummer of mailadres zijn waardevol voor bedrijven. Met bijvoorbeeld je mailadres kunnen ze nieuwsbrieven, acties of andere mailings sturen zodat jij misschien wel meer aankopen bij hen gaat doen. Denk van tevoren goed na of je dit wilt. Of maak een mailadres aan waar je alleen maar reclame op ontvangt, ook handig.

3. Voorkom impulsaankopen

Als je net zo’n brein hebt als ik, dan is dit aandachtspunt extra belangrijk. Cashback-acties zijn namelijk perfect voor impulsaankopen. Want heb je die steelstofzuiger met € 150 cashback wel écht nodig? Korting klinkt fijn, want je bespaart geld. Maar als je daardoor dingen koopt die je niet nodig hebt, verlies je geld in plaats van dat je het bespaart.

Maar… is een cashback-actie dan wel de moeite?

Zeker! Als je bovenstaande aandachtspunten in je achterhoofd houdt wanneer je zo’n actie voorbij ziet komen, komt het helemaal goed. En eerlijk: het gevoel dat je krijgt als je wat tientjes of zelfs honderden euro’s bespaart op het product dat je al een tijdje op het oogt hebt, is natuurlijk lekker. Maar blijf wel kritisch.

Andere manieren van cashback

Naast tijdelijke cashback-acties van (online) winkels kun je ook veel vaker geld terug krijgen op aankopen. Hoe? Door gebruik te maken van cashback-websites, zoals CashbackXL of MijnKorting.nl. Je maakt een gratis account aan, gaat via de cashback-website naar de webshop waar je wat wilt kopen en je rekent af bij de desbetreffende shop. Op jouw account van de cashback-website komt dan het bedrag te staan dat je hebt bespaard. Dit bedrag kun je laten uitkeren.

De cashback-website ontvangt een commissie over jouw aankoop bij de webshop, omdat zij jou als klant daar hebben aangedragen. Deze commissie delen ze dan met jou. Het gaat vaak om kleine bedragen/percentages, maar alles bij elkaar kan toch wel weer een mooi bedrag zijn. Er zijn best wat van zulke websites en niet elke webshop is overal aangesloten. Doe dus vooraf even goed onderzoek of de webshops waar jij geregeld aankopen doet er tussen staan. En dan, besparen maar!

Het leukste van geld besparen op je aankopen, is dat je het weer ergens anders aan kunt uitgeven of sparen. Heb jij al een (spaar)doel in gedachten voor jouw cashback-money? Misschien staat er hier wel een tussen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop