Rénee geeft zich financieel bloot: alle uitgaven op een rij

Waar geeft Renée elke maand haar geld aan uit? Ze gaat met de billen bloot en somt haar maandelijkse kosten en uitgaven voor je op. 

Mijn leven is nooit saai. Een familielid zei ooit eens over ons gezin: ‘Je knippert met je ogen en er is weer iets gebeurd bij jullie.’ Hij had een punt. Ik hou van nieuwe dingen bedenken, ontwikkelen, doen. Soms klein, zoals toen we die tweedehands jacuzzi kochten en daar de hele zomer van genoten. Soms groot, zoals toen we een vakantiehuis kochten en gingen verhuren.

Onze uitgaven veranderen vaak

Dus ook onze financiële situatie is nogal een verandering onderhevig. Toen wij met PorteRenee begonnen en een kasrubriek gingen schrijven, vroeg een lezer of ik mijn kasboekje eens willen delen. Gelijk had ze. Ik riep te pas en te onpas dat mensen vooral opener moesten zijn over hun financiële situatie. Dan moest ik daarin vooral het voorbeeld geven.

In dit artikel ga ik mijn nieuwe kasboek met je delen. De huidige situatie van onze uitgaven. Ook dit zal over een paar jaar weer anders zijn. Een paar veranderingen zitten er al aan te komen. Bijvoorbeeld de zonnepanelen die onze energierekening flink zullen verlagen. Maar misschien komen er ook weer kosten bij. Bijvoorbeeld doordat mijn oudste zoon zelf een mening gaat krijgen over welke kleding hij wil dragen. 

Dit is zijn onze maandelijkse uitgaven op een rij:

Hypotheek: 185

Met deze kostenpost ben ik heel blij. We hebben vier van de vijf hypotheekdelen dit jaar afgelost en dat bezorgt ons heel lage woonlasten.

Energie: €204

Dit bedrag is gelukkig hoger dan de kosten van wat we aan energie werkelijk gebruiken. Liever te veel betalen en dan terugkrijgen, dan te weinig betalen en ineens bij moeten betalen. We hebben geluk dat ons energiecontract nog tot het najaar van dit jaar loopt. Tot die tijd zijn we verzekerd van deze tarieven. Daarna vrees ik dat de kosten omhoog gaan, al zullen onze komende zonnepanelen de boel weer wat goedkoper maken.

Boodschappen: €450

Ik houd een boodschappenbudget van €100 per week aan. Ik geef mezelf €50 extra speling per maand. Ook omdat een maand soms wat langer is dan vier weken. Voor dit geld eten we met het hele gezin. Ook drogisterij spullen vallen hieronder bij ons.

Besparen op je boodschappen? Renée leert het je in de online cursus Budget Boodschappen Bootcamp. We starten eind januari, zet je naam snel op de wachtlijst voordat deze sluit. Via de wachtlijst krijg je €10 korting.

Benzine: 100

We kunnen met de fiets of lopend naar kantoor en door corona hebben we veel minder afspraken buiten de deur. Dit budget is flink naar beneden gegaan de laatste tijd. Fijn!

Wegenbelasting: 36 

Tja, daar kun je nu eenmaal niet omheen.

Internet: 39,36

We hebben alleen internet, geen alles-in-een-pakket met telefonie of zenderpakket.

Goede doelen: 25

We vinden geven belangrijk. We geven structureel €25 per maand, aan in totaal 3 goede doelen. Daarnaast geven we ook nog aan het einde van het jaar een vast bedrag aan doelen die we daarvoor uitkiezen.

Water: €30 (omgerekend per maand)

Die jacuzzi in de achtertuin afgelopen zomer heeft ons maandelijks voorschot voor water wat verhoogd. 

Verzekeringen: €41,99

We zijn kritisch op verzekeren en verzekeren alleen de risico’s die we zelf niet willen of kunnen dragen. We kiezen ook voor een wat hoger eigen risico, waardoor de premie laag is.

Zorgverzekering: 0

Nul euro? Dat vraagt wat uitleg. We hebben natuurlijk wel een zorgverzekering en betalen die ook. Maar we betalen dat altijd in januari voor een volledig jaar. Ik vind het een fijn gevoel dat dat in ieder geval geregeld is. Je krijgt ook nog een paar procent korting op de premie. We kiezen voor onze zorgverzekering tot nu toe altijd voor het maximale eigen risico en geen aanvullende verzekering. Als ik de jaarlijkse kosten door 12 maanden deel, kom ik uit op een bedrag van €178,50 per maand.

Onvoorzien: 250 

Dit bedrag neem ik elke maand op in mijn budget. Het is best een flink bedrag waardoor ik niet tot op de euro hoef te budgetteren. Ik ben geen ‘precieseling’ en vaar beter op grotere lijnen. Door het zo te doen, kom ik niet in de problemen wanneer er een onvoorziene rekening komt of ik een verjaardag vergeten ben. Die uitgaven betaal ik uit mijn potje onvoorzien.

Spotify: 12,99

Dit is zo ongeveer ons enige abonnement. We maken hier echt elke dag gebruik van. Zoveel zelfs dat we een family abonnement hebben. Iets duurder, maar dan kun je met meerdere mensen tegelijk luisteren. Niet alleen mijn man Kasper en ik gebruiken het, ook onze kinderen gebruiken Spotify om hun lievelingsliedjes af te spelen op hun disco-set.

Leuke dingen: 200

Dit is ons luxe potje. Hiervan gaan we lekker ergens lunchen of een dagje weg. 

Zwemles: €150

Allebei onze kinderen zitten op zwemles. Tja, duur geintje. 

Schoonmaakster: 200

Een luxe post, absoluut. We werken hard en gunnen onszelf deze luxe. Elke week betalen we onze schoonmaakster €50, dus €200 per vier weken.

Ik heb nu alleen de maandelijkse, vaste kosten en uitgaven opgesomd. Kleding ontbreekt bijvoorbeeld. Dat betalen we uit een spaarpotje die we daarvoor hebben. Het zijn geen hoge bedragen want we zijn niet zulke shoppers. Ook bijvoorbeeld de WOZ-belasting komt uit een potje dat we daarvoor bij elkaar sparen. Maar met dit lijstje hebben jullie wel een vrij goed beeld van de kosten die wij elke maand hebben.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!