Renée geeft zich financieel bloot: alle uitgaven op een rij

Waar geeft Renée elke maand haar geld aan uit? Ze gaat met de billen bloot en somt haar maandelijkse kosten en uitgaven voor je op.

Mijn leven is nooit saai. Een familielid zei ooit eens over ons gezin: “Je knippert met je ogen en er is weer iets gebeurd bij jullie.” Hij had een punt. Ik houd van nieuwe dingen bedenken, ontwikkelen, doen. Soms klein, zoals toen we die tweedehands jacuzzi kochten en daar de hele zomer van genoten. Soms groot, zoals toen we een vakantiehuis kochten en gingen verhuren.

Onze uitgaven veranderen vaak

Dus ook onze financiële situatie is nogal aan verandering onderhevig. Toen wij met PorteRenee begonnen en een kasrubriek gingen schrijven, vroeg een lezer of ik mijn kasboekje eens wilde delen. Gelijk had ze. Ik riep te pas en te onpas dat mensen vooral opener moesten zijn over hun financiële situatie. Dan moest ik wat dat betreft vooral zelf het goede voorbeeld geven.

In dit artikel ga ik mijn nieuwe kasboek met je delen. De huidige situatie van onze uitgaven. Ook die zal over een paar jaar weer anders zijn. Er staan al wat kostenbesparende veranderingen op de planning, zoals een hogere energie-opbrengst van de zonnepanelen op ons dak. En misschien komen er ook weer kosten bij. Bijvoorbeeld doordat mijn oudste zoon zelf een mening gaat krijgen over welke kleding hij wil dragen.

Dit zijn onze maandelijkse uitgaven op een rij

Hypotheek: € 0

Hier ben ik erg gelukkig mee. Na heel wat jaren keihard aflossen, zijn we inmiddels hypotheekvrij. In dit artikel vertel ik meer over hoe dat is. En wist je trouwens dat we ook een e-book hebben geschreven over hypotheekvrij leven?

Energie: € 100

Onze energierekening is vrij laag dankzij zuinig omgaan met gas en elektra, isoleren van ons oude huisje en veertien zonnepanelen op ons dak.

Boodschappen: € 625

Dit bedrag is de laatste twee jaar flink gestegen. Ik redde het door de hogere prijzen gewoon niet meer met ons oude budget. Dit budget past goed bij ons gezin en is nog redelijk te doen. Hier red ik het elke maand wel mee.

Benzine: € 125

We rijden niet veel. Ondanks de gestegen benzineprijzen redden we het hiermee. Het scheelt dat het naar ons kantoor niet ver rijden is en dat we ook geregeld thuiswerken. Sinds corona gaan veel afspraken digitaal, dat scheelt veel benzine.

Wegenbelasting: € 39

Tja, daar kun je nu eenmaal niet omheen.

Internet: € 18,50

We nemen alleen internet af, geen alles-in-een-pakket met telefonie of zenderpakket. We hebben een abonnement waarbij we de eerste zes maanden korting krijgen, vandaar het lage bedrag.

Goede doelen: € 50

We vinden geven belangrijk. Dit doen we structureel met € 50 per maand. Daarnaast geven we nog aan het einde van het jaar een vast bedrag aan doelen die we daarvoor uitkiezen.

Water: € 30 (omgerekend per maand)

Die jacuzzi in de achtertuin afgelopen zomer heeft ons maandelijkse voorschot voor water wat verhoogd. 

Verzekeringen: € 41,01

We hebben ons verzekeringspakket lopen bij Deck Verzekeringen. Daar zijn de premies flink lager dankzij een verhoogd eigen risico van € 500, € 750 of € 1.000. Ons eigen risico is € 1.000 en dus betalen we zo weinig. Onze autoverzekering zit hier ook bij in.

Zorgverzekering: 0

We hebben natuurlijk wel een zorgverzekering en betalen die ook. Maar we betalen dat altijd in januari voor een volledig jaar. Ik vind het een fijn gevoel dat dat in ieder geval geregeld is. Je krijgt ook nog een paar procent korting op de premie. We kiezen voor onze zorgverzekering tot nu toe altijd voor het maximale eigen risico en geen aanvullende verzekering.

Sporten: € 57,45

Voor de sporten van mijn man en onze jongste zoon betalen we contributie.

Spotify: 14,99

We maken hier echt elke dag gebruik van. Zoveel zelfs dat we een familie-abonnement hebben. Iets duurder, maar dan kun je met meerdere mensen tegelijk luisteren. Niet alleen mijn man Kasper en ik gebruiken het, ook onze kinderen gebruiken Spotify om hun lievelingsliedjes af te spelen op hun disco-set.

Zakgeld kids: € 16

Onze kinderen moeten leren omgaan met geld, dus krijgen ze allebei zakgeld. Dat kost ons € 16 per maand.

Zwemles: € 109,50

Vanwege problemen met ons lokale sportfondsenbad (dat was lek, ja echt) zitten we met onze jongste zoon bij een iets duurdere zwemschool.

Huisdieren: € 50

We hebben twee toypoedels en drie kippen. Dat kost ons meestal zo’n vijf tientjes per maand aan voer, verzorgingsproducten en incidenteel een speeltje. Wanneer beide honden naar de trimmer moeten, ben ik duurder uit: die kost alleen al ruim € 150.

Schoonmaakster: € 360

Een immens bedrag en een luxepost, absoluut. We werken hard en gunnen onszelf deze luxe. Thuiskomen in een schoon huis is zo geweldig. Dat mag wat kosten.

Leuke dingen: € 200

Dit is ons luxepotje. Hiervan gaan we lekker ergens lunchen of een dagje weg. 

Onvoorzien: € 150 

Dit bedrag neem ik elke maand op in mijn budget. Door dat te doen, kom ik niet in de problemen wanneer er een onvoorziene rekening komt of als ik een verjaardag vergeten ben. Die uitgaven betaal ik uit mijn potje ‘onvoorzien’.

Beleggen: € 550

We beleggen voor onze kinderen, voor ons pensioen en voor de toekomst. Dit zijn vaste bedragen die elke maand worden afgeschreven. Het geld dat we elke maand overhouden, verdelen we over sparen, beleggen en uitgeven aan leuke en soms gewoon praktische zaken.

Ik heb nu alleen de maandelijkse, vaste kosten en uitgaven opgesomd. Kleding ontbreekt bijvoorbeeld. Dat betalen we uit een spaarpotje dat we daarvoor hebben. Het zijn geen hoge bedragen, want we zijn niet zulke shoppers. Ook bijvoorbeeld de WOZ-belasting komt uit een potje dat we daarvoor bij elkaar sparen. Maar met dit lijstje hebben jullie wel een vrij goed beeld van de kosten die wij elke maand hebben.

Van mijn kasboekje zal iedereen wat vinden. Ik geef geld uit aan dingen die voor mij belangrijk zijn. Dat is WEL aan een vakantie met mijn gezin. En NIET aan een lening voor een camper. Dat is WEL aan ontspanning en samenzijn, dat is NIET aan dingen die van me verwacht worden, maar ik zelf eigenlijk helemaal niet wil. Bekijk de video hieronder met een aantal heel fijne momenten waar ik graag mijn geld aan uitgeef.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’