Praten over geld. We vinden het niet makkelijk. Toch is het belangrijk om dat te doen. Zeker met je partner. Ik geef je 5 onderwerpen die écht belangrijk zijn om te bespreken met je lief.
Door Renée
Ik spreek weleens stellen die nooit met elkaar over geld praten. Dat vinden ze niet leuk of gezellig. Zelfs als ze al jaren samen zijn, komt het onderwerp bijna niet ter sprake. Zonde! Want geld betekent meer in ons leven dan alleen het aantal euro’s dat er op je rekening staan. Geld bepaalt nogal wat in je leven. Waar je kunt wonen, of je je kinderen kunt laten studeren, of je lekker op vakantie kunt of niet, maar ook tot welke leeftijd je moet werken. Mensen denken bij praten over geld altijd aan zware, ongezellige gesprekken. Terwijl het ook anders kan. Je kunt elkaar als partners ook enthousiasmeren over doelen die je wilt bereiken. Met zijn tweeën ga je twee keer zo hard. Niet alleen omdat je dan (waarschijnlijk) twee inkomens naar één doel kunt laten stromen, ook omdat je samen altijd sterker staat. Je kunt elkaar helpen en steunen.
Of je nu net samen bent of al tien jaar in hetzelfde bed slaapt iedere nacht. Stel deze 5 geldvragen aan je partner. Misschien levert het wel een heel mooi gesprek op.

1. Hoe verdelen we de taken? Wist je dat in meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens één partner alleen de financiën regelt? Misschien wel makkelijk, maar niet per se verstandig. Eigenlijk zouden jullie beiden moeten weten hoe jullie er financieel voor staan. Maar ook zaken als waar jullie verzekerd zijn en waarvoor. Hoe de hypotheek werkt, et cetera. Wat als je uit elkaar gaat of één partner wegvalt. Geen leuk idee, maar je wilt toch dat de ander de boel dan op de rit kan houden? Ook is het gewoon leuker om het samen te doen. Zo kun je samen bepalen waar jullie geld naartoe gaat en dat levert uiteindelijk twee blije mensen op. Ik deel nog meer geldvragen die je je partner kunt stellen.
2. Hoe denk jij over schulden aangaan? En dan bedoelen we niet alleen consumptieve schulden voor een boot of een auto, maar ook studieschulden en een hypotheek. Wat is je gevoel erbij en hoe ver wil je gaan? Bespreek het vooral met elkaar. De één denkt daar soms heel anders dan de ander. Val elkaar niet aan, maar luister naar elkaars mening en argumenten. Je hoeft nu niet direct te besluiten wat de consensus zal zijn. Het is ook gewoon goed om te weten hoe de ander erin staat. Zie je hoe belangrijk het is om je partner geldvragen te stellen?
3. Hoeveel leggen we allebei in? Het is een heikel punt, maar het zal toch besproken moeten worden. Zeker als je net samen bent. Maar ook wanneer je al langer samen bent, is het goed om het hier eens over te hebben. Ben je tevreden met hoe die verdeling nu is of wil je het eigenlijk anders? Soms voelt de financiële verdeling binnen een relatie niet eerlijk voor één van de twee partners, maar durven ze er niet over te beginnen. Dan gaat het wringen en wordt het alleen maar ongezelliger thuis. Dus liever bespreek je het meteen, met open vizier. Probeer elkaar te begrijpen en een oplossing te vinden die goed voelt voor allebei. Maar misschien concluderen jullie wel dat het nu al hartstikke goed geregeld is.
4. Wanneer kun jij en wil jij met pensioen? En hoeveel heb je dan te besteden? Een belangrijke geldvraag voor je partner. Ook als je jong bent is dit een belangrijk onderwerp van gesprek. Wil je samen met pensioen gaan als er leeftijdsverschil is, dan zul je een periode moeten overbruggen. Check samen jullie pensioenoverzicht eens. Dat doe je bijvoorbeeld door met je DigiD in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl Zou je eerder willen stoppen? Bouw je niet genoeg op? Hoe gaan jullie dat aanpakken? Lees hier meer over het aanvullen van je pensioen.
5. Alles op één hoop of apart? De meest gangbare constructie in Nederland is tegenwoordig een gezamenlijke rekening en een eigen rekening. Voelt dat goed? Misschien doen jullie dat al, maar wil je het juist anders? En hoe doe je het met het spaargeld? Spaar je apart of doe je dat ook samen? Maak afspraken met elkaar. Dit kun je altijd nog veranderen wanneer het toch niet blijkt te werken. Erover praten is al een belangrijke stap richting een werkwijze die jullie allebei blij maakt.
