Deze 5 vragen over geld móet je je partner vandaag nog stellen

Praten over geld. Misschien niet makkelijk, wel belangrijk! Zeker met je partner. Deze vijf vragen over geld moet je écht bespreken met je lief.

Of je nu net samen bent of al tien jaar iedere nacht in hetzelfde bed slaapt. Stel deze vijf geldvragen aan je partner. Hopelijk levert het een mooi gesprek op.

1. Hoe verdelen we de taken?
Wist je dat in meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens één partner alleen de financiën regelt? Misschien wel makkelijk, maar niet per se slim. Eigenlijk zouden jullie beiden moeten weten hoe jullie er financieel voor staan. Maar ook zaken als waar jullie verzekerd zijn en waarvoor. Hoe de hypotheek werkt, etcetera.

Want wat als je uit elkaar gaat of één partner wegvalt? Geen leuke gedachte, maar je wilt toch dat de ander de boel dan op de rit kan houden? Ook is het gewoon leuker om het samen te doen. Zo kun je samen bepalen waar jullie geld naartoe gaat en dat levert uiteindelijk twee blije mensen op.

geldvragen partner

2. Hoe denk jij over schulden aangaan?
En dan bedoelen we niet alleen consumptieve schulden voor een boot of een auto, maar ook studieschulden en een hypotheek. Welk gevoel heb je erbij en hoe ver wil je gaan? Bespreek het vooral met elkaar. De één denkt daar soms heel anders over dan de ander. Val elkaar niet aan, maar luister naar elkaars mening en argumenten. Je hoeft nu niet direct te besluiten wat de consensus zal zijn. Het is ook gewoon goed om te weten hoe de ander erin staat. Zie je hoe belangrijk het is om je partner geldvragen te stellen?

3. Hoeveel leggen we allebei in?
Wie zet hoeveel geld op welke rekening of wie betaalt welke kosten? Ben je tevreden met hoe de verdeling nu is of wil je het eigenlijk anders? Soms voelt de financiële verdeling binnen een relatie niet eerlijk voor één van de twee partners, maar durven ze er niet over te beginnen. Dan gaat het wringen en wordt het alleen maar ongezelliger thuis. Dus liever bespreek je het meteen, met open vizier. Probeer elkaar te begrijpen en een oplossing te vinden die goed voelt voor allebei. Maar misschien concluderen jullie wel dat het nu al hartstikke goed geregeld is. Top!

4. Wanneer kun en wil jij met pensioen?
En hoeveel heb je dan te besteden? Een belangrijke geldvraag voor je partner. Ook als je jong bent is dit een belangrijk onderwerp van gesprek. Wil je samen met pensioen gaan als er leeftijdsverschil is, dan zul je een periode moeten overbruggen. Check samen jullie pensioenoverzicht eens. Dat doe je bijvoorbeeld door met je DigiD in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl. Zou je eerder willen stoppen? Bouw je niet genoeg op? Hoe gaan jullie dat aanpakken?

5. Alles op één hoop of apart?
De meest gangbare constructie in Nederland is tegenwoordig een gezamenlijke rekening én een eigen rekening. Voelt dat goed? Misschien doen jullie dat al, maar wil je het juist anders? En hoe doe je het met het spaargeld? Spaar je apart of doe je dat ook samen? Maak afspraken met elkaar. Dit kun je altijd nog veranderen wanneer het toch niet blijkt te werken. Erover praten is al een belangrijke stap richting een werkwijze die jullie allebei blij maakt.

Meer leuke geldvragen ontvangen? Meld je aan voor de PorteRenee nieuwsbrief en ontvang PoenPraat gratis in je mail!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek