Het kan gebeuren dat je je baan verliest. Of dat je zelf ontslag neemt. Je verliest dan je salaris, maar welke gevolgen zijn er nog meer? Weet het alvast, voor als het ooit zover komt.
Een vast salaris geeft veel zekerheid: je weet precies hoeveel er elke maand binnenkomt. En wat je daarvan kunt uitgeven. Als zo’n inkomen ineens wegvalt door bijvoorbeeld een ontslag, dan verandert er veel. Heb je nog geen nieuwe baan? Dan moet je het een tijd(je) met minder geld doen. Maar dat is niet het enige.
Zelf ontslag nemen of ontslagen worden
Er is een verschil tussen ontslag nemen en ontslag krijgen. Als je zelf ontslag neemt, zijn de regels heel anders. Dan heb je bijvoorbeeld geen recht op een werkloosheidsuitkering (WW). Of je moet misschien je studiekosten terugbetalen.
Word je ontslagen? De reden van je ontslag is belangrijk. Is er bijvoorbeeld sprake van ontslag op staande voet? Of vertrek je in goed overleg met je werkgever? Hier lees je daar meer over.
Waar heb ik recht op als ik ontslagen word?
Als je wordt ontslagen, krijg je bijna altijd een vergoeding mee. Dat heet de transitievergoeding. Hoe hoog die is, hangt af van je maandsalaris en hoeveel jaar je bij het bedrijf werkt(e). Via deze tool kun je dat uitrekenen.
Je hebt recht op een transitievergoeding als je wordt ontslagen. Dan maakt het niet uit of je een vaste of tijdelijke werknemer was. Of dat je wordt ontslagen in je proeftijd. Ook als je zelf ontslag neemt, omdat je werkgever iets heel ergs heeft gedaan of nalatig is geweest, heb je recht op een vergoeding.
Verlaat je ‘met wederzijds goedvinden’ het bedrijf? Dan maak je samen afspraken. Die staan in een vaststellingovereenkomst. In zo’n overeenkomst kun je afspreken dat je een hogere vergoeding mee krijgt: dat is de ontslagvergoeding.
Let op: de vergoeding die je krijgt, is een soort inkomen. En daar betaal je belasting over. Het bedrag geef je dus op bij je belastingaangifte.
Eindafrekening komt eraan
Na je laatste werkdag maakt je werkgever de balans op. En krijg je een eindafrekening. Daarop staat op hoeveel geld je nog recht hebt, zoals je laatste salaris, transitie- of ontslagvergoeding, vakantiegeld en vakantiedagen. Soms moet je iets terugbetalen, zoals opleidingskosten. Controleer deze eindafrekening goed, want er staan nog weleens wat foutjes in.
Hoe vraag ik een uitkering aan?
Mocht je er recht op hebben, dan kun je een WW-uitkering aanvragen. Niet iedereen die werkloos raakt, krijgt die. Er zijn wel wat regels. Zo krijg je bijvoorbeeld geen uitkering als je zelf ontslag neemt of als je ontslagen wordt door je eigen schuld. Ook zijn er allerlei voorwaarden voor hoelang je de uitkering krijgt en hoeveel geld je krijgt. En je moet laten zien dat je hard je best doet om nieuw werk te vinden.
Check je toeslagen
In Nederland hebben we vier toeslagen. Welke dat zijn en hoeveel je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Ook je inkomen telt mee. Met een lager inkomen krijg je meer toeslag(en). Daalt je inkomen door je ontslag? Kijk dan vooral even waar je recht op hebt. Misschien kreeg je eerst niks, en nu wel. Of je kreeg al een toeslag en gaat-ie nu omhoog.
Een nieuwe baan gevonden? Zodra je inkomen stijgt, heb je recht op minder toeslag(en). Bijvoorbeeld als je na zes maanden weer gaat werken. Geef dat dan zo snel mogelijk door. Anders moet je misschien (een deel van) je toeslag(en) van dat jaar terugbetalen.
Let op: een voorwaarde voor de kinderopvangtoeslag is dat je werkt. Werk je niet meer? Dan heb je nog drie maanden recht op deze toeslag. Daarna niet meer.
Geen baas, geen pensioenopbouw
Als je in loondienst werkt, bouw je meestal pensioen op via je werkgever. Zolang jij werkt, groeit je pensioen verder. Maar word je ontslagen? Dan stopt dat.
In de periode dat je geen pensioen opbouwt, moet je zelf iets regelen. Bijvoorbeeld door elke maand een bedrag te sparen of beleggen. Soms kun je je pensioen laten doorlopen. Dat heet ‘vrijwillige voortzetting van je pensioen’. Dan betaal je de premie, die je werkgever betaalde, zelf.
Een (veel) lager inkomen
Met een ontslag valt je werk weg. En je inkomen. Ook als je een uitkering krijgt, komt er elke maand minder geld binnen dan toen je nog werkte. Maar je toeslagen gaan misschien omhoog. Of je krijgt een ontslagvergoeding. Misschien stop je elke maand een bedrag in je pensioenpotje.
Het kan je helpen om twee overzichtjes te maken: inkomsten en uitgaven vóór je ontslag en inkomsten en uitgaven ná je ontslag. Zo heb je een duidelijk plaatje van wat er financieel verandert zodra je stopt met werken.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Bij een ontslag komt er, naast op emotioneel gebied, ook op financieel gebied best wat kijken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kijk goed waar je recht op hebt. En bereid je voor op een lager inkomen. Bijvoorbeeld door wat geld apart te zetten, wat je kunt gebruiken in tijden dat je geen inkomen hebt. Een soort noodfonds.
Op een noodfonds kun je terugvallen als je stopt met werken. En nog niks nieuws hebt. Dat is zeker geen overbodige luxe. Hier lees je hoe je dat aanpakt.
Alweer druk aan het solliciteren? Check dan ook even onze tips voor je salarisonderhandeling!
Ben je ontslagen? Of wil je ontslag nemen? Misschien kies je deze keer wel voor niet één, maar twee banen. Een baan náást je baan. Maar hoe zit dat precies met belastingen? Dat is wel handig om te weten! Daarom legt Renée het in de video hieronder uit. Mocht je meer geldtips willen, volg ons dan gelijk even op Instagram.