7 tips om razendsnel een noodfonds aan te leggen

Heb jij al een financieel noodfonds? Nee? In deze financieel onzekere tijden is het geen overbodige luxe. Tijd om die aan te leggen dus. Renée geeft tips en tricks die je helpen dat razendsnel voor elkaar te krijgen.

Ik klapper soms met mijn oren als ik van financiële instellingen hoor hoeveel financiële buffer ik zou moeten hebben. Ik vulde ooit de Nibud Bufferberekenaar in en kwam uit op een bedrag van € 17.155. Wow. Dat is nogal ontmoedigend wanneer je met moeite een paar honderd euro op je spaarrekening krijgt.

Ik ben het met het Nibud eens dat een flinke buffer goed is. Maar laten we voor nu even beginnen met de eerste € 1.000. Ik weet niet of je het beroemde boek Total Money Makeover van de Amerikaanse geldgoeroe Dave Ramsey hebt gelezen? Ik waarschuw maar even: het is nogal een Amerikaans boek én Dave is groot fan van God en haalt hem/haar er te pas en te onpas bij. Als je daar doorheen leest, is het een megaboeiend boek dat je vanaf 0 helpt om je zaken financieel op orde te krijgen.

Zijn methode heet 7 Baby Steps, zoals hij ze noemt. De allereerste stap, zelfs vóór het aflossen van eventuele schulden, is een noodfonds van € 1.000 sparen. Zijn motivatie daarvoor is dat je sneller in de schulden komt wanneer je geen noodpotje hebt.

Stel: je bent fanatiek je schulden aan het afbetalen, maar je hebt geen buffer. Er zal geheid iets gebeuren waardoor je onverwacht meer geld nodig hebt dan je had gedacht. Zonder spaargeld zou je dan meteen moeten gaan lenen om die reparatie van je auto of die nieuwe wasmachine te kunnen betalen. En zo kom je dus alleen maar dieper in de problemen. Een eerste noodfonds van € 1.000 gaat dat voorkomen.

Als je nog geen spaargeld hebt en deze eerste buffer graag wilt opbouwen: hoe begin je dan? Ik geef 7 tips om dit doel snel te bereiken.

1. Is in één keer € 1.000 sparen voor jou écht een te groot bedrag? Dat snap ik. Breek dat doel dan vooral op in kleinere doelen. Bijvoorbeeld stapjes van € 50 of € 100. Net wat voor jou haalbaar is. Alles om te voorkomen dat het als een te groot doel voelt en je gedemotiveerd raakt.

2. Open een aparte spaarrekening voor je noodfonds. Het liefst bij een andere bank. Zo zie je het geld niet te vaak staan en is de verleiding om het weer op te nemen kleiner.

3. Spaar automatisch. Reken uit hoeveel je per maand zou kunnen inleggen en stel een automatische incasso in naar die spaarrekening bij een andere bank. Als je baalt van de kosten van een extra rekening, kun je ook een gratis spaarrekening zoeken. Die zijn er genoeg.

4. Browse door al je uitgaven van de afgelopen maanden. Welke vaste lasten kun je opzeggen om sneller je noodfonds vol te hebben? Welke kosten kun je terugdringen? Tel het geld dat je op die manier bespaart meteen op bij je maandelijkse spaarbedrag voor je noodfonds.

5. Financiële meevaller? Extraatje gekregen? Zet 70% ervan bij je buffer. Dan kun je van die 30% nog iets leuks voor jezelf doen en voelt het niet alsof je te streng voor jezelf bent. Die 70% geeft je een sprintje richting je doel. Ook lekker!

6. Kijk eens met andere ogen naar alle spullen in je huis. Kun je iets verkopen om extra geld naar je noodfonds over te kunnen maken? Verkoop het liefst spullen die je niet meer gebruikt en die voor een ander van waarde zijn. Zo ga ik binnenkort de bench die we bij onze pup kregen online zetten en heb ik nog een doos Hot Wheels staan waar mijn kinderen nooit meer naar omkijken.

7. Zoek naar één uitgavenpost waarvan je diep vanbinnen weet dat deze te hoog is. Voor sommige mensen zijn dat de boodschappen of eten bestellen. Maak daarvoor een redelijk budget en probeer je eraan te houden. Geld over? Dat gaat linea recta naar je spaarpot.


Heb je die eerste € 1.000 bij elkaar? Hoera voor jou! Een volwaardig noodfonds beslaat tussen de drie en zes maanden aan kosten. Dat is misschien een mooi volgend doel. Maar eerst even een glaasje op dit succes drinken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!