“Mijn vriendinnen begrijpen onze financiële doelen niet”

Karin en haar vriend willen graag zo snel mogelijk financieel vrij zijn, oftewel FIRE (Financial Independence, Retire Early). Dat begrijpt alleen niet iedereen.

Ik vertel niet aan iedere willekeurige moeder op het schoolplein dat wij ernaar streven om zo snel mogelijk financieel vrij te zijn. Slechts een handjevol mensen weten het, want ik merk dat veel mensen het niet snappen. Over het algemeen denkt men dat:

A: ik knettergek ben

B: het onhaalbaar is om financieel onafhankelijk te worden

C: ik zo zuinig leef, dat ik geen leuk leven meer heb en alleen maar thuiszit

D: ik verschrikkelijk werk heb, en dat dat de reden is dat ik zo snel mogelijk wil stoppen met werken

E: ik al mijn geld in bitcoins investeer en enorme risico’s neem

F: ik inhalig en gierig ben

G: ik echt knettergek ben

Onbegrip en angst

Door deze reacties vertel ik dus bijna nooit over onze doelen. Niet dat ons doel een geheim is, maar het is ook geen input voor een gezellig gesprek. In een boek dat ik las over vermogen opbouwen, Miljonair met een gewone baan, waarschuwde de schrijver er al voor. Hij adviseerde zelfs om het er maar niet te veel over te hebben met mensen: “Raar maar waar: openheid over je financiële situatie en je succes op weg naar je financiële droom, zal weinig bewondering oproepen”, schrijft hij. Ook schrijft hij: “Sterker, het kan (en zal vaak) leiden tot jaloerse, verwijtende of opportunistische reacties. En vaak is er gewoon onbegrip: waarom zou je al dat geld niet meteen willen uitgeven aan nog meer nutteloze zaken? Zo werkt onze wereld toch? Het zal niet lukken om dat uit te leggen.”

Ik leerde

Ik snap het ook wel. Voordat ik me hierin verdiepte, dacht ik ook dat een doel als financieel onafhankelijk worden onmogelijk zou zijn. In ieder geval voor ons… Zoveel geld hebben dat je er de rest van je leven van kunt leven. Totaal onhaalbaar. En bovendien ontzettend saai: wie gaat nou zuinig leven om veel te sparen voor later, terwijl je ook de volgende dag onder een bus kan komen? 

Nu weet ik beter. Ik las erover, ik leerde. Ik snap nu dat je je geld kunt laten groeien door het te beleggen. Geen snel rijk-verhalen. Maar gewoon steeds een beetje rijker worden en bouwen aan dat grote doel. Maar als ik aan vriendinnen vertel dat ik niet alleen spaar, maar ook aandelen koop, krijg ik vaak angstige blikken en waarschuwende teksten naar m’n hoofd geslingerd. Denk aan: “Mijn oom heeft met aandelen al zijn geld verloren.”

Even levelen

Ik heb me ertegen verzet. Het onbegrip en de oordelen over het FIRE worden. Maar inmiddels denk ik: we levelen op dat gebied gewoon niet meer. Dat is prima. Er zijn nog genoeg onderwerpen waar we het wel lekker met elkaar over kunnen hebben. En die nog net zo leuk zijn om te bespreken. 

Ik ben blij dat ik dit doel samen met mijn man deel. Dat wij elkaar begrijpen en er samen ongelimiteerd over kunnen praten. We stellen met zijn tweetjes onze financiële doelen vast. En genieten in stilte van alle grote en kleine financiële overwinningen. Het gaat uiteindelijk ook niet over wat de rest ervan vindt. Het draait zelfs niet om geld. Het gaat over kiezen voor minder ratrace, meer vrije tijd en tijd voor elkaar. Dat is toch een doel dat iedereen wel kan begrijpen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’