“Ik begon mijn succesvolle bedrijf met maar €12”

Je hebt niet altijd veel geld nodig om voor jezelf te beginnen. Een side hustle of eigen bedrijf kun je ook prima starten zonder een cent op zak. Renée begon met een investering van €12.

Door Renée

Vaak ontvang ik e-mails van mensen die voor zichzelf willen beginnen. Ze volgen PorteRenee en mailen me voor advies. Meestal gaan die vragen over investeringen. Een sjieke website, cursus, coachingstraject, of een veel te dure zakelijke rekening. Dan tip ik meteen even de zakelijke rekening van Knab. Daar zitten wij al jaren en ik zeg: die is betaalbaar en top! Maar goed, die vragen. Mijn antwoord is bijna altijd: rustig aan. Ga eerst eens je markt ontdekken. Werk aan je kwaliteiten. Maak tijd vrij. In de meeste gevallen zijn dit soort kosten in het begin helemaal nog niet nodig.

Inspirerende verhalen

Eind 2017 begon ik mijn eigen bedrijf. Ik werkte tot die tijd als freelance journalist voor verschillende tijdschriften. Nadat ik zelf nogal wat schulden opliep én ze weer afloste, schreef ik steeds vaker over geld voor tijdschriften. Tot iemand zei: waarom begin je geen eigen website. Topidee, vond ik. Het was kerstvakantie toen ik de eerste stukjes schreef voor een in elkaar geknutselde blog waarvoor mijn man de naam PorteRenee bedacht. Hij nam het woord portemonnee, mixte mijn naam (Renée) erdoor et voilà: zo werd een merk geboren.

In de jaren ervoor had ik zo’n €40.000 aan schuld weggewerkt. Ik was altijd online op zoek naar tips en tricks over geld en naar inspirerende verhalen van mensen die mooie stappen hadden gemaakt. Ik vond ze niet. Alles wat ik via Google vond waren zakelijke teksten over regelgeving en wetten of Amerikaanse blogs, die wel leuk waren om te lezen, maar niet aansloten op de Nederlandse situatie. 

Knutselen

Dus dan maar zelf schrijven. Mijn man maakte een website voor me. We kozen samen een template uit, dat is een soort basis website, die je als een invuloefening naar je eigen zin maakt. Kosten: €7 inclusief btw. Een bedrag dat ik als ondernemer trouwens mocht aftrekken van de belasting, waardoor ik een deel indirect weer terugkreeg. Hoera! We maakten zelf nog een logo en waren beretrots op het resultaat.

Ik schreef 30 korte stukken en publiceerde ze één voor één. Ik maakte een PorteRenee-pagina aan op Facebook en vroeg of ik op websites van anderen gastcolumns mocht schrijven. Elke avond na mijn betaalde werk, werkte ik aan mijn nieuwe bedrijf. Het was niet de meest gezellige periode voor mijn man, die uit verveling naast me maar wat zat te zappen, maar ík genoot. Ik stak niet veel geld, maar wel veel bloed, zweet en tranen in het project. En het ging steeds beter lopen.

Passie

In die periode dacht ik NOOIT, maar dan ook NOOIT, dat ik hier ooit goed geld mee zou verdienen. Of dat bedrijven uit de financiële sector ons om advies zouden vragen. Laat staan dat ik elke maand honderdduizenden mensen zou gaan bereiken met de stukken op de website, met de content op socials en met de PorteRenee podcast. Dit bedrijf ontstond puur uit passie. Uit de behoefte om iets te geven aan anderen, wat ik zelf zo had gemist.

Mijn kosten dat eerste jaar waren nihil. Die €7 voor de website dus. Daarnaast nog de hosting van de website die me €5 per jaar kostte. Ik deel dit, omdat ik merk dat sommige mensen dat eigen bedrijf, die side hustle of carrière als zzp’er maar laten zitten, omdat ze geen startkapitaal hebben. Ze denken dat een kantoor en een coach meteen noodzakelijk zijn. Natuurlijk zijn de kosten in sommige branches hoger dan in anderen. Maar heel vaak heb je dit als starter echt niet nodig. Met een goed idee, een dosis toewijding en discipline kun je ook zonder een prachtige start maken. 

Download de PorteRenee Starterskit hier. Je vindt daarin Excel-sheets om je kilometer- en urenregistratie in bij te houden, een podcast waarin we onze ondernemerslessen delen en inspirerende ondernemersquotes voor aan de muur van je (thuis)kantoor.

De software, het personeel, de coaching en de kantoorruimte hebben we inmiddels allemaal wel. Nog altijd zijn we strikt met onze kosten. Elke kostenpost moet écht iets bijdragen, anders gaan we die niet aan. Wanneer je bedrijf groeit, moet je ook durven investeren. Dat doe je op het moment dat het passend is. En dat is vaak genoeg niet meteen aan het begin.

Nuchter dromen

Wanneer jij ervan droomt om van je hobby een bijbaan of beroep te maken, kan dat in veel gevallen met weinig geld. Als dit je wens is, ga het dan vooral eens onderzoeken. Vraag om je heen. Droom, maar blijf nuchter. Wij begonnen een online bedrijf, dat vooral vroeg om de investering van veel tijd. Ook als je iets start dat vraagt om een grotere financiële investering, kun je het vaak bescheiden houden door je te houden bij de eerste écht benodigdheden. Scheid wants (dit wil ik!) van needs (dit heb ik echt nodig). Je winkel hoeft niet meteen op een A-locatie te zitten. Je hoeft niet meteen het duurste webshopsysteem te hebben. Dat bouw je op. Zo hebben wij dat ook altijd gedaan. De rekeningen die ik inmiddels elke maand ontvang, betaal ik dan ook met een glimlach. Omdat ik weet dat ik ze kan dragen, dat ik er goed over heb nagedacht, dat ze bijdragen aan de groei van ons bedrijf en ze het dus helemaal waard zijn.

Dit artikel is een samenwerking met Knab. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!