Werken als zzp’er naast je loondienstbaan: hoe zit dat met belastingen?

Klinkt goed, naast je baan extra geld verdienen als zelfstandige. Let dan wel goed op een aantal zaken, zoals de belasting. We leggen uit hoe het zit als je in loondienst én als zzp’er werkt.

Overweeg je om voor jezelf te beginnen? Maar wil je je salaris uit loondienst (nog) niet opgeven? Dan kun je parttime zzp’er worden. Voordat je vol enthousiasme je eigen bedrijf begint, is het slim om wat punten op een rij te zetten. Hoe denkt je baas er bijvoorbeeld over? Hoe zit het met de belasting? En moet je een boekhouding bijhouden? Met andere woorden: waar let je allemaal op?

Zzp’er en in loondienst

Het klinkt zo makkelijk: even naast je baan wat extra uren maken als zzp’er. Dat is fijn, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Overleg altijd eerst met je werkgever wat-ie ervan vindt. In een contract staan vaak strenge regels. Zoals een verbod op nevenwerkzaamheden of een concurrentiebeding. Lees je contract goed door en bespreek je plannen met je baas. Maak ook duidelijke afspraken. Dit voorkomt een hoop gedoe achteraf.

Nu je toch bezig bent, check ook gelijk je verzekeringen en pensioenopbouw. Als zzp’er ben je niet standaard verzekerd en bouw je geen pensioen op. Dit geldt alleen voor de uren die je in loondienst werkt. Minder uren werken voor je baas? Zet op een rij wat dat betekent voor je inkomsten (hoeveel valt er weg en hoeveel komt erbij) en uitgaven (kosten voor verzekeringen en geld apart zetten voor je pensioen, bijvoorbeeld).

Voorkom chaos op je bankrekening

Gooi je salaris uit loondienst en je zzp-inkomsten niet zomaar op één hoop. Maar houd het gescheiden. Laat je salaris storten op je privérekening en zet je inkomen als ZZP’er op een zakelijke rekening. Dit scheelt enorm veel gedoe tijdens je belastingaangiftes.

Het salaris uit loondienst is netto. Je werkgever heeft de voorheffing al van je bruto-inkomen ingehouden. Maar je zzp-inkomsten zijn bruto. Hier moet je dus nog inkomstenbelasting over betalen. Het is daarom belangrijk om alvast een deel van je inkomsten te reserveren voor de belasting. Breng je btw in rekening? Zet de ontvangen btw direct apart. Dat geld is niet voor jou, maar draag je af aan de Belastingdienst. Geef het dus niet uit.

Loonheffing en loonheffingskorting

Werk je in loondienst? Dan houdt je werkgever automatisch loonheffing in. Dat is de loonbelasting en premie volksverzekeringen. Iedereen die in loondienst werkt, mag één keer loonheffingskorting toepassen. Zo betaal je minder belasting. Die korting gaat niet op voor je werkzaamheden als zzp’er. Het is bedoeld voor je baan in loondienst.

Loondienst én zzp’er: extra belasting betalen

Over je salaris betaal je via je werkgever belasting. Dat hoef je niet zelf te berekenen. Je krijgt elke maand netto uitbetaald. Voor je zzp-inkomsten is dat anders.

Aan de Belastingdienst geef je zelf door hoeveel je als zzp’er hebt verdiend. Je betaalt belasting over je winst. Dat is de omzet min de kosten die je hebt gemaakt voor je bedrijf.

Door je werk als zzp’er gaat je totale inkomen (salaris uit loondienst + zzp-winst) misschien omhoog. En dat heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Houd dit goed in de gaten. Want het kan zo zijn dat je door je extra inkomsten als zzp’er in een hogere belastingschijf terecht komt.

In 2023 betaal je tot € 73.032 36,93% belasting. Kom je hierboven uit? Dan ga je 49,50% belasting betalen. Krijg je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Check ook die voorwaarden. Misschien heb je recht op minder, omdat je inkomen stijgt.

Daarnaast krijg je als zzp’er te maken met de omzetbelasting. Beter bekend als de btw. Je ontvangt de btw van je klanten en betaalt dit vervolgens door aan de Belastingdienst. Dit doe je eens in het kwartaal via de omzetbelasting.

Aftrekposten voor zzp’ers

Als zzp’er krijg je belastingvoordeel. Maar niet zomaar. De Belastingdienst bepaalt of je wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. En of je wel of geen btw moet rekenen. Hier kun je de ondernemerscheck doen.

Ziet de Belastingdienst je als ondernemer? Dan mag je een aantal aftrekposten toepassen, zoals de startersaftrek (maximaal drie keer), zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Dit noemen we de ondernemersaftrek. Deze aftrekposten trek je af van je winst. Hierdoor betaal je onder aan de streep minder belasting.

Hoeveel uur ga je aan de slag?

Niet iedere zzp’er heeft automatisch recht op de ondernemersaftrek. Als je af en toe bijklust voor vrienden en familieleden ben je nog geen ondernemer. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het urencriterium. Dit houdt in dat je ieder jaar 1.225 uren aan je bedrijf moet besteden. Dat komt neer op ongeveer 24 uur per week (vakanties niet meegerekend). Je moet dit zelf goed bijhouden. Dit doe je in een goede en overzichtelijke administratie. Bovendien ben je verplicht om alle gegevens zeven jaar te bewaren.

Werk je als parttime zzp’er? Dan zal je minder snel aan deze 1.225 uren komen. Je hebt in dat geval geen recht op de ondernemersaftrek. Goed om te weten, de mkb-winstvrijstelling van 14% mag je altijd toepassen. Ook als je niet aan die 1.225 uren per jaar komt.

Voor de kleine ondernemers

Verwacht je als zzp’er een omzet van minder dan € 20.000 per jaar? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een btw-vrijstelling. Maak je hier gebruik van, dan hoef je geen btw te heffen en af te dragen. Hoe dat precies werkt, dat lees je hier.

Wil je af en toe als zzp’er werken? Maar niet direct een eigen bedrijf starten? Dan kun je ook gaan werken onder de noemer ‘inkomen uit overige werkzaamheden’. Dit zijn extra bijverdiensten. Je stuurt dan geen officiële facturen, maar kwitanties. En je hoeft geen btw te rekenen. Maar over deze extra inkomsten betaal je wel gewoon inkomstenbelasting.

Wil je weten wat het voor jou betekent om naast je baan als zzp’er aan de slag te gaan? Laat je altijd goed adviseren. Een adviseur kan jou precies vertellen wat wel en niet handig is.

Misschien wil je niet voor jezelf werken, maar een tweede baan (of side hustle) naast je huidige loondienstbaan. Dat kan natuurlijk ook. Hoe zit dat dan met belasting? In de video hieronder legt Renée het uit.

Als je meer geldtips en geldinspiratie wilt, kom ons dan gelijk even volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!