Werken als zzp’er naast je loondienstbaan: hoe zit dat met belastingen?

Klinkt goed, naast je baan extra geld verdienen als zelfstandige. Let dan wel goed op een aantal zaken, zoals de belasting. We leggen uit hoe het zit als je in loondienst én als zzp’er werkt.

Overweeg je om voor jezelf te beginnen? Maar wil je je salaris uit loondienst (nog) niet opgeven? Dan kun je parttime zzp’er worden. Voordat je vol enthousiasme je eigen bedrijf begint, is het slim om de financiële gevolgen even op een rij te zetten. Zoals: hoe organiseer je met twee banen je geldzaken en wat vindt de Belastingdienst er eigenlijk van?

Loondienst en zzp’er: extra belasting betalen?

Over je salaris betaal je via je werkgever belasting. Dat hoef je niet zelf te berekenen. Je krijgt het elke maand netto uitbetaald. Voor je zzp-inkomsten is dat anders.

Aan de Belastingdienst geef je zelf door hoeveel je als zzp’er hebt verdiend. Je betaalt belasting over je winst. Dat is de omzet min de kosten die je hebt gemaakt voor je bedrijf. Dit bedrag wordt dus opgeteld bij je inkomen uit loondienst.

Door je werk als zzp’er gaat je totale inkomen (salaris uit loondienst + zzp-winst) misschien omhoog. En dat heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Houd dit goed in de gaten. Want het kan zo zijn dat je door je extra inkomsten als zzp’er in een hogere belastingschijf terechtkomt.

Gevolgen toeslagen

In 2024 betaal je tot een inkomen van € 75.518 in Nederland 36,97% belasting. Kom je hierboven uit? Dan ga je 49,50% belasting betalen. Niet over je gehele inkomen, maar alleen over het deel dat boven die grens uitkomt. Ontvang je een toeslag of meerdere toeslagen, zoals zorgtoeslag of kindgebondenbudget? Een hoger inkomen kan betekenen dat je toeslagen dalen, of je er helemaal geen recht meer op hebt. Check dat dus zeker!

Ook nog: omzetbelasting

Daarnaast krijg je als zzp’er te maken met de omzetbelasting. In de meeste beroepen moet je je klanten btw berekenen. Verdien je € 100 en moet je 21% btw rekenen? Dan moet je klant dus € 121 betalen. Die € 21 is niet van jou. Die moet je via de omzetbelasting betalen aan de Belastingdienst. Btw die je zelf betaalt, over zakelijke kosten die jij maakt, mag je aftrekken van de btw die je ontving en moet betalen. Zorg dat je je btw goed apart zet. Dit kan bij zakelijke rekeningen vaak automatisch. Ze halen van elke betaling het percentage btw dat je moet rekenen af, en zetten het in een apart spaarpotje.

Aftrekposten voor zzp’ers

Als zzp’er krijg je belastingvoordeel. Maar niet zomaar. De Belastingdienst bepaalt of je wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. En of je wel of geen btw moet rekenen. Hier kun je de ondernemerscheck doen.

Ziet de Belastingdienst je als ondernemer? Dan mag je een aantal aftrekposten toepassen, zoals de startersaftrek (maximaal drie keer), zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Dit noemen we de ondernemersaftrek. Deze aftrekposten trek je af van je winst. Hierdoor betaal je onder aan de streep minder belasting.

Hoeveel uur ga je aan de slag?

Maar, niet iedere zzp’er heeft automatisch recht op de ondernemersaftrek. Als je af en toe bijklust voor vrienden en familieleden ben je nog geen ondernemer. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het urencriterium. Dit houdt in dat je ieder jaar minimaal 1.225 uren aan je bedrijf moet besteden. Dat komt neer op ongeveer 24 uur per week (vakanties niet meegerekend). Je moet dit zelf goed bijhouden. Dit doe je in een goede en overzichtelijke administratie. Bovendien ben je verplicht om alle gegevens zeven jaar te bewaren.

Werk je als parttime zzp’er? Dan zal je minder snel aan deze 1.225 uren komen. Je hebt in dat geval geen recht op de ondernemersaftrek. Goed om te weten, de mkb-winstvrijstelling van 14% mag je altijd toepassen (als de Belastingdienst je dus als ondernemer ziet). Ook als je niet aan die 1.225 uren per jaar komt.

Voor de kleine ondernemers

Verwacht je als zzp’er een omzet van minder dan € 20.000 per jaar? Dan kun je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is een btw-vrijstelling. Maak je hier gebruik van, dan hoef je geen btw te heffen en af te dragen. Hoe dat precies werkt, dat lees je hier.

Wil je af en toe als zzp’er werken? Maar niet direct een eigen bedrijf starten? Dan kun je ook gaan werken onder de noemer ‘inkomen uit overige werkzaamheden’. Dit zijn extra bijverdiensten. Je stuurt dan geen officiële facturen, maar kwitanties. En je hoeft geen btw te rekenen. Maar over deze extra inkomsten betaal je wel gewoon inkomstenbelasting.

Goed advies

Wil je weten wat het voor jou betekent om naast je baan als zzp’er aan de slag te gaan? Laat je altijd goed adviseren. Een adviseur kan jou precies vertellen wat wel en niet handig is. We schreven over dit onderwerp, een baan naast je baan oftewel een side hustle, een superhandig e-book. En we maakten een heel handig administratiesheet voor zzp’ers.

Misschien wil je niet als zzp’er starten, maar wil je juist minder gaan werken bij je loondienstbaan. Hoeveel salaris lever je dan in? In de video hieronder legt Renée het uit.

Als je meer geldtips en geldinspiratie wilt, kom ons dan gelijk even volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen