Kasboek Linde: “Na mijn scheiding zat ik financieel aan de grond, nu spaar ik €1.000 per maand”

Na haar scheiding 2,5 jaar geleden stond er geen euro op Linde’s (36) spaarrekening. Inmiddels lukt het haar om flink te sparen, ook voor haar kinderen van 7 en 8 jaar. Met haar verhaal wil ze andere alleenstaande moeders graag inspireren.

Wat heb je het goed voor elkaar! Dat is dus wel anders geweest?
“Ja, ik ben heel trots op wat ik heb bereikt in de afgelopen 2,5 jaar! Toen ik scheidde, stond er geen euro op mijn spaarrekening en ik verdiende destijds € 1.300 netto per maand met mijn werk in een restaurant.”

Hoe ben je uit dat financiële dal gekropen?
“We verkochten ons huis, omdat ik het in mijn eentje niet kon betalen. Aan de overwaarde hield ik € 65.000 over. Daar kocht ik een nieuwe auto van, voor € 15.000. De rest stortte ik op mijn spaarrekening. Daarnaast switchte ik een jaar geleden van baan. Ik heb keihard gewerkt, en onderhandeld over mijn salaris, waardoor ik in korte tijd vier treden op de salarisschaal ben gestegen.”

Je verdient dus nog maar sinds kort € 2.849?
“Klopt, daarom woon ik nog in een sociale huurwoning. Daar had ik destijds recht op. Inmiddels voelt het als scheefwonen. Maar ik kan hier nog niet weg, vanwege het woningtekort in het dorp en de kinderen die hier naar school gaan. Ik spaar zoveel mogelijk, zodat ik straks een bedrag kan inleggen als ik een huis koop. En ook voor een eventuele renovatie of verduurzaming.”

Dat klinkt goed. Je bent ook lekker op weg met sparen, voor jezelf en de kinderen.
“Ik wil financiële zekerheid inbouwen voor de kinderen later. Als ze gaan studeren, wil ik daar graag aan bijdragen. Daarnaast spaar ik voor nu, zodat we lekker met elkaar op vakantie naar het buitenland kunnen. Ik loop de bedragen in mijn kasboek iedere maand langs om te kijken of er dingen veranderd zijn in mijn uitgaven. Zo nodig pas ik mijn spaarbudget iets aan, maar terugboeken is een no-go.”

Kasboekje Linde

Heel goed, dat demotiveert alleen maar! Je belegt ook, zo te zien.
“Daar begon ik mee nadat ik de beleggingscursus van PorteRenee had gevolgd. Ik kom uit een gezin waarin beleggen wordt gezien als geld vergokken in een casino. Daarom ben ik met een klein bedrag begonnen, even kijken hoe het bevalt. Iedere maand stort ik € 200 op mijn beleggingsrekening, waarmee ik in indexfondsen beleg (lees hier meer over indexbeleggen, red.). Verder kijk ik er niet naar om.”

Moet je veel laten om maandelijks zoveel geld apart te kunnen zetten?
“Helemaal niet. Ik bezuinig wel, maar daar ga ik juist van kwispelen. Ik koop graag dingen bij de kringloop, van kleding tot interieurspullen. In mijn notities in mijn telefoon houd ik een wensenlijstje bij. Stel: ik heb een nieuwe kaasschaaf nodig. Die kan ik voor een tientje kopen bij de Hema, maar veel liever haal ik er eentje uit een bak bij de kringloop voor € 0,50. Dikke kans dat die alsnog bij de Hema vandaan komt.”

Kijk, dat zijn leuke vondsten. Wat verkoop je eigenlijk zelf op Vinted voor € 50 per maand?
“Vooral kinderkleding. Zodra iets niet meer past, gooi ik het online. Vaak heb ik het dan zelf ook via Vinted gekocht. Als kleding nog helemaal goed is, vind ik het een sport om het voor dezelfde prijs te verkopen als waarvoor ik het heb gekocht. Dan voelt het alsof ik dat kledingstuk een tijdje heb geleend.”

Iets anders: jouw kinderopvangtoeslag dekt bijna de gehele kosten van de kinderopvang. Hoe zit dat?
“Die toeslag is best hoog, doordat ik de opvang in mijn eentje betaal. De kinderen gaan één middag naar de BSO als ze bij mij zijn. Kinderopvangtoeslag wordt berekend over je jaarlijkse bruto-inkomen. Als alleenstaande heb je dan automatisch een lager bedrag, dus een hogere toeslag.”

Ben je tevreden met je kasboekje zoals het er nu uitziet?
“Zeker! De afgelopen 2,5 jaar was een moeilijke periode. Na mijn scheiding zag ik weinig mogelijkheden vanwege mijn lage inkomen en gebrek aan spaargeld. Nu heb ik weer toekomstperspectief. Ik hoop hiermee een voorbeeld te zijn voor andere alleenstaande moeders die het financieel moeilijk hebben.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop