9 tips om tweedehands schatten te vinden

Je kunt tweedehands de mooiste dingen kopen. Daar weet Renée alles van. Maar hoe vind je nou die pareltjes? Ze geeft tips.

Ik schat dat zo’n 40% van alles wat ik in huis heb, tweedehands is. Dat is een financiële keuze (het scheelt veel geld) maar ik kies er steeds vaker voor vanuit groene overtuigingen. Waarom moet er iets nieuws gemaakt worden in China, hier naartoe vervoerd worden zodat ik het kan kopen, terwijl het aanbod tweedehands gigantisch is. 

Vaak vinden mensen tweedehands shoppen lastig. Hoe vind je toch die pareltjes, wordt me dan ook gevraagd. Ik deel mijn tips en hoop dat ze jou ook helpen!

Tip 1: Kies een paar plekken

Kies een paar plekken om te zoeken. Bijvoorbeeld één website, één Facebook-groep en één tweedehandswinkel. Het aanbod van tweedehandsspullen is tegenwoordig zo groot, dat je dagen zoet kunt zijn met je speurtocht. Dat maakt het alleen maar lastiger. 

Tip 2: Zoek specifiek

Sommige mensen houden van snuffelen in winkels, ik niet. Ik heb iets nodig en ga specifiek daarvoor op zoek. Zo doe ik het voor spullen in huis en ook voor kleding. Dan ga ik voor mijn kledingkast staan, kijk wat er hangt en wat ik dus mis. Als ik zie dat een zwart colbertje alles bij elkaar zou brengen, ga ik daar specifiek naar zoeken. Ook het zoeken op een merk dat je eerder al vaak kocht en je goed bevalt, is een manier om al heel veel aanbod weg te filteren.

Tip 3: Je kunt echt alles vinden

Denk niet te snel dat het tweedehands niet wordt verkocht. Echt bijna alles is pre-loved (leuk woord is dat, hè?) te krijgen. Gewoon even zoeken en je zult verbaasd staan.

Tip 4: Heb geduld!

Soms kun je niet meteen vinden wat je zoekt. Neem dan even de tijd. Kijk over een week nog eens. Op Marktplaats bijvoorbeeld kun je een alert aanmaken voor het item dat je zoekt. Zodra het aangeboden wordt, krijg je een mail. Superhandig. 

Tip 5: Let op verzendkosten

Verzendkosten kunnen een leuke deal soms alsnog een duur geintje maken. Daarom zoek ik meestal binnen 15 kilometer rondom mijn huis. Of ik kies een plek waar ik toch moet zijn die week. Zo kan ik het zelf ophalen, zonder dat het onnodig veel tijd en geld kost. Zelf ophalen vind ik zeker bij wat duurdere of kwetsbare spullen écht een pre. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Homerr, een goedkope en duurzame manier van verzenden kan in overige gevallen een oplossing zijn. Zij bezorgen pas wanneer er meerdere pakketjes verzameld zijn voor dezelfde locatie. Het kan dus een paar dagen duren. Je haalt je pakket op bij een servicepunt. Check wel even of er een bij jou in de buurt is. 

Tip 6: Vooraf checken

Vraag bij een aankoop of er geen beschadigingen zijn en of het compleet is. Vraag vooral ook of er in huis wordt gerookt en of er huisdieren zijn. Voor dat ene vloerkleed dat je helemaal te gek vindt, is dat bijvoorbeeld heel relevant.

Tip 7: Be kind

Wees aardig wanneer je iets wilt kopen van iemand. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Een voorbeeld? De volgende zin is geen leuke eerste zin om naar iemand te sturen: “Leuke bank. Jammer van die vieze vlek, daarom wil ik er maar €100 voor geven.” Liever ben je aardiger en enthousiaster en verhoog je je gunfactor.

Tip 8: Goed kijken, ook al is het vol

Kijk door de chaos heen! Kringloopwinkels zijn niet zelden propvol. Check elk kledingrek. Het duurt even (en daarom ga ik dus ook niet naar tig winkels), maar die gouden vondsten en schatten hangen ertussen. 

Tip 9: Accepteer dat het meer tijd kost

Ja, tweedehands kopen kost meer tijd dan nieuw kopen. Soms vind ik dat zelf ook lastig. Vroeger kocht ik zo tien kledingstukken bij één winkel. Hupsakee, in één keer klaar. Dat werkt niet zo bij tweedehands shoppen. Dat kost tijd. De beloning is wel groot: je bespaart ontzettend veel geld, doet iets goeds voor het milieu en wat je koopt is uniek en écht leuk.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop