Kasboek Jet: “Aan reizen spendeer ik zo €2.500, dan maar geen meubels”

Jet (32) zag wat schulden met haar ouders deden en werkt daarom hard om haar financiën goed te regelen. Met succes: ze kocht een huis, maakt mooie reizen én geeft gul aan een ander.

Hoe is jouw relatie met geld?
“Ik let altijd goed op, zo ben ik opgevoed. Mijn ouders hadden vroeger schulden en moesten van weinig geld rondkomen. Toen ik studeerde − eerst mijn bachelor, daarna mijn master − werkte ik al zoveel mogelijk. Zo wist ik mijn studieschuld te beperken tot € 1.500, dat bedrag heb ik inmiddels afbetaald. Ook al verdien ik nu goed, nog steeds heb ik moeite om de teugels te laten vieren.”

Waar uit zich dat in?
“Ik let altijd op aanbiedingen in de supermarkt, koop nooit iets op afbetaling en denk tien keer na voordat ik iets nieuws koop. Dat laatste geldt vooral voor grote aankopen. Twee jaar geleden kocht ik mijn eerste huis. Nog steeds heb ik niet alle meubels daarvoor gekocht. Ik moet bijvoorbeeld nog een bank kopen, maar heb daar moeite mee. Dat neemt meteen zo’n grote hap uit mijn spaarrekening.”

Je noemt daar ook wel een giga aankoop: een huis!
“Ik was zó blij dat dat was gelukt! Op één inkomen kon ik moeilijk iets betaalbaars vinden. Na vele bezichtigingen en biedingen lukte het eindelijk om een appartement te kopen. Het was oud en er was flink in gerookt, dus ik heb het helemaal laten strippen. Mijn hypotheek was € 195.000, daar zat een bouwdepot van € 25.000 bij in. Met de rente had ik geluk: die staat voor dertig jaar vast op 1,42%.”

Jij zit gebakken! Of moet ik zeggen ‘staat’, bij gebrek aan een bank?
“Haha, nou, ik moet ook bekennen dat ik ervaringen belangrijker vind dan spullen. Van het geld waarvan ik die bank had kunnen kopen, ben ik twee weken naar Amerika gegaan. Dat kostte me € 2.500. Ik vind vakantie het leukste wat er is. Het liefst maak ik twee keer per jaar een verre reis. Aan reizen geef ik het makkelijkst geld uit. Daar gaat bijna al mijn spaargeld naartoe.”

kasboek jet

Ik meen ook twee andere kostenposten te zien waarbij je de teugels meer laat vieren.
“Kleding en persoonlijke verzorging? Toen ik mijn kasboekje ging opstellen, schrok ik van die bedragen. Met Black Friday heb ik wat voorraden aangelegd. Ik hou van gezichtsverzorging, zoals serums en crèmes. Daarvan koop ik de duurdere merken. En eens in de zoveel tijd vul ik mijn garderobe aan. Ik koop veel tweedehands via Vinted en als ik iets nieuws koop, kies ik voor kwaliteit.”

Wat valt er eigenlijk onder ‘overig’?
“Een bulk aan voedingssupplementen, eiwitpoeder, eiwitrepen, et cetera. Ook tijdens Black Friday gekocht. Ik doe aan hardlopen en ben lid van een atletiekvereniging.”

Iets anders: aan welke goede doelen geef je?
“Ik heb een sponsorkindje in Indonesië. Sinds haar vierde stuur ik maandelijks geld voor schoolspullen, ze is nu 13. Ik blijf haar sponsoren totdat ze niet meer naar school gaat. Ze schrijft me ook brieven. Soms denk ik: ik moet meer aan goede doelen geven. Ik heb het zó goed hier in Nederland, ik vind het belangrijk om ook aan andere mensen te denken.”

Wat lief zeg. Heb je zelf nog bepaalde doelen of dromen voor de toekomst?
“Niet echt, ik wil vooral iets opbouwen voor mezelf. Daarom wilde ik graag een huis kopen. En daarom beleg ik, zodat mijn inleg op vijftig jaar tijd kan groeien. Het geeft een heel fijn gevoel om genoeg geld te hebben en – op mijn hypotheek na – schuldenvrij te zijn. Daar ben ik trots op.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop