Annelot (37) had jarenlang weinig grip op haar financiën, omdat haar salaris automatisch naar de gezamenlijke rekening ging. Na haar scheiding pakte ze de controle terug.
Tijdens je huwelijk stortte jij je salaris op een gezamenlijke rekening, maar je ex niet. Hoe zat dat precies?
“Mijn salaris ging automatisch naar een rekening waar we samen toegang toe hadden. Daar betaalden we de vaste lasten en boodschappen van. Mijn ex hield zijn salaris bewust gescheiden. Als er extra geld nodig was op onze gezamenlijke rekening, stortte hij af en toe wat bij. Dat voelde voor mij scheef en oneerlijk. Ik had amper zicht op hoeveel geld we hadden en moest hem regelmatig om extra geld vragen.”
Waarom veranderde je daar niets aan?
“Ik wilde het wel anders regelen, maar mijn ex vond het systeem prima zoals het was. Hij vond het prettig om controle over zijn eigen inkomen te houden. Daardoor was het lastig om het met hem te bespreken. Vlak voordat we uit elkaar gingen, besloot ik alsnog mijn eigen rekening te openen. Dat voelde als een belangrijke stap richting meer zelfstandigheid.”
Wat goed dat je dat deed. Na de scheiding moest je wel ineens zelf alles regelen. Lukte dat direct?
“In het begin was ik behoorlijk onzeker en had geen flauw idee hoeveel geld ik nodig had om rond te komen. Een spaarpotje opbouwen? Dat had ik al sinds mijn jeugd niet meer gedaan. Ik had totaal geen financieel inzicht, dus ik moest vanaf nul leren mijn eigen geld te managen.”
Welke stappen heb je gezet om meer grip te krijgen op je geld?
“Ik zag enorm op tegen al het gedoe met geld, maar uiteindelijk bleek het veel eenvoudiger dan ik dacht: gewoon alles op papier zetten. Wat erin komt, wat eruit gaat. Dat ben ik gaan doen met behulp van de PorteRenee Money Planner. Voor elke categorie, zoals boodschappen of kleding, stelde ik een budget vast. Zo kon ik precies zien wat eruit ging en hoeveel geld er overbleef om te sparen. Dat werkte perfect en gaf me het vertrouwen dat ik goed bezig was.”
Fijn! Wat veranderde je aan je uitgavenpatroon?
“Ik moest vooral af van impulsaankopen en spontane uitgaven. Eerder kocht ik vaak dure cadeaus voor verjaardagen. Regelmatig ging ik ook shoppen, zonder dat ik echt iets nodig had. Of uit eten op een doordeweekse dag, omdat ik geen zin had om te koken. Dat doe ik allemaal nog steeds wel eens, maar ik sta er nu bewust bij stil. Daardoor voelt het helemaal niet alsof ik minder kan doen.”
Lukt het om te sparen?
“Ja, gelukkig wel! Na de scheiding hebben mijn ex en ik de dagwaardes van onze spullen bij elkaar opgeteld en doormidden gedeeld. Daar hield ik € 9.000 aan over. Daarnaast heb ik mijn vakantiegeld en de eindejaarsuitkeringen van m’n werk grotendeels gespaard en zet ik elke maand automatisch een bedrag apart. Daardoor heb ik nu een mooie spaarbuffer opgebouwd van bijna € 15.000 voor onverwachte kosten, zoals autoreparaties. Dat geeft veel rust.”
Welke geldles wil je anderen meegeven?
“Neem zelf verantwoordelijkheid voor je financiën. Het lijkt ingewikkeld, maar begin gewoon met opschrijven wat je verdient en uitgeeft. Zodra je dat helder hebt, is het makkelijk om te zien waar je kunt besparen en hoeveel je kunt sparen. Financiële zelfstandigheid voelt geweldig en geeft veel vrijheid.”
Zo praat je makkelijker met je partner over geld
Vind je het lastig om met je partner over geld te praten? Met deze tips lukt het wel.
Plan een geldmoment
Zet elke maand een vast moment in jullie agenda om samen de financiën te bespreken. Zo voorkom je onverwachte gesprekken of irritaties tussendoor.
Maak duidelijke afspraken
Wie betaalt wat? Gebruik jullie maandelijkse geldgesprek om heldere afspraken te maken. Zet deze afspraken ook op papier.
Begin met overzicht
Maak samen een lijst met alle inkomsten en uitgaven. Als je duidelijk hebt hoe jullie geldsituatie eruitziet, praat je makkelijker over wensen, behoeften en besparingen.
Stel gezamenlijke doelen
Bespreek regelmatig waar je samen naartoe wilt werken, zoals een vakantie, een huis of extra spaargeld. Dit zorgt ervoor dat jullie gemotiveerd blijven om goed met geld om te gaan.
Wees open en eerlijk
Spreek duidelijk uit wat je prettig vindt en wat niet. Laat ergernissen niet oplopen en bespreek ze meteen. Openheid voorkomt gedoe.