Gasprijzen stijgen: energiecontract vastzetten of variabel houden?

De energieprijzen stijgen weer en de onzekerheid over je energierekening dus ook. Moet je je variabel contract aanhouden of toch je energiecontract vastzetten? Renée denkt mee.

Een paar maanden geleden sloot ik een nieuw energiecontract af. De energieprijzen waren mede dankzij het zachte weer gezakt en dus leek me dat een goed moment daarvoor. Ik run dit platform over geld lang genoeg om te weten dat deze prijzen doorgaans stijgen richting de winter. Logisch ook. Ik shopte wat rond, vond een fijne aanbieder met oog voor duurzaamheid en zette mijn energiecontract voorlopig vast. Dankzij onze zonnepanelen en zuinigheid kon ik de boel voorlopig vastzetten voor € 100 per maand. Ik had weer even zekerheid, na onzekere tijden.

Gaat de energierekening stijgen?

Onlangs las ik dat gasprijzen weer stijgen. En met de dure winter van vorig jaar nog in het achterhoofd, ontstond er wat paniek bij PorteRenee-volgers. Gaan we weer zulke hoge rekeningen krijgen? Vorig jaar werd die crisis tijdelijk opgelost dankzij het energieplafond. Een regel ingevoerd door de regering, die vastlegde dat stroom en gas een maximumprijs mochten hebben. Alles daarboven nam de overheid voor haar rekening. Maar die regeling komt vooralsnog in januari te vervallen. En dan is de prijs van de energieleverancier weer gewoon de prijs die jij moet betalen. Des te belangrijker is het om goed na te denken over wat je doet met je energiecontract.

Variabele tarieven of energiecontract vastzetten?

Veel mensen hebben nog steeds variabele tarieven. Dat zijn tarieven die steeds veranderen, afhankelijk van de actuele prijs op de markt. Dat gebeurde omdat energieleveranciers tijdenlang geen vaste contracten aan durfden te gaan. Omdat de toekomstige energieprijs ook voor hen onzeker was. Maar inmiddels is het weer mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten.

Misschien ben je nog niet overgestapt naar een vast contract en twijfel je nu. Moet ik een vast energiecontract afsluiten of mijn variabele tarieven aanhouden? Ik koos zelf een paar maanden geleden voor een vast contract.

Voordelen vastzetten energieprijzen

Belangrijke voordelen om mijn energiecontract vast te zetten, waren voor mij:

  • Duidelijkheid over wat ik voorlopig betaal
  • Betaalbaar de winter door
  • Van die wisselende variabele prijzen afkomen

Let trouwens wel op: sinds 1 juni is de boete voor overstappen van energieleverancier tijdens de looptijd van je contract flink verhoogd. Hier lees je er meer over. Dit geldt niet als je voor variabele tarieven kiest of een contract hebt voor onbepaalde tijd.

Koffiedik kijken

Niemand weet zeker wat de energietarieven in de toekomst gaan doen. Wat dat betreft is het koffiedik kijken. In de winter is er natuurlijk wel meer vraag naar gas, omdat het kouder is en mensen hun verwarming aanzetten. Dus zou het logisch zijn dat de energieprijzen in de aanloop naar en in de winter zelf hoger zijn, omdat er meer vraag is. Maar natuurlijk spelen er ook andere zaken mee. Bijvoorbeeld politieke ontwikkelingen, zoals oorlogen, en andere economische ontwikkelingen.

Extreme prijsstijging?

Bedrijven en overheden hebben hun gasvoorraden de laatste tijd goed aangevuld. Consumenten zijn minder gaan gebruiken, puur omdat de prijzen relatief hoog zijn en blijven. We hebben er naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne voor gezorgd dat we minder afhankelijk zijn van Rusland. Maar we zijn voor gas wel weer meer afhankelijk geworden van het Midden-Oosten. Een extreme prijsstijging zoals vorig jaar wordt niet verwacht. Aan de andere kant: we hadden de situatie van vorig jaar ook niet kunnen voorspellen. Toekomstige energietarieven blijven onzeker en dat zou een goede reden kunnen zijn om je energierekening vast te zetten. Dat kan bij je eigen leverancier, maar ik zou zeker ook even rondkijken of je daar nog goed zit. Ik slaap sinds ik dat deed in ieder geval een stuk rustiger.

En over gas gesproken: je kunt er natuurlijk ook flink op besparen door slim om te gaan met het verbruik. In de video hieronder deel ik mijn beste gas-bespaartips. Doe er je voordeel mee.

Meer van zulke handige tips? Volg ons op Instagram, daar delen we elke week de handigste geldtips!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop