Gasprijzen nog altijd hoog: zo kun je drastisch besparen op je gasverbruik

De temperaturen gaan weer omlaag, dus gaat de kachel in huis (binnenkort) weer aan. Gelukkig zijn de gasprijzen sinds vorig jaar wat gezakt, maar ze zijn nog altijd erg hoog. Daarom: zeven tips om flink te besparen op je gasverbruik.

Het is als ik dit schrijf half oktober en de verwarming heeft bij ons nog niet één keer aangestaan. De kinderen gaan overdag naar school, wij zijn aan het werk of op pad. Daarna gaan we koken (niet op gas trouwens), spelen samen nog wat (krijg je het vanzelf warm van) en kruipen onder de wol in onze niet-verwarmde slaapkamers. Dit houden we zo nog wel even vol, want: de beste manier om te besparen op je gasverbruik is de verwarming zo min mogelijk gebruiken. En nog een aantal andere tips om flink te besparen op je gasverbruik.

Zet de verwarming alleen aan als het écht nodig is

Zoals ik zei, stellen we het aanzetten van de verwarming zo lang mogelijk uit. Ik trek de grens bij 18 graden. Schiet de temperatuur in huis daaronder, dan beginnen we met verwarmen. Het zal je verbazen hoe lang je die grens niet haalt. Een dekentje, pantoffels en een fleece vest helpen top. En lekker tegen je lief aan kruipen natuurlijk. Je hoeft in de winter echt niet in een T-shirtje in huis rond te lopen.

Wist je dat gemiddeld 75% van ons gasverbruik voor verwarming wordt gebruikt?

Verwarm de slaapkamer niet om te besparen op je gasverbruik

Slaapkamers hoef je niet te verwarmen. Je komt daar doorgaans alleen om te slapen en dat doe je onder een warme deken. Dat is toch prima? Even luchten ‘s ochtends en verder de ramen dicht, met de deuren naar de slaapkamers open. Warmte van beneden komt vanzelf ook naar boven, zodat je slaapkamer waarschijnlijk niet steenkoud zal zijn als de verwarming alleen beneden aanstaat. 

Maak van badderen weer iets bijzonders

Wij hebben sinds ongeveer een jaar een nieuwe badkamer met een heerlijk ligbad. Dat helemaal vullen met heet water vraagt nogal wat gas. Een duur geintje. Daarom heb ik badderen tot een bijzonder me-time-moment gedoopt. Eén keer per week mag ik daar heerlijk van genieten, met een glaasje wijn, kaarsjes en een lekker muziekje. Zo wordt het speciaal en iets om je op te verheugen, en bespaar ik op gas.

Koop een douchetimer en verkort je douchetijd

Douchen is iets wat we vaak veel langer doen dan we denken. Je douchetijd verkorten doet al heel veel. Je kunt daarvoor trouwens ook de gratis douchetimer op het YouTube-kanaal van PorteRenee gebruiken. Start het filmpje wanneer je eronder stapt. Wanneer de tijd om is, hoor je een wekker en weet je: nu is het klaar.

Stel de thermostaat goed in

De meeste moderne thermostaten kun je instellen. Je stelt in hoe laat de verwarming aangaat en op welke temperatuur, maar ook hoe laat deze weer uitgaat. Zo kun je ‘s avonds niet vergeten om de verwarming uit te zetten. Dat vind ik altijd zo zonde! Ga je doorgaans om elf uur ’s avonds naar bed? Laat de verwarming dan alvast om tien uur uitschakelen. Dat laatste uurtje blijft het heus nog wel warm in huis.

Dit is trouwens ook een van de tips die loodgieter Anouar ons gaf. Lees hier het interview met hem.

Check of je cv-ketel niet te heet staat

Heb je vloerverwarming? Dan kun je de temperatuur van het water dat je cv-ketel doorgeeft, naar beneden brengen. Met een verwarming aan de muur heb je water van zo’n 70 á 80 graden nodig. Bij vloerverwarming hoeft dat niet zo heet en is 55 graden vaak al genoeg. Check eens of het goed ingesteld staat bij jou. Het is zonde om onnodig heet water door je vloerverwarming te laten lopen. 

Laat de verwarming ’s nachts aan

Het klinkt logisch om de verwarming ‘s nachts helemaal uit te draaien. Toch gebruik je in de meeste gevallen minder gas wanneer je deze in de kleine uurtjes op 15 graden zet. Dan kost het minder gas om de volgende ochtend de boel weer warm te stoken en onder de streep verbruik je zo minder gas. Bij vloerverwarming wordt zelfs 17 graden in de nacht geadviseerd.

Door deze tips structureel toe te passen, kun je met een gemiddeld huishouden zo voor een paar honderd euro besparen op je gasverbruik. Daar wordt je portemonnee blij van. En uiteindelijk het milieu ook. Want ook onze aarde profiteert van een fors minder gebruik van gas en elektra.

Wil je meer handige tips, inspiratie en motivatie om te (be)sparen? Luister dan naar de PorteRenee Podcast.

In deze podcast gaan Kasper en Renée in gesprek over geld. Geen saai gedoe, maar leuke en gezellige gesprekken over alles wat met geld te maken heeft.


Luister je ook mee? Je kunt de podcast beluisteren in onze gratis app, maar ook via:
Spotify
Youtube
Apple
Google
Deezer

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.