Prijsplafond voor je energierekening: dit zijn de regels

Het prijsplafond moet ervoor zorgen dat de energierekening weer te betalen wordt. Hoe werkt dat precies? Wij zochten het voor je uit.   

Per 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor energie gelden. Dit houdt in dat je – tot een bepaald verbruik –  niet meer dan een maximale prijs betaalt voor gas en stroom. Zo valt je energierekening (waarschijnlijk) een stuk lager uit. Deze maatregel is wel tijdelijk: het prijsplafond geldt voor heel 2023, daarna vervalt ‘ie in principe weer. En er zitten ook wel wat haken en ogen aan, dus let goed op. 

Dit zijn de tarieven

Zodra het prijsplafond ingaat, betaal je maximaal:

  • € 1,45 per m3 gas
  • € 0,40 per kWh stroom
  • € 47,38 per GJ stadswarmte

Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting en btw. Je betaalt dus niet meer dan € 1,45 voor een kuub gas en € 0,40 per kWh. Minder mag, meer niet. Als de tarieven uit jouw contract lager zijn, dan blijf je gewoon die lagere prijzen betalen. Niemand is dus duurder uit, zolang je onder het prijsplafond blijft. Ook maakt het niet uit of je een vast of variabel contract hebt.

De grens

Maar let op, want er zit een grens aan. Het prijsplafond geldt tot:

  • 1.200 m3 gas
  • 2.900 kWh stroom
  • 37 GJ stadsverwarming

Deze grens van het prijsplafond wordt niet per kalenderjaar berekend. Er is per dag bepaald hoeveel gas en stroom je mag verbruiken om daaronder te blijven. Daarbij wordt rekening gehouden met de seizoenen. Je mag bijvoorbeeld meer gas gebruiken in de winter, dan in de zomer. Je mag dagen met elkaar verrekenen. Dus ben je de ene dag zuinig geweest, dan kun je de andere dag wat meer gebruiken. Maar let op: Dat verrekenen mag tot je jaarafrekening. Komt je jaarafrekening eind april? Dan mag je van januari tot en met april met elkaar verrekenen. En daarna weer van mei tot en met december. Je energieleverancier laat je vanaf januari in de app zien wat je per dag en of per week of maand mag gebruiken om onder het plafond te blijven. Download die app dus vooral en hou dat in de gaten.

Wie betaalt wat?

Het verschil tussen wat jij betaalt en het tarief dat in je contract staat, betaalt de overheid. Stel, zonder prijsplafond betaal je € 2,95 per kuub gas en € 0,80 per kWh. Deze tarieven rekent je energieleverancier.

Op het moment dat het prijsplafond ingaat – en we gaan er in deze berekening even vanuit dat je daaronder blijft – betaal je € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kWh. Een verschil van € 1,50 voor gas en € 0,40 voor stroom.

Die verschillen vergoedt de overheid. Zo krijg jij korting op je energierekening. Je hoeft trouwens zelf niks te doen om die korting te krijgen. Het wordt voor je geregeld.

Voor wie geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers. Dat is iedereen met een kleine energieaansluiting, zoals huishoudens, zzp’ers en kleine bedrijven. Op je energierekening zie je wat voor aansluiting je hebt. Sommige kleine bedrijven verbruiken veel energie. Bijvoorbeeld een bakker. Voor die groep is er een speciale regeling.

Zo werkt het prijsplafond

Hoe het prijsplafond werkt, laten we je zien met een voorbeeld:

Volgens Milieu Centraal is het gemiddelde energieverbruik: 1.169 kuub gas en 2.479 kWh stroom per jaar. Met dit verbruik blijf je – als je het volgens de verdeling van het prijsplafond gebruikt – binnen de grenzen van het prijsplafond. En betaal je 1.169 m3 x € 1,45 = € 1.695,05 voor je gasverbruik en 2.479 kWh x € 0,40 = € 991,60 per jaar voor je stroomverbruik.

Je energierekening = € 1.695,05 + € 991,60 = € 2.686,65 per jaar. Dat is € 223,88 per maand. Je kunt natuurlijk ook minder verbruiken. De prijzen per kuub gas en per kWh stroom blijven dan gewoon gelijk, maar je maandbedrag lager omdat je minder afneemt.

Verbruik komt boven plafond uit

Het kan zijn dat je meer energie verbruikt dan die 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Bijvoorbeeld omdat je in een groot, tochtig huis woont. Of dat je meer verbruikt omdat je jaarrekening op een ongunstig moment komt en je je verbruik in hele strenge wintermaanden dus niet kan verrekenen met andere maanden. 

Stel, je verbruikt 2.000 m3 gas en 3.000 kWh stroom. En in je contract staan de volgende tarieven: € 2,50 per kuub gas en € 0,75 per kWh.

Dan betaal je:

Binnen het prijsplafond: 1.200 m3 x € 1,45 + 2.900 kWh x € 0,40 = € 2.900.

Buiten het prijsplafond: 800 m3 x € 2,50 + 100 kWh x € 0,75 = € 2.075.

Je energierekening = € 2.900 + € 2.075 = € 4.975 per jaar ofwel € 414,58 per maand.

Blijf je binnen het prijsplafond? Je betaalt maximaal € 1.740 voor gas en € 1.160 voor stroom. Dat is samen € 2.900 per jaar, dus € 241,67 per maand. Kom je buiten het plafond? Dan kan de teller dus snel oplopen. Want over dat deel krijg je geen korting.

*bronnen: Milieu Centraal, PorteRenee, vattenfall en ministerie voor Klimaat en Energie

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop