Karin: “Ik krijg een kick van zuinig leven”

Karin wil financieel onafhankelijk worden. Dat is niet 1,2,3 gelukt, daar moet ze nog jaren keihard aan werken. Maar het valt haar niet eens zo zwaar. Ze is gaan houden van haar zuinige leven.

Een tijdje terug zat ik voor ons huis terwijl onze kinderen met de buurtkindjes speelden. Ik voelde voor het eerst sinds maanden weer een lekker lentezonnetje op mijn bol. Er overviel me een intens gevoel van geluk. Alles was perfect. Iedereen had het naar zijn zin, ik was ontspannen, genoot van het weer en de spontane, gezellige gesprekken met de buren. De pizza’s in de oven waren bijna klaar. We zouden ze opeten voor ons huis, in de zon. Waarna de kinderen snel weer verder zouden spelen, tot het bedtijd was.

Eén dag per week genieten

Ik was blijkbaar niet de enige die erg van dit tafereel genoot. De buurman zei op dat moment namelijk gekscherend: “Kijk, dit is het leven, hè. Dit is waar je het voor doet. Veertig uur per week buffelen voor die ene middag in de zon.” Ik moest lachen. Hij had gelijk. Zit je de hele week je ass off te werken voor die ene dag in het weekend dat je kunt ontspannen en genieten – die andere dag wordt namelijk al in beslag genomen door allerhande huishoudelijke taken.

Maar direct dacht ik ook: dat is dus precíes waarom ik zo gemotiveerd ben om FIRE (Financial Independence, Retire Early, ofwel Financieel onafhankelijk, red.) te worden. Het hóeft namelijk helemaal niet op die manier en ik ben ook zeker niet van plan om zo mijn verdere leven te leven. Hoe heerlijk is het als je de keuze hebt om zelf te bepalen hoe je je dag doorbrengt? Kruip je achter je laptop om geld te verdienen? Of denk je: hé, de zon schijnt, ik ga het vandaag lekker rustig aan doen en genieten van de zon? Hoe ongelooflijk fijn moet het zijn om financieel vrij te zijn.

Gemotiveerd

Onlangs las ik dat Renée inmiddels FIRE is, op haar 38e. Hoe gaaf! Ik ben toevallig ook 38. Normaal gesproken kan ik best een steek van jaloezie voelen als iemand iets heeft bereikt wat ik ook graag zou willen. Maar nu vond ik het vooral heel gaaf en motiverend om te lezen.

Nee, mijn vriend en ik kunnen nog lang niet stoppen met werken, maar we zijn goed op weg om dat doel te behalen. Waar een doel als ‘5 kilo afvallen’ mij vaak nauwelijks motiveert, en ik weinig geniet van de weg ernaartoe, ervaar ik dat met FIRE worden totaal anders. Ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken. En ik vind de weg ernaartoe hartstikke leuk.

Gezamenlijk doel

Het voelt echt als een nieuw, gezamenlijk doel waar we naar streven. Een geheim project, waar maar weinig mensen van weten en wat bijna niemand uit mijn omgeving snapt. Ik vind het een ontzettende kick om heel bewust met geld om te gaan. Om spullen die ik nodig heb zo goedkoop mogelijk te scoren. Om geen onnodige troep meer in huis te halen ‘omdat het kan’. Ik kan blij worden als ik een volledige garderobe voor mijn zoon op Vinted scoor voor € 45. Of als ik een tweedehands verjaardagscadeau voor mijn dochter koop waar ze intens gelukkig mee is.

We krijgen er een kick van als we onze spaarrekening en beleggingen zien groeien en de hypotheekkosten lager zien worden. Het feit dat ik weet dat ik eigenlijk nu al minder kan werken dan ik doe en er dan helemaal niks aan de hand is. Heb ik een keer wat minder opdrachten? Geen probleem. Dan kan ik genieten van mijn vrije tijd.

Heerlijk vooruitzicht

Ik kijk ernaar uit dat mijn vriend en ik het op een gegeven moment – als we dat willen – wat rustiger aan doen en op maandagochtend genieten van een kop koffie in de tuin, terwijl iedereen om ons heen zit te stressen om op tijd op werk te komen en deadlines te halen. Ik kijk ernaar uit dat we onze kinderen later financieel kunnen ondersteunen als ze een huis gaan kopen. En dat vooruitzicht motiveert als een malle als je het mij vraagt.

Dus nee buurman, het kan zeker ook anders. Maar probeer dat maar eens uit te leggen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop