Financiële goede voornemens? Met deze 5 stappen maak je een concreet plan

Steeds meer mensen maken ook voor hun financiën goede voornemens. Maar ook die zijn vaak in februari alweer vervlogen. Maak liever een plan voor je geld voor een heel jaar, zodat je financieel écht vooruitkomt.

Waar we ons vroeger alleen maar voornamen om minder te snoepen, minder te roken en vaker naar de sportschool te gaan, zijn financiën de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp in ons lijstje goede voornemens geworden. Uit onderzoek van Nationale-Nederlanden bleek dat één op de drie Nederlanders financiële goede voornemens heeft. Bij Gen Z (de generatie geboren tussen +/- 1995 en 2010) is dat zelfs één op de twee. Meer sparen (58%), minder uitgeven (47%), meer financieel overzicht en inzicht krijgen (28%) en extra pensioen opbouwen (23%) zijn de belangrijkste doelen.

Een concreet plan in plaats van goede voornemens

Goede voornemens zijn leuk en ik juich het toe dat steeds meer mensen ook op geldgebied doelen stellen in december en januari. Maar net zoals bij het enthousiasme over geregeld naar de sportschool gaan, zal ook bij deze doelen de motivatie snel wegebben. Dus zeg ik: leuk, die goede voornemens, maar stel liever een concreet jaarplan op voor je geld. Daarmee kom je echt ergens. En natuurlijk help ik je op weg, met een concreet vijfstappenplan.

Stap 1: je doelen als uitgangspunt

In dit jaarplan nemen we je financiële goede voornemens als uitgangspunt. Pak een groot papier of open een bestand op je computer en noteer maximaal vier doelen die betrekking hebben op je geld, op een rij. Waarom niet meer? Omdat je dan maar weinig geld en aandacht voor één doel hebt. En dat verkleint de kans dat je het ook echt bereikt.

Stap 2: wat heb je nodig?

Schrijf achter elk van je financiële doelen wat je nodig hebt om het te bereiken. Vaak zal er een bepaald bedrag voor nodig zijn. Achterhaal tot in detail hoeveel dat is. Maar in veel gevallen vereist je doel bereiken meer. Misschien iemand die met je meegaat of meedoet. De moed om iets aan te gaan, of je ergens overheen te zetten. Ga niet alleen aan de slag met het financiële component van je doel bereiken, maar heb ook aandacht voor de andere zaken die er invloed op hebben.

Stap 3: startpunt bepalen

Misschien begin je de reis naar je doel niet vanaf nul. Heb je wat spaargeld dat je wilt gebruiken voor het bereiken hiervan? Haal dit dan af van het bedrag dat je nog nodig hebt. Een digitaal spaarpotje openen met de naam van je spaardoel en het geld daarin zetten, helpt om er vanaf te blijven. Dit geld is echt bedoeld voor het bereiken van datgene waar je zó van droomt.

Nu je toch je rekeningen checkt: zet de rest van je financiën ook op papier. In ieder geval je vaste lasten. Wil je jezelf financieel overzicht cadeau doen? Open dan een extra bankrekening. Met twee rekeningen kun je van de één alle vaste lasten laten afschrijven en van de andere de overige kosten betalen. Zo weet je zeker dat alle vaste lasten elke maand betaald (kunnen) worden, ook als je een keer helemaal losgaat in een of andere webwinkel. En je hebt meer inzicht in de andere kosten die je maakt. Kost even een paar euro per maand, voor die tweede bankrekening, maar waarschijnlijk bespaart je dit veel meer dan dat het je kost.

Stap 4: stappen bepalen en vastleggen

Welke stappen moet je zetten om je doelen te bereiken? Hoe ga je het geld dat je ervoor nodig hebt vrijmaken? In deze stap schrijf je voor jezelf tot in detail uit hoe je bij je doel gaat komen. En het liefst voer je al wijzigingen door waar je vanaf nu elke maand voordeel van hebt. Bijvoorbeeld het oversluiten, verlagen of opzeggen van bepaalde kosten. Mail je werkgever voor een gesprek over je salaris, als je al tijden vindt dat dat wel wat omhoog zou moeten. Maar ook het instellen van een automatische maandelijkse overboeking naar je spaarrekening, bijvoorbeeld. Probeer zoveel mogelijk nu al te doen of in te stellen, zodat het de komende tijd blijft gebeuren. Nu heb je nog de motivatie daarvoor, dat zal gedurende de tijd minder worden.

Stap 5: plan check-in-momenten

Pak je agenda erbij en plan een maandelijkse meeting in. Ben je single? Dan hou je die lekker met jezelf. Heb je een relatie, dan kun je het samen doen. Hoe ver ben je nu op weg naar je doel? Waar stond je vorige maand? Wat ging goed, wat ging minder? Hoe kan het vorige maand nog weer wat beter? Hou de vinger aan de pols, op weg naar je doel. Zodat je weet wanneer je moet bijsturen. Deze maandelijkse check-in-momenten houden je doel levendig en je enthousiasme ervoor dus ook.

In de eerste week van januari financiële goede voornemens maken is leuk. Maar je doel bereiken vraagt meer van je. Namelijk een duidelijk plan op weg naar dat doel. En dat kun je − aan de hand van bovenstaande stappen − maken. Zo zorg je ervoor dat jij komend jaar, met oud en nieuw, tevreden een glas bubbels kunt drinken. Want je hebt niet alleen doelen gesteld, je hebt stappen genomen, je hebt het volgehouden en het bereikt!

Een van de stappen om meer geld over te houden, is bepaalde kosten verlagen. Dit las je hierboven natuurlijk al. Maar hoe doe je dat nou? In de video hieronder laat ik zien hoe je om korting vraagt. Succes!

Enne, wil je meer van zulke handige geldtips? Kom ons gezellig volgen op Instagram, vinden we leuk.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek