Afvallen? Zoveel geven we in Nederland uit aan die droom

Elk nieuwe jaar is het weer raak: we willen afvallen. Die hardnekkig vijf kilo eraf. Of gewoon gezonder leven. Hoeveel geld geven we daar eigenlijk aan uit?

Afvallen staat vaak bovenin het rijtje van goede voornemens. In de reclamefolders van januari vind je daarom allerlei aanbiedingen voor afslankmiddelen en sportattributen. Een stille hint dat we weer aan de bak mogen. Niet zo gek dat bedrijven daar op inspelen, want in 2022 gaven we maar liefst € 300 miljoen uit aan afslanken. Dat zocht een onderzoeksbureau uit.

Waar gaat het geld heen?

Bijna één op de vijf Nederlanders wilde vorig jaar afvallen. Dat is 18% van de volwassenen. Van hen koos 10% voor een dieet (waarvan het koolhydraatarm dieet het populairst), 7% ging naar een professional voor voedingsadvies, 3% koos voor een specifiek afslankprogramma en 3% kocht afslankmiddelen, zoals shakes of maaltijden, in de winkel. En de rest? Die bedacht zelfs iets. Zo zijn we best goed in onszelf allerlei regels opleggen. Bijvoorbeeld geen snacks meer, zo min mogelijk suiker of periodiek vasten.

Die € 300 miljoen is een optelsom van afslankproducten en diensten. Zo gaven we € 226 miljoen uit aan professioneel voedingsadvies, € 42 miljoen aan afslankprogramma’s en € 32 miljoen aan afslankmiddelen. Dat is een boel geld. Maar kijken we per persoon. Dan is het € 300 miljoen : 2,5 miljoen Nederlanders = € 120 per persoon per jaar. Dat valt best mee. Al zal de een meer uitgeven dan de ander.

Afvallen in de sportschool

Zoals je ziet, is afvallen big business. Er gaan miljoenen in om. Maar niet iedereen die wil afvallen, gaat naar een diëtist of volgt een afslankprogramma. Ook de fitnessbranche is een miljoenenmarkt. In 2020 waren er volgens het CBS 2.250 fitnesscentra in Nederland, met zo’n 2,3 miljoen klanten. Het goedkoopste abonnement was toen € 30 per maand, de duurste € 64. Tel dat bij elkaar op, en je komt uit op € 828 miljoen tot € 1,7 miljard per jaar.

In januari komen er veel nieuwe leden bij. Ook wel de januari-stormloop genoemd. Of de goede-voornemens-sporters. Zo blijkt uit onderzoek dat 50% van de nieuwe fitnessklanten binnen 6 maanden hun abonnement alweer stopzet.

Kan het goedkoper?

Sporten is natuurlijk gezond. Of je nu wilt afvallen, of niet. Wel kun je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Wandelen kost je niks, behalve een paar kilo’s. Als je elke dag een half uurtje stevig wandelt, kun je zomaar één kilo in de twee maanden afvallen. Of zes kilo in ’t jaar. Helemaal gratis.

Bij een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur, verbrand je namelijk al snel vier calorieën per kilo lichaamsgewicht. Als je 75 kilo weegt, heb je na een uur 300 calorieën verbrand.

Goed voor je lijf en goed voor je portemonnee. Happy lijf, happy life, zullen we maar zeggen. En bij die afslankmiddeltjes is het trouwens nog maar de vraag of ze doen wat ze beloven, waarschuwt het Voedingscentrum.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop