Laat geen geld liggen: dit jaar heb jij misschien wél recht op zorgtoeslag

Wist je dat er elk jaar veel geld blijft liggen bij de overheid? Geld dat je kan krijgen als toeslag, maar wat niet altijd wordt gebruikt.

Een toeslag is bedoeld als steuntje in de rug. Bijvoorbeeld als je een laag inkomen hebt. Niet iedereen die er recht op heeft, vraagt het aan. Zo blijven er potten met geld ongebruikt staan. Heb jij er recht op? Dat hangt af van je inkomen. Ook telt je vermogen, zoals je spaargeld, mee.

Wat is de zorgtoeslag?

Iedereen in Nederland heeft verplicht een zorgverzekering. Zo’n verzekering is niet goedkoop. Gemiddeld betalen we er € 138,11 per maand voor. Voor de een is dat een grotere hap uit het budget dan voor de ander. Daarom is er de zorgtoeslag.

De zorgtoeslag is een geldbedrag. Dat je krijgt van de overheid. Met die zorgtoeslag kun je je zorgverzekering (deels) betalen.

Twee grenzen voor de zorgtoeslag

We hebben niet allemaal recht op zorgtoeslag. Of en hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen en je vermogen. Dat noemen we de inkomensgrens en vermogensgrens. Zit je onder die grenzen? Dan kun je zorgtoeslag krijgen.

Grens 1: Hoe hoog is je inkomen?

In 2023 mag je maximaal € 38.520 verdienen, om zorgtoeslag te krijgen. Zit je daarboven? Dan heb je er geen recht op. Als je een toeslagpartner hebt, telt dat inkomen ook mee. Samen mag je dan € 48.224 verdienen.

Dit jaar is de grens flink hoger dan vorig jaar. Zo’n € 6.522. Daarom hebben in 2023 meer mensen recht op zorgtoeslag. Misschien hoor jij nu ook bij die groep.

Grens 2: Hoeveel vermogen heb je?

Behalve je inkomen telt ook je vermogen mee. Vermogen is de waarde van je bezittingen, zoals je spaargeld en beleggingen, min je schulden. Als je bijvoorbeeld € 50.000 op je spaarrekening hebt staan en je hebt een studieschuld van € 20.000, dan is je vermogen € 30.000.

Voor de zorgtoeslag mag je in 2023 maximaal € 127.582 hebben. Samen met een toeslagpartner is dat € 161.329.

Goed om te weten: de Belastingdienst kijkt hoe hoog je vermogen is op 1 januari 2023. Dat is de peildatum. Of je vermogen later dat jaar hoger of lager wordt, maakt voor de Belastingdienst niet uit.

Weten waar je recht op hebt

De maximale zorgtoeslag in 2023 is € 154 per maand. Oftewel, € 1.848 voor een heel jaar. Maar niet iedereen die zorgtoeslag kan krijgen, krijgt dit bedrag. Dat heeft ook weer te maken met je inkomen.

Als je tot € 25.000 per jaar verdient, krijg je die € 154. Daarna geldt: hoe meer je verdient, hoe minder je krijgt. Met een inkomen van € 38.500 heb je bijvoorbeeld wel recht op zorgtoeslag. Maar het bedrag dat je dan elke maand krijgt, is € 2.

De Belastingdienst heeft dit in een handig overzicht gezet. Die vind je hier.

Let op je voorschot

De zorgtoeslag is een voorschot. Dit houdt in dat je het geld eerst krijgt. En later kijkt de Belastingdienst of dat het goede bedrag was. Misschien had je recht op meer. Of juist op minder. In dat laatste geval moet je geld terugbetalen.

Pas aan het eind van het jaar weet je precies hoe hoog je inkomen dat jaar was. Misschien kreeg je een salarisverhoging. Of je kluste af en toe wat bij. Dan is je inkomen hoger dan verwacht. En kan het zijn dat je de toeslag helemaal of voor een deel moet terugbetalen. Tenzij je ‘m zelf al had stopgezet.

Zorgtoeslag 2023 nu nog aanvragen: het kan

Dacht je dat je dit jaar geen recht had op zorgtoeslag? Of ben je het helemaal vergeten? Niet getreurd. Zorgtoeslag mag je met terugwerkende kracht aanvragen. Je hebt tot en met 1 september van het volgende jaar de tijd.

Dus, zorgtoeslag over 2022 kun je nog tot 1 september 2023 aanvragen. En voor de zorgtoeslag van dit jaar heb je tot 1 september 2024 de tijd.

Later aanvragen heeft ook zo z’n voordeel. Achteraf weet je vaak wel je definitieve inkomen. De zorgtoeslag is dan geen voorschot meer, waardoor de Belastingdienst ook niet achteraf bij je aan kan kloppen.

Was je inkomen vorig jaar te hoog voor zorgtoeslag? Misschien heb je er dit jaar wél recht op. Maak vooral even een proefberekening om dat te checken. Dat kan op de website van de Belastingdienst.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop