€ 100 per maand beleggen, hoeveel heb je na 20 jaar?

Als je vanaf nu € 100 per maand gaat beleggen, hoeveel geld heb je dan over 20 jaar? Zeker weten we het natuurlijk niet, maar we kunnen je wel een idee geven.

Sparen doe ik tegenwoordig nog maar voor twee dingen:

  1. Een buffer. Als ik van die buffer heb gesnoept, dan spaar ik weer om het bedrag aan te vullen.
  2. Specifieke doelen. Zoals onze nieuw aangelegde tuin. Daarvoor sparen we heel doelgericht.

Behalve voor die doelen sparen wij eigenlijk niet meer. Ik zou niet weten waarom ik dat zou doen. Het geld tegen amper rente op je spaarrekening zetten is alles behalve interessant. Als je het geld niet nodig hebt de komende jaren, waarom zou je dat dan doen?

Per maand beleggen

Geld dat overblijft en dat we de komende 10 jaar zeker niet nodig hebben, beleggen wij liever. We leggen structureel € 100 per maand in voor de kinderen en € 100 per maand voor onszelf. Dat schrijven ze bij Meesman Indexbeleggen maandelijks van onze rekening. Daarnaast leggen we de kinderbijslag vaak nog extra in voor onze kinderen en gaan andere extraatjes naar onze eigen beleggingsrekening.

Die € 100 per maand is de minimale inleg bij Meesman, waar wij beleggen. Leuk dus om daarmee te rekenen. 

De som

Stel dat je (net zoals wij) € 100 per maand inlegt en dat 20 jaar lang doet. Hoeveel heb je dan ongeveer aan het einde van de rit? Laat ik eerst zeggen dat beleggen geen zekerheid geeft. Wat je rendement (de winst over je inleg) wordt, weet je pas zeker aan het einde van de rit.

Wat we wel kunnen doen is een inschatting maken. Dat doen we op basis van resultaten uit het verleden. Al weet je natuurlijk wat ze daarover zeggen: die geven geen garantie voor de toekomst.

Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar het gemiddelde rendement van wereldwijde aandelen gedurende de laatste 20 jaar. Soms betreffen die onderzoeken nog veel langere periodes. De resultaten liggen zo tussen de 6 en 8%. In dit voorbeeld reken ik heel voorzichtig met 4%.

Denk nu niet dat je elk jaar zo’n percentage aan rendement zal hebben. In weinig jaren zul je exact dit percentage behalen. Vaak is het hoger (2021 was +19% voor ons) en soms is het ook veel lager, je kunt zo 30% verliezen in economisch beroerde tijden. Wij kiezen er dan voor om te blijven zitten voor de lange termijn.

Terug naar de rekensom

Je legt elke maand € 100 in, gedurende 20 jaar.

Je totale inleg is daarmee € 24.000.

Als je rekent met een gemiddeld rendement van 4%, is je belegde vermogen na 20 jaar gegroeid tot: € 36.504.

(Stel dat je toch die prachtige 8% gemiddeld per jaar scoort, dan is het zelfs € 57.266 geworden.)

Dit is dus waarom wij kiezen voor beleggen, maar dat moet bij je passen.
Je moet wel:

  • Om kunnen gaan met ups & downs op de beurs
  • In mindere tijden je geld durven laten staan
  • Het geld dat je inlegt écht over hebben
  • Je blik op de toekomst hebben
  • En daarnaast een lekkere spaarpot hebben, waar je meteen bij kunt mocht het nodig zijn.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek