Deze 5 geldovertuigingen houden je arm

We groeien op met bepaalde ideeën over geld. Die kloppen niet altijd. En ze kunnen je de rest van je leven arm houden. Tijd om van deze vijf geldovertuigingen af te komen.

Overtuiging 1: Je moet rijk zijn om te investeren

Dit is een overtuiging die ik veel hoor. Soms letterlijk zo uitgesproken. Andere keren hoor ik tussen de regels door dat mensen hiervan overtuigd zijn. Dat investeren iets is voor als je bakken met geld over hebt. Misschien komt het ook door het woord. Investeren. Dat klinkt zo groots. Maar dat is niet terecht. Investeren hoeft niet scary of big te zijn.

Vroeger kreeg je zo 5% rente op je spaarrekening. Nu krijg je een stukkie minder. Dus gaan steeds meer mensen kijken naar alternatieven. Wat kan ik doen om mijn geld toch wat te laten groeien? Door die grotere vraag zijn er de laatste jaren superveel nieuwe initiatieven bijgekomen die interessant en laagdrempelig zijn. Denk aan beleggen. Dat kan via allerlei simpele platformen. Het is niet meer zo hocus pocus als vroeger. Let wel op de kosten. Zeker bij kleine beleggingen. Dat die niet te hoog zijn en al je rendement opsnoepen. 

Overtuiging 2: Je moet goed verdienen om te kunnen sparen

Sparen is een marathon, geen korte afstandsloop. Mensen willen, wanneer ze een spaardoel zetten, graag in één keer naar de finish. Het liefst overnight. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Spaardoelen bereik je door iedere maand een klein beetje op een hoop te gooien. En die hoop wordt uiteindelijk hoog genoeg om je doel te bereiken. Natuurlijk ken ik het ongeduld. Ik droom ervan ooit een marathon te lopen. Maar drie keer per week trainen? Daar heb ik geen zin in. Dus gaat het me waarschijnlijk nooit lukken.

Hetzelfde geldt voor sparen. Lange adem, volhouden en discipline brengen je bij die finish. Het heeft niet eens zoveel te maken met of je veel of weinig geld verdient. Een arts die 3 ton verdient, veel alimentatie betaalt en een duur huis heeft, kan onder de streep minder overhouden dan een gezin met twee parttime inkomens. Het gaat om wat je wegzet en of je dat vol weet te houden. (Dat bewijst ook het verhaal van Vincent.) Je hoeft geen bakken met geld te verdienen om te kunnen sparen. Kleine beetjes maken samen veel. Begin gewoon eens met 10% van je inkomen wegzetten. Lukt dat niet? Dan neem je 5%. Motiveer jezelf. Hou je ogen op je doel. Houd vol en wees trots. Want de aanhouder wint. Gegarandeerd!

Overtuiging 3: Beleggen is als gokken

Rood of zwart. En dat het balletje in het casino dan op groen valt. Alles weg! Zo denken veel mensen over beleggen. Ze zien nieuwsberichten over miljardairs die in één dag miljoenen verliezen op de beurs. Ja, dat zet wel de trend. Er staat dan niet bij dat die dip in de maanden erna vaak weer gecorrigeerd wordt. Of dat er aan het begin van het jaar al flink winst is gemaakt en dat ze daar alleen maar een tikkie van hebben ingeleverd door de crash.

Beleggen is een langetermijnplan. Verdiep je er eens in. Want wil je je geld laten groeien, dan zul je iets moeten ondernemen. Tenzij je het fijn vindt als het staat te verdampen op je spaarrekening tegen een lage rente, terwijl de inflatie hoog is. Ik in ieder geval niet.

Overtuiging 4: Ik ben te jong om al met geld bezig te zijn

Man o man! Was ik er maar jonger mee begonnen. Dan was ik nu al een stuk verder dan ik in werkelijkheid ben. Ik gun mijn kinderen dat ze vanaf het moment dat ze wat te besteden hebben, beginnen met sparen en beleggen. Gewoon iedere maand een beetje. Door vroeg te beginnen, heb je zoveel extra tijd om dat geld te laten groeien. Stel dat je iedere maand € 100 investeert op de beurs en je begint op je 35e. Dan kun je op je 65e al zo’n € 69.000 hebben. Begon je er al mee toen je achttien was? Dan had je op je 65e al ongeveer € 150.000 kunnen hebben. Even afhankelijk van het rendement natuurlijk, maar het is een voorbeeld. Wel flink verschilletje, toch? En alle reden om je hier op tijd in te verdiepen.

Overtuiging 5: Geld is alleen maar een beperking

Geld heeft een negatief imago in Nederland en België. Je moet er niet te veel over praten. Dat is verwerpelijk. Je mag het eigenlijk ook niet verdienen. Niet te veel in ieder geval. En je mag al helemaal niet nastreven om er meer van te krijgen. Nou, ik heb dat doel dus wel. En ik probeer dat te bereiken op manieren die bij mij passen.

Jij krijgt (hopelijk) iedere maand geld binnen. Het is aan jou wat je ermee doet. Maak je het op of ga je proberen (een deel) te laten groeien? En zorg je ervoor dat dat geld je straks kansen, vrijheid en mogelijkheden biedt?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop