“Dankzij mijn hoge WOZ-waarde bespaar ik meer dan € 17.000”

Vicky (28) schrok zich rot toen ze haar nieuwe WOZ-waarde binnen kreeg. Tot ze ontdekte dat ze daarmee flink kan besparen op haar hypotheek. Een tip die iedereen volgens haar zou moeten kennen.

Is jullie WOZ-waarde veel gestegen?
“Mijn man en ik hebben in 2020 een nieuwbouwwoning gekocht. De WOZ-waarde was toen € 49.000, omdat we alleen de grond in ons bezit hadden. Toen zijn ze gaan bouwen en een jaar later was de WOZ-waarde € 249.000. Eind 2021 is het opgeleverd en nu kregen we een WOZ-beschikking van € 430.000. Het was dus bijna verdubbeld!”

Wat was het eerste dat je dacht toen je dat zag?
“Eerst was ik blij, omdat ons huis meer waard was geworden. Maar meteen daarna dacht ik: shit, dat wordt meer belasting betalen. Een paar dagen later zag ik een berichtje van PorteRenee op Instagram, dat een hoge WOZ-waarde juist geld kan opleveren.” 

Leg dat eens uit.
“Als je huis meer waard wordt of je hebt flink afgelost, loopt je hypotheekverstrekker een minder groot risico. De kans dat ze hun geld niet terugkrijgen is minder groot, wanneer je een minder groot percentage van de waarde van je huis hebt geleend. En dat heeft weer invloed op je rente. Hoe minder riskant zij je vinden, des te minder rente je betaalt.” 

Heb je meteen actie ondernomen toen je hierover hoorde?
“Nou, ik kwam daar op zaterdag achter, dus ik dacht dat ik moest wachten tot maandag. Maar ik logde toch eens in op de online omgeving van de hypotheekverstrekker. Daar stond gewoon een kopje met ‘woningwaarde wijzigen’ met een rekentool. Ik kon mijn WOZ-waarde invullen en dan kwam er te staan wat mijn nieuwe rentevoet zou worden. Daarna moest ik mijn WOZ-beschikking uploaden, want ze gaan het natuurlijk wel even checken. Tien werkdagen later ontving ik officieel bericht. Ik kon het dus allemaal online regelen.”

Wat veranderde er voor jullie?
“Wij zaten in de categorie 90 tot 100% risico-opslag. Dat betekende dat we bijna de hele waarde van de woning hadden gefinancierd vanuit de hypotheek. Dan val je in de hoogste rentecategorie. Nu ons huis meer waard is geworden, gaan we naar de categorie 80 tot 90%.”

Wat betekent dat voor jullie rentevoet?
“We sloten onze hypotheek af in een gunstige tijd. De rente was oorspronkelijk 2,24% en dat wordt straks 2,19%”

Dat lijkt niet een gigantisch hoog verschil
“Nee, maar ik ging eens uitrekenen wat dat scheelt. Over de hele looptijd van de hypotheek – we moeten natuurlijk nog 27 jaar – ruim € 17.000 aan te betalen rente.”

Wauw, dat is wel de moeite waard! 
“Enorm! Onze maandlasten gaan nu ook wat omlaag. Ik wil het verschil gaan sparen en dat extra aflossen. Zo gaat het aflossen sneller en besparen we nóg meer geld. Te gek, toch?”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop