Als je een koophuis hebt, krijg je elk jaar bericht over de WOZ-waarde van je woning. Dit jaar valt-ie waarschijnlijk hoger uit dan vorig jaar. Dat lijkt nadelig, maar kan je ook veel geld besparen. Je kunt recht hebben op verlaging van je hypotheekrente.
De WOZ-waarde is de waarde van je huis, volgens de gemeente. Die WOZ-waarde wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belastingen en heffingen je moet betalen. Dit jaar gaat de gemiddelde WOZ-waarde met 17 procent omhoog. Dat is balen, want zo betaal je bijvoorbeeld meer onroerendezaakbelasting (OZB) en gaat je eigenwoningforfait omhoog. Maar een hogere WOZ-waarde kan ook voordelen hebben.
Lagere maandlasten door hogere WOZ-waarde
Gaat je WOZ-waarde omhoog, dan levert je dat soms een lagere hypotheekrente op. Dat zit zo:
Over je hypotheek betaal je rente. Hoe hoog die rente is, hangt af van verschillende factoren. Eén van die factoren is het risico voor de hypotheekverstrekker. Als jij een groot bedrag leent, is er een kans dat je het geld niet meer kunt terugbetalen. Daarom rekent de hypotheekverstrekker een rente bovenop de rente. Ook wel risico-opslag genoemd.
Voor deze hypotheekrente wordt er gekeken naar de verhouding tussen de waarde van je huis (= onderpand voor de hypotheekverstrekker) en de hoogte van de hypotheek (= schuld die jij hebt). Die verhouding bepaalt of je in een hogere of lagere risicoklasse valt.
Leen je bijvoorbeeld 100% van de woningwaarde, dan val je in een hogere risicoklasse dan wanneer je maar 65% leent. Zo hoort bij elke risicoklasse een bepaalde rente: hoe hoger het risico, hoe hoger de rente.

Als je WOZ-waarde stijgt, verandert de verhouding tussen je woningwaarde en je hypotheek. Het kan zijn dat je dan in een lagere risicoklasse valt, waardoor je hypotheekrente omlaag kan. Of zelfs helemaal komt te vervallen. En een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten.

Check het bij je hypotheekadviseur
Of en met hoeveel jouw hypotheekrente omlaag kan, bepaalt je hypotheekverstrekker. Valt jouw WOZ-waarde dit jaar hoger uit? Dan is het de moeite waard om contact op te nemen met je hypotheekadviseur om te vragen of je in aanmerking komt voor een lagere rente.
Let op: dit geldt niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie.
Je huis is meer waard
De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde, en hoeft daarom niet gelijk te zijn aan prijs waarvoor de woning wordt verkocht. Bovendien loopt de gemeente één jaar achter: de peildatum voor de WOZ-waarde is 1 januari van het jaar ervóór. Dus, voor de WOZ-waarde van 2023 kijkt de gemeente naar 1 januari 2022.
De vraagprijs voor een huis en de WOZ-waarde zijn dus niet altijd hetzelfde. Maar een hogere WOZ-waarde betekent wel dat je huis meer waard is geworden. Hierdoor kun je mogelijk meer vragen voor je huis. En levert je huis meer op als je ‘m verkoopt.
Klopt jouw WOZ-beschikking nog?
De gemeente stelt je WOZ-waarde vast. Dat doen ze met een taxatie. De uitkomst krijg jij via je WOZ-beschikking. Het is belangrijk dat je WOZ-waarde klopt. Is je WOZ-waarde te hoog, dan betaal je waarschijnlijk te veel belasting. Maar een te lage WOZ-waarde is ook niet alles. Want je hogere WOZ-waarde levert misschien een lagere rente op.
Nu kan het zijn dat jij het niet eens bent met je WOZ-waarde. Bijvoorbeeld omdat je denkt dat-ie veel te hoog of juist te laag uitvalt. Dan mag je bezwaar maken. Dat kan binnen zes weken na dagtekening van je beschikking. Daarna is het te laat. Om je een handje te helpen, hebben wij een handige voorbeeldbrief gemaakt.
Podcast
In de Vrijdagshow van PorteRenee legt Renée het nog eens uit en hebben we het ook over de bureau’s die je kunt inschakelen als je toch bezwaar wilt maken. De kosten daarvan komen voor rekening bij de belastingbetaler.