Wat kun je allemaal in bulk bestellen? En wanneer loont dat?

Als je in bulk koopt, sla je groot in voor een omgerekend kleiner prijsje. Dat is fijn voor je portemonnee, natuurlijk. Maar wanneer heeft het eigenlijk zin?

In bulk bestellen of inslaan is trouwens ook goed voor het milieu. Want als je een voorraadje in huis hebt, verspil je minder: je pakt wat je nodig hebt, meer niet. Zo gooi je minder snel een restje weg. En je hoeft niet meteen naar de winkel als het pakje of zakje op is. Win-win-win, dus. Maar wat zijn goede bulkgoederen om in te slaan?

Wat koop jij in bulk?

Bij het woord bulk denk ik aan metershoge stapels wc-rollen en voorraadkasten vol met pakken koekjes. Maar er is veel meer wat je in bulk kunt inslaan. Wij geven wat voorbeelden:

Lang houdbare boodschappen

De voorraadkast kun je bijvoorbeeld vullen met potten, flessen of pakken pasta, rijst, olijven, koffie, thee, bonen, granen, noten, peulvruchten, kruiden, olijfolie, koekjes, suiker, frisdrank, specerijen en melk. En in de diepvries kun je alles kwijt wat je kunt invriezen. Bijvoorbeeld een voordeelzak friet, brood, vlees, grote zakken groente en pizza’s.

Verse groenten, fruit en eieren kun je ook in grote hoeveelheden kopen. Een grote zak aardappelen bijvoorbeeld of een net vol met uien. Het is dus maar net wat je veel eet, en hoelang je dat kunt bewaren.

Wasmiddel en vaatwastabletten

Schoonmaakmiddelen zijn ook echte bulkproducten. Vaak is er een aanbieding of een voordelige grootverpakking. Bijvoorbeeld van schoonmaakdoekjes, zeep, allesreiniger en sponsjes. Wij hebben altijd wel een voorraadje wasmiddel, vaatwastabletten en afwasmiddel in huis. Dat soort producten koop ik altijd mét korting of in een voordeelverpakking.

Persoonlijke verzorgingsproducten

Net zoals wc-papier, shampoo, douchegel en tandpasta. Daarvan heb ik ook altijd een voorraadje liggen. En voor die producten betaal ik nooit de volle mep. Of ik wacht op een aanbieding of ik koop een in verhouding goedkopere grootverpakking.

Kattenvoer en hondenbrokken

En dat kan ook voor je huisdieren. In de supermarkt vind je vooral kleine verpakkingen voer. Bijvoorbeeld een zak brokjes van twee kilogram. Die brokken kun je ook in veel grotere zakken kopen, bijvoorbeeld van veertig kilogram. Dat is even sjouwen, maar zo heb je wel een flinke voorraad. Of je bestelt die grote zakken katten- en/of hondenbrokken online natuurlijk, dan worden ze bezorgd tot aan je deur − dat scheelt jou een zere rug.

Grootverpakking of per stuk?

Als je in bulk koopt, sla je een grote hoeveelheid van iets in. Bijvoorbeeld tien kilo rijst in plaats van één pakje van één kilo. Of honderd rollen wc-papier en geen pak van vier. Dan betaal je in eerste instantie een wat groter bedrag, maar als je het omrekent, ben je toch goedkoper uit. Dat is het idee achter het in bulk bestellen of kopen.

Of je ook echt goedkoper uit bent, kun je zelf uitrekenen door te kijken naar de kiloprijs of stukprijs. We nemen als voorbeeld de wc-rollen. Stel een bulkverpakking met 96 rollen kost € 35. Dat is € 0,36 per rol. Een kleinere verpakking met 24-rollen kost € 18. Omgerekend is dat € 0,75 per rol.

Met de bulkverpakking ben je in dit geval dus veel goedkoper uit: meer dan 50%! Wil je groot inslaan? Reken het dan even om, zo weet je óf en hoeveel je bespaart door te investeren in een grotere hoeveelheid.

Potten vullen bij bulkwinkels

In bulk kopen heeft nog een andere betekenis: het kopen van producten zonder verpakking. Dan neem je zelf een fles, pot of zak mee naar de winkel en die vul je daar met wat je nodig hebt. Zo gebruik je veel minder verpakkingsmateriaal, wat goed is voor het milieu. Er zijn speciale bulkwinkels die losse producten verkopen.

Doe de bulk-check

Wil je besparen? Check dan eens wat je veel eet of gebruikt. En wat je daarvan voor een langere tijd kunt bewaren. Dat zijn de dingen die je eventueel in bulk zou kunnen bestellen of kopen. Online vind je veel grootverpakkingen met prijzen. Kijk wat er op je lijstje staat en reken om of een bulkvoorraadje daarvan voor jou inderdaad goedkoper is.

Extra tip: fijn als je kunt besparen, maar waar laat je al het spul? Maak wat ruimte in je huis vrij voor je bulkproducten. Bijvoorbeeld met wat extra planken in je voorraadkast of garage. Check ook goed wat de beste bewaarplek is, zoals een donkere en droge plek. Dan weet je zeker dat je je bulkvoorraad goed bewaart!

Wil je meer handige tips, inspiratie en motivatie om te (be)sparen? Luister dan naar de PorteRenee Podcast.

In deze podcast gaan Kasper en Renée in gesprek over geld. Geen saai gedoe, maar leuke en gezellige gesprekken over alles wat met geld te maken heeft.


Luister je ook mee? Je kunt de podcast beluisteren in onze gratis app, maar ook via:
Spotify
Youtube
Apple
Google
Deezer

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen