Bonnetje: “Mijn vriend gaat los op de tapas-, chips- én koekafdeling”

Elisabeth (31) maakt het lijstje, haar vriend doet de boodschappen. Meteen maar voor de hele week, om impulsaankopen te beperken. En dat is nodig!

Wat een veelzijdig bonnetje! Zijn dit boodschappen voor de hele week?
“Ja, ik maak van tevoren een weekmenu en we streven naar één keer in de week groots inslaan om impulsaankopen te voorkomen. Mijn vriend haalt namelijk negen van de tien keer de boodschappen.”

O jee, loopt het de spuigaten uit als hij vaker naar de supermarkt gaat?
“Hij moet niet met trek naar de supermarkt gaan. Dan gaat hij los op de tapas-, chips- en de koekjesafdeling. Stiekem niet verkeerd, we zitten nooit verlegen om een koekje bij de koffie of popcorn bij een film. Maar wel duur, natuurlijk.”

Zo te zien is jouw vriend dit keer blijven steken bij de chipsafdeling.
“Ach, we sporten veel, soms hebben we gewoon lekkere trek waar we van onszelf aan toe mogen geven. Als ík naar de supermarkt ga, gaat het trouwens ook niet altijd goed. De kaaskoeling of het tapasvak langslopen zonder iets mee te nemen, vind ik erg lastig. Soms sla ik voor zes personen tapas in, van olijven tot kaasjes. Die eten we dan vlak voor het avondeten samen op.”

Gaat het avondeten er dan ook nog in?
“Nee, dan eten we het gerecht dat we voor het avondeten hadden gepland gewoon de dag erna.”

Welke gerechten staan er deze week op het menu?
“Curry en currysoep. Verder biefstuk uit de vriezer met zelfgemaakte champignonsaus, broccoli en knapperige aardappels. Ook eten we spaghetti carbonara met een salade van gegrilde plakken courgette met een dressing van olijfolie, citroensap en chilivlokken. Veel ingrediënten hadden we nog in huis. Ik kook graag alles from scratch, in onze keuken tref je geen kant-en-klaarmaaltijden of pakjes en zakjes.”

Bonnetje Elisabeth

Dat klinkt heerlijk! Maar curry én currysoep in éen week: wordt dat niet eentonig?
“Ik hou van koken en ben geneigd snel te veel te maken. Daarom vind ik het een leuke uitdaging om één gerecht twee keer te gebruiken. Op dag één maak ik dan bijvoorbeeld currysoep. De helft schep ik in kommen en voeg daarna pas de toppings toe. Op dag twee kook ik de andere helft van de soep in en is het de basis voor een currysaus.”

Wat creatief. Is dit ook een manier om geld te besparen?
“Eerder een manier om geen eten weg te gooien. Ik ben dankbaar dat we kunnen koken wat we willen zonder elke euro om te hoeven draaien. Mijn vriend doet nog weleens boodschappen bij verschillende supermarkten om aanbiedingen te scoren. Ik heb daar dus echt de puf niet voor. Met mijn veeleisende baan dient gemak de mens.”

Wat zijn jullie wekelijks kwijt aan boodschappen?
“€ 150. We kopen de meeste producten bij de supermarkt. Vlees en vis kopen we in bulk bij de Makro, mijn vriend is ondernemer en heeft een pasje. Daarna verwerken we het thuis in kleinere porties voor in de vriezer. Dat doen we gezellig samen.”

Heb je meer bespaartips?
“Kliekjes meenemen voor de lunch op het werk is favoriet bij mijn vriend. Ik probeer op mijn beurt creatief om te gaan met de restjes onderin de groentelade. Van iets te zacht en overrijp fruit kook ik jam, een stukje overgebleven kool maak ik in, en oud brood tover ik om tot croutons. Eten weggooien vind ik extra zonde sinds ik een moestuin heb en zie hoe lang de natuur doet over het volgroeien van een zaadje tot vrucht.”

Nog even met het bulken in ons achterhoofd. Waar geven jullie de voorkeur aan: kwaliteit of kwantiteit?
“Kwaliteit! Liever eten we één keer in de week een mooi stuk vlees zoals côte de boeuf en de rest van de week vegetarisch, dan elke avond met water volgespoten kip. Bepaalde producten, zoals olijfolie en koffiebonen, halen we bij speciaalzaken. De olie op het bonnetje is toevallig voor mijn moeder, en de koffie is voor op mijn werk. Voor thuis halen we bonen voor € 25 de kilo en een liter goede olijfolie voor € 28. De maandelijkse foodtour langs deze winkels is voor ons echt een uitje en we combineren het met een koffie, lunch of borrel in een restaurant.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop