Bonnetje Eline: “Ik koop soms wel zeven soorten snoep en koek”

Maaltijden goed plannen en soms een kliekjesdag: zo houdt Eline (32) de boodschappen voor zichzelf, haar man en hun twee kinderen (8 en 4 jaar) betaalbaar. Al zwicht ze nogal eens bij het chips- en snoepschap.

Wat een gevarieerd bonnetje. Zijn dit boodschappen voor de hele week?
“Hoofdzakelijk wel, ik maak altijd een weekmenu. Daarbij zoek ik naar een balans tussen vlees, vis en vega en tussen duurdere en goedkopere maaltijden.”

Let je bij het maken van je weekmenu ook op aanbiedingen?
“Ik kijk wel even in de folder of er producten in staan die ik kan gebruiken, maar baseer daar meestal niet ons menu op. Dit keer gebruikte ik wel voor het eerst de Lidl Plus-app, voor extra korting. En het wasmiddel was in de aanbieding. Dat stond niet op de lijst, maar ik had binnenkort toch bontwasmiddel nodig.”

Ben je tevreden over het boodschappenbedrag dat je deze keer kwijt was?
“Ja, ons boodschappenbudget is meestal € 120 per week. Deze keer was ik iets meer kwijt, omdat ik een miskoop aan koffiebonen had gedaan. Ik had een keer andere geprobeerd, maar die vonden we vies. Dus kocht ik alsnog onze vertrouwde zak bonen, à bijna € 10. Wat een geld! Ik schrik de laatste tijd ook van de prijs van kaas. Met het stuk dat ik heb gekocht doen we gelukkig wel twee weken.”

Zijn er ook producten waar je bewust minder geld aan uitgeeft?
“Ik zorg vooral dat ik echt nooit eten weggooi. Door alleen te kopen wat we ook echt opeten. Sommige ingrediënten gebruik ik meerdere dagen. Ik vries ook veel in, zelfs rauwe gesneden groentemixen uit de supermarkt. Het komt geregeld voor dat ik voor een dag minder inkopen hoef te doen. We houden regelmatig een kliekjesdag. Goed plannen is dé bespaartruc!”

Waren die chocoladekoekjes en dropstaven ook gepland?
“Haha, nee. Ik laat me echt nog te makkelijk en te vaak verleiden om een zak snoep, chips of koekjes te kopen. En dan naar ieders wens iets, dus vaak kom ik met drie of vier verschillende soorten thuis.”

Ik tel zeven soorten snoep en koek.
“Oh, zie je, dat is echt niet nodig. Gelukkig krijgen de kinderen elke dag fruit mee naar school, dat staat altijd ruimschoots op de lijst.”

Ook lekker! Ik zie wel meer smaakvolle ingrediënten op je bonnetje staan, wat ga je daarmee maken?
“De kinderen zijn geen grote eters, maar ze zijn wel heel specifiek in wat ze lusten. De ene dag kook ik iets dat er makkelijk in gaat, zoals spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus. En de andere dag iets spannenders, zoals laksa (een soort curry-noedelsoep, red.) met garnalen. Verder maak ik deze week kip ketjap met rijst en komkommer, rucolastamppot met kappertjes en een kaasschnitzel, wraps met krokante kip, en aardappeltjes met een vegaburger en bloemkool.”

Nou, wij lusten alles wel hoor. Heb je eigenlijk ook een ultiem budgetrecept?
“Jazeker: een linzencurry met gedroogde rode linzen, ui, knoflook, gemberpoeder, kerriepoeder, groentebouillon en tomatenpuree. Lekker met rijst en yoghurt.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop