Search
Close this search box.

🪙 Elke maand RIJKER worden

Besparen op gas, zo doe je dat (volgens onze volgers)

Wij kennen genoeg tips om te besparen op je gasverbruik. Maar onze volgers kennen er nog veel meer. We delen hun tips graag met je, zodat ook jij (extra) kunt besparen op gas nu de prijzen nog steeds hoog zijn.

De tips om te besparen op gas vliegen me elk najaar om de oren. Ik schreef eerder al een stuk over hoe wij proberen te besparen op ons gasverbruik, gezien de hogere prijzen die je daar tegenwoordig voor betaalt. Toen ik daar iets over deelde, kreeg ik tig reacties van lezers en volgers waarin ze hun tips deelden. En die tips waren zo goed, dat ik ze graag ook met jou deel. Want samen weten we meer en gaan we nog slimmer met ons geld en met onze verwarming om. 

Dus hier komen ze: de allerbeste tips van onze volgers om te besparen op gas, in willekeurige volgorde:

Zet je verwarming niet aan als de zon door je ramen schijnt

Als je de hele dag thuis bent, geef dan niet direct in de ochtend een slinger aan de radiator. Wacht op een zonnige dag even tot de zon jouw huis heeft gevonden. Het zal je verrassen hoeveel warmte de zon je woonkamer of slaapkamer ook in de herfst of winter kan geven. Als de zon een beetje haar best doet, is het binnen zo twintig graden. Zonder dat je er ook maar een beetje gas voor hoeft te gebruiken.

Zoek uit waar warmte naar buiten ‘lekt’

Een lezer heeft een meneer laten komen die met een apparaat kon zien waar warmte haar huis uit lekte. Hij liet zien dat haar radiatoren veel warmte afgaven aan de buitenmuren. Die warmte lekte zo naar buiten. Zonde! Ze dacht dat ze veel geld uit moest geven aan de verduurzaming van haar huis, om dat euvel op te lossen. Maar wat bleek: radiatorfolie achter de verwarmingen maakte al een enorm verschil. En dat kost maar een paar euro bij de bouwmarkt.

Wennen aan een koud(er) huis

Wist je dat de verwarming een graadje lager zetten hartstikke goed is voor je immuunsysteem? Net als koud douchen. Je slaat dus twee vliegen in één klap. Beter voor de aarde en beter voor je gezondheid.

Check je dagelijkse gasverbruik

Via de app van veel energieleveranciers kun je je dagelijks verbruik inzien. Ik begrijp dat in ieder geval Essent en Eneco deze optie bieden, maar zo zullen er meer partijen zijn. Gebruik deze mogelijkheid vooral om te ontdekken waar je hoeveel stroom en/of gas voor gebruikt, en dus hoe het waar wat minder kan.

Verwarmen met een elektrisch kacheltje

Werk je thuis of wil je om een andere reden slechts één kamer in huis verwarmen? Kijk dan eens naar elektra gebruiken om te verwarmen, in plaats van gas. Als je zonnepanelen hebt, is dat zeker een goedkoper alternatief. Je kunt die ene kamer waar je de hele dag verblijft dan verwarmen met eigen energie. 

Lucht je huis in de middag

Frisse lucht van buiten verwarmt makkelijker dan lucht die al lang in huis hangt. Die tip gaf ik eerder al. Maar een volger merkte op dat het slim is om dat luchten niet meteen in de ochtend, maar pas in de middag te doen. Dan is de temperatuur buiten iets hoger en zakt de temperatuur in huis minder door het luchten. Slim!

Doe zoveel mogelijk tegen tocht in je huis

Ga het gevecht aan met tocht in huis. Dikke gordijnen voor deuren, ramen en ook het trapgat kunnen een flink verschil maken. De opening naar de eerste verdieping in je huis dichtmaken met een gordijn of deur voorkomt dat veel warmte vanuit je woonkamer naar boven verdwijnt.

Gebruik je huisdier als warmtekussen

Onze hondjes Charlie en Sammie lenen zich daar perfect voor en er zijn dus meer mensen die dit doen. Zodra de hondjes op schoot liggen, lijkt het een paar graden warmer. En het is nog gratis ook. Nou ja, op de brokjes en bijtstokjes na.

Kaarsen als extra warmtebron

Steek kaarsen aan in de hoek waar je ‘s avonds gaat ontspannen. Bijvoorbeeld op een tafeltje bij de tv. Of aan de keukentafel als je daar een spelletje speelt of lekker een wijntje drinkt en een boek leest. Door ze te kopen bij de kringloopwinkel, doe je dat nog duurzamer én goedkoop ook. Een volger koopt ze altijd daar, vier nieuwe kaarsen voor tachtig cent. 

Check de stand van je cv-ketel

Staat je cv-ketel wel goed afgesteld? Gebruik je bijvoorbeeld de eco-stand? Als je die optie hebt, gebruik ‘m dan. Want dat scheelt behoorlijk veel gas en geld. Stel sowieso je cv-ketel goed af. Als je dat doet, kun je tussen de 20 en 40% minder gas verbruiken.

Houd warmte binnen met de gordijnen dicht

Trek vanaf een uur zeven, half acht ’s avonds gezellig alle gordijnen dicht om de warmte in huis vast te houden. Zo kun je je radiatoren al best anderhalf tot twee uur voordat je gaat slapen naar beneden draaien. De warmte blijft nog een hele tijd in huis hangen.

Elektrisch verwarmen met een airco

Heb je een airco of meerdere airco’s in huis hangen? Vaak kunnen deze ook ruimtes verwarmen. Zo gebruik je geen gas (duur!) maar stroom. Als je je eigen stroom kunt gebruiken, geleverd door de zonnepanelen op jouw dak, is dat natuurlijk helemaal top.

De gasprijzen zijn nog altijd hoger dan eerst. We weten nog niet of dat tijdelijk is of dat het zo blijft. Hoe dan ook is het slim om na te denken over hoe je je huis en water gaat verwarmen in de toekomst. En hoe je dat zo slim en zuinig mogelijk kunt doen. Onder andere dus door te besparen op gas. Niet alleen vanwege het financiële plaatje, maar ook om de aarde te sparen.

Wil je meer slimme geldtips? Luister dan elke vrijdag naar de PorteRenee Podcast. In deze podcast gaan Kasper en Renée in gesprek over geld. Geen saai gedoe, maar leuke en gezellige gesprekken over alles wat met geld te maken heeft. Luister je ook mee? Je kunt de podcast trouwens ook beluisteren in onze gratis app.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen