Dromen van een hond: dit kost het écht

Renée en Kasper hebben een nieuwe hond. Daar zijn ze dolenthousiast over. En de hond is ook blij. Maar of hun portemonnee er ook happy van wordt? Wat zijn de kosten van een hond eigenlijk?

Als ik aan een hond denk, dan droom ik weg bij eindeloze knuffelsessies en lange wandelingen. Maar een hond kost ook veel geld. Na een bezoekje aan de dierenarts kun je bijvoorbeeld vaak een flinke rekening verwachten.

Veel mensen onderschatten de kosten van een huisdier. Twijfel je of je wel of geen hond neemt? Het helpt om alle kosten eens op te schrijven. Dit geeft overzicht van de extra uitgaven en zo bepaal je of je zo’n beestje eigenlijk wel kunt betalen.

De aanschaf

Hoe duur een hond is, is lastig te zeggen. De prijzen lopen ontzettend uiteen. Je kunt op het internet zoeken naar een hond, maar je kunt ook bij het asiel langsgaan. Bedenk van tevoren hoeveel je ongeveer wilt uitgeven. Wil je een specifiek ras? Of geef je een dier uit het asiel een beter leven? Een hond uit het asiel is een stuk goedkoper (rond de € 150) dan een rashond van een erkende fokker (tussen de € 500 en € 2.500). Wees wel alert op zogenaamde broodfokkers, die snel geld willen verdienen met puppy’s. Die houden het dierenwelzijn niet zo hoog in het vaandel.

Daarnaast koop je wat praktische spullen, zoals een mand, halsband, riem, wat speeltjes, hondenpoepzakjes en eventueel een bench. Gemiddeld kost dat zo’n € 150 tot € 250.

Voeding en verzorging

Je hond heeft natuurlijk eten en drinken nodig. Water komt uit de kraan. Maar voor voeding is er veel keuze. Bij de supermarkt koop je voor een paar euro een zak brokken, terwijl je bij de dierenspeciaalzaak zo wat tientjes neertelt. Het belangrijkste is dat je hond gezonde voeding krijgt. Dat hoeft niet te betekenen dat je hond de duurste brokken krijgt.

Ook heeft je hond kauwbotten, snacks en soms vitamines nodig. Voor een middelgrote hond liggen deze kosten gemiddeld rond de € 40 per maand.

Naast eten en drinken zijn er nog andere verzorgingskosten. Denk aan anti-vlooi middeltjes, shampoo of een hondentrimmer. Vachtverzorging kost bijvoorbeeld al snel tussen de € 35 tot € 60 per keer.

Wat je voor de rest allemaal voor je hond koopt, bepaal je natuurlijk zelf. Je kunt het zo gek (en zo duur) maken als je zelf wilt. Fietskarren, extra luxe manden, buitenrennen, speelgoed, borstels, noem maar op. Wil je leuke dingen voor je hond kopen? Vergeet dan niet om Marktplaats te checken!

De hondenbelasting

Voor een hond betaal je belasting. Koop of krijg je een hond? Dan moet je dit aangeven bij je gemeente. Het verschilt per gemeente of en hoeveel je moet betalen. Bij de een is het tarief € 0, terwijl je bij een andere gemeente € 125 per jaar mag aftikken. Een groot verschil, dus. Op de site van je gemeente kun je zien hoe hoog de hondenbelasting voor jouw woonplaats is.

Kosten van de dierenarts

Je bent verplicht om je hond te laten chippen en registeren. Dit kost tussen de € 10 en € 40. Ook zijn sommige inentingen verplicht. Die kosten liggen tussen de € 45 en € 75 per jaar. Andere kosten bij de dierenarts weet je vooraf niet. Je hond kan ineens ziek worden. En één consult kan zomaar € 50 kosten. Gemiddeld zijn we per jaar € 160 kwijt aan de dierenarts.

Heeft je hond medische hulp nodig? Dan kun je aan de dierenarts vragen hoeveel dit ongeveer gaat kosten. Je kunt dan nog even nadenken voordat je beslist.

Wel of geen verzekering?

Omdat de kosten van de dierenarts erg hoog kunnen oplopen, kun je een hondenverzekering nemen. Hiermee zijn deze kosten gedekt. De premie voor zo’n verzekering ligt tussen de € 5 en € 80 per maand. Hoeveel premie je betaalt, ligt aan je eigen keuzes en wensen. Gemiddeld kost een verzekering voor een hond rond de € 20 per maand. Alternatief is natuurlijk gewoon zelf een spaarpotje opbouwen. Dan kun je die maandelijkse kosten voor een verzekering skippen.

Puppycursus en hondentraining

Er zijn allerlei cursussen en trainingen voor honden te vinden. Zo’n cursus of training is niet verplicht, maar soms wel erg leuk (en handig!). Ook zijn er speciale hondenscholen waar je een individuele training kunt volgen. Deze lessen zijn wel een stuk duurder.

Uitlaten en op vakantie

Het kan zijn dat je zelf niet de ruimte of tijd hebt om je hond een paar keer per dag uit te laten. Gelukkig kun je dan een uitlaatservice inschakelen. Maar dit kost wel wat. Een uitlaatbeurt kost bij de meesten € 10 á €15, maar je kunt ook een abonnement nemen. Ga je op vakantie? Dan kan je hond niet altijd mee en moet hij of zij opgevangen worden. Dit kost ongeveer € 15 per dag.

Conclusie: dit zijn de kosten voor een hond

Al met al komt er dus behoorlijk wat kijken bij de aanschaf van een hond. Je bent een vast bedrag per maand kwijt, maar het is ook slim om een potje te maken voor extra kosten. Bijvoorbeeld als je hond naar de dierenarts moet. En vergeet niet: een hond blijft z’n hele leven bij jou.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop