“Met je kinderbijslag kan je flink vermogen opbouwen”

Elke ouder heeft recht op kinderbijslag. Een leuk bedrag. Als je daar slim mee omgaat, kan het geld een begin zijn van een mooi vermogen. Renée legt dat uit.

Wij krijgen dik € 650 kinderbijslag per kwartaal. Ik vind dat een hoop geld. Kinderbijslag is niet inkomensafhankelijk, zoals veel toeslagen en aanvullingen wel zijn. Iedere ouder heeft recht op hetzelfde bedrag. Dat voelt soms een beetje gek. Want ook multimiljonairs krijgen dat bedrag op hun rekening gestort. Daar kun je een mening over hebben, maar zo is het systeem nu eenmaal.

Waar is het voor bedoeld?

Kinderbijslag is een extra bedrag dat je als ouders ontvangt, naast je reguliere inkomen. Het geld is bedoeld als bijdrage in de kosten voor de verzorging van je kind. De één heeft dit harder nodig dan de ander. Je bent ook niet verplicht om het hieraan uit te geven. Er kijkt niemand mee over je schouder of je er wel schoenen van koopt, bijvoorbeeld.

Kinderbijslag beleggen

Wij besloten jaren geleden om de kinderbijslag voor de toekomst van de kinderen weg te zetten. Nieuwe schoenen kunnen we van ons salaris betalen en we tikken altijd veel afgeprijsde en tweedehands kleding op de kop, waardoor dat niet zo’n hoge kostenpost is. Verder hebben onze jongens nog niet zoveel kosten qua verzorging. Dat betekent dus dat er elk kwartaal een paar honderd euro naar hun beleggingsrekening gaat. We hebben nog een kleine tien jaar voordat onze oudste volwassen is en we laten het geld lekker staan tot die tijd.

Een deel overhouden

Niet iedereen zit in deze situatie natuurlijk. Sommige mensen hebben de kinderbijslag wel nodig om bijvoorbeeld kinderkleding te kopen. Je kunt ook proberen een deel van dat bedrag weg te zetten. € 100 bijvoorbeeld, elke keer wanneer het gestort wordt. Je kunt de kosten van kleding misschien flink verlagen door tweedehands te shoppen, aan kledingruilacties mee te doen of goed op aanbiedingen te letten. Doen wij ook, en dat zie je echt niet aan mijn kinderen. Zo kun je een deel overhouden en wegzetten voor de toekomst – of je dat nu spaart of belegt.

€ 17.500

Stel dat je elk kwartaal € 100 weg kan zetten. En je hebt de komende jaren gemiddeld 2% spaarrente per jaar, dan bouw je gedurende vijftien jaar een bedrag van ruim € 7.000 op. Lukt het je om meer weg te zetten van je kinderbijslag? Bijvoorbeeld € 250 per kwartaal? Dan groeit dat al tot dik € 17.500 in vijftien jaar.

Dat kan een prachtig potje voor je kind worden. Dus: wees je bewust van de (financiële) kans die kinderbijslag kan zijn en zoek vooral naar manieren om er iets van weg te zetten voor de toekomst.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop