Beleggen: wat is een realistische verwachting van rendement?

Beleggen kan een manier zijn om rijker te worden. Maar hoe hard gaat dat eigenlijk? Op hoeveel rendement per jaar kun je ongeveer rekenen? We hebben de antwoorden voor je.

Supersnel rijk worden, wie wil het niet? Maar als dat je verwachting is wanneer je begint met beleggen, kan het tegenvallen. In dit artikel schetsen we daarom een realistischer beeld van het rendement (zo noemen de opbrengst bij beleggen, die positief of negatief kan zijn). We baseren ons daarbij op resultaten uit het verleden. Want in de toekomst kijken kan niemand. Je weet wat ze daarover zeggen: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Helemaal waar. Maar die resultaten zeggen natuurlijk wel iets.

Bepalend: hoe beleg je?

Voordat we met cijfers komen: de manier waarop je belegt, heeft veel invloed op het te verwachten rendement. Stel, je belegt in één aandeel. Netflix, bijvoorbeeld. Gaat dat aandeel door het dak? Dan groeit je inleg meteen flink. Maar gaat het slecht? Dan is er meteen paniek. Want al je geld zit in maar één aandeel.

Stel dat je in heel veel verschillende aandelen belegt. Dat kan bijvoorbeeld door in een fonds te beleggen. Dat is een soort mandje waarin tientallen tot zelfs duizenden aandelen kunnen zitten. Ik beleg zelf in een indexfonds van beleggingspartij Meesman. Elke maand leg ik automatisch geld in en dan beleg ik via Meesman in één klap in meer dan zesduizend verschillende bedrijven, uit verschillende landen en verschillende branches. Is Netflix daar één aandeel van en gaat het door het dak? Dan is het effect minder groot, want ik heb nog duizenden andere aandelen. Stort de koers van Netflix in, bijvoorbeeld omdat abonnees weglopen, dan is er voor mij weinig aan de hand. Mijn duizenden andere aandelen doen het namelijk wel prima.

Zie je hoe de hoogte van het risico dat je neemt verband houdt met het rendement dat je kunt verwachten? Des te hoger het risico is dat je neemt, des te groter de winst maar ook het verlies kan zijn. Door te spreiden neem je een minder groot risico, waardoor winst minder extreem is, maar verlies ook. En je dus een soort gemiddeld rendement creëert.

De cijfers

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gemiddelde rendement op wereldwijde aandelen, op de lange termijn, rond de 7 á 8% per jaar is. Let op: dat betekent niet dat die aandelen elk jaar ook met dat percentage stijgen in waarde. Daar kunnen ook jaren tussen zitten van bijvoorbeeld +23% of -25%. Door de gemiddelden van die jaarlijkse resultaten te nemen, kom je uit op die 7 á 8%.
(Hierbij is nog geen rekening gehouden met inflatie. Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. Prijzen stijgen, dus je koopt minder voor hetzelfde geld.)

Bij obligaties ligt die gemiddelde opbrengst per jaar wat lager. Gemiddeld wordt hier rekening gehouden met een kleine 5%. Dit is trouwens het historische rendement. De laatste jaren is het rendement zelfs negatief geweest. Maar de langetermijnverwachting is wel positief. Obligaties zijn leningen aan overheden van landen of grote bedrijven. Het risico is over het algemeen lager, dus (je snapt nu hoe het zit) de gemiddelde opbrengst op de lange termijn is ook lager.

Conclusie

Deze cijfers zijn leuk en je kunt er lekker mee rekenen. Heb je een financieel doel? Dan kun je hiermee terugrekenen hoeveel geld je gedurende welke periode zou moeten inleggen, om het te bereiken. Maar deze cijfers zijn wel gebaseerd op beleggen voor de lange termijn. Beleg je dus maar voor één of twee jaar? Dan zeggen deze gemiddelden weinig. Door gespreid te beleggen voor de lange termijn − het liefst meer dan tien jaar − verlaag je het risico en vergroot je de kans dat je tot zo’n mooi gemiddeld rendement komt.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek