Wat zijn de kosten van een wasje draaien eigenlijk?

Elke dag een volle wasmand wegwerken of nog niet eens één wasje per week. Wassen doen we allemaal en op onze eigen manier. Maar voor iedereen geldt: wassen kost geld. Wij willen wel eens weten wat de kosten van één wasje draaien nou zijn. En hoe je daarop kunt besparen natuurlijk.

Na het sporten gooi ik mijn sportkleren met zweet gelijk in de wasmachine. Morgen een feestje? Dan was ik nog snel mijn favoriete outfit. Even een wasje draaien is zo makkelijk. Dan sta ik er niet altijd bij stil dat het ook geld kost. Want was kost één wasbeurt? En kan het goedkoper?

Hoeveel kost één wasbeurt?

Voor het draaien van een wasje heb je water, energie en wasmiddel nodig. En af en toe onderhoud aan je wasmachine. Hoeveel dat is, hangt af van de energieprijs die je betaalt, welk en hoeveel wasmiddel je gebruikt en hoe zuinig/oud je wasmachine is.

Het Nibud rekende uit wat gemiddeld genomen de kosten van één wasje draaien was. Dus de kosten van water, energie, wasmiddel en onderhoud bij elkaar opgeteld en omgerekend naar één wasbeurt:

  • 90 graden wasje = € 1,72
  • 60 graden wasje = € 1,31
  • 40 graden wasje = € 1,14
  • 30 graden wasje = € 0,99

In deze berekening gaat het Nibud uit van de energieprijzen onder het prijsplafond. Dus € 0,40 per kWh tot een verbruik van 2.900 kWh. En € 1,45 per m3 gas tot een verbruik van 1.200 m3 gas. Betaal je een lagere prijs? Dan is wassen goedkoper. En andersom: bij een hogere prijs zijn ook de kosten van één wasje draaien hoger.

Hoeveel wasjes draai jij?

Even snel een wasje draaien kost dus al snel tussen de € 1 en € 2. Hoe hoog je was-kosten per week of per jaar zijn, hangt natuurlijk af van hoe vaak je de wasmachine aanzet. We zetten een paar voorbeelden onder elkaar, om je een idee te geven van de kosten:

Vijf keer per week wassen

Stel je wast doordeweeks één keer per dag. Twee wasjes op 40 graden, eentje op 60 graden, eentje op 30 graden en één kookwas. Dan kom je uit op: € 1,14 + € 1,14 + € 1,31 + € 0,99 + € 1,72 = € 6,30 per week. Was je het hele jaar vijf keer per week? Dan kost dat je per jaar € 327,60.

Elke dag twee wasjes

Misschien heb je veel wasjes te draaien. En zet je de wasmachine twee keer per dag aan: één was op 40 graden en één was op 60 graden. Dan kom je uit op: 7 x € 1,14 + 7 x € 1,31 = € 17,15 per week. Voor een heel jaar is dat € 891,80.

Af en toe de wasmachine aan

Als je niet zoveel wast, kost het je ook minder. Stel je hebt drie wasjes per week: één op 30 graden, één op 40 graden en één op 60 graden. En één keer in de maand zet je de kookwas aan. Een heel jaar wassen kost je dan € 199,52.

Grote en kleine wasjes: koud of warm?

Volgens het CBS gebruiken we gemiddeld 0,35 keer per persoon per dag de wasmachine. Daar staat niet bij of dat koud of warm is. Voor de kosten maakt dat wel uit. Logisch, want hoe warmer je wast, hoe meer energie de wasmachine verbruikt. En dat zorgt voor hogere energiekosten.

We rekenen uit wat het verschil is. Gemiddeld 0,35 keer per dag wassen komt neer op zo’n 2,5 keer per week. En ongeveer 130 keer per jaar. Kijken we naar de gemiddelde cijfers van het Nibud, dan kost dat:

  • 130 keer wassen op 90 graden = € 223,60
  • 130 keer wassen op 60 graden = € 170,30
  • 130 keer wassen op 40 graden = € 148,20
  • 130 keer wassen op 30 graden = € 128,70

Hoe kun je besparen op de kosten van een wasje?

We wassen natuurlijk niet alléén maar op 90, 60, 40 of 30 graden. Toch kun je wel besparen op de kosten van een wasje draaien door wat vaker voor een koud(er) wasprogramma te kiezen. Op 30 graden wassen in plaats van 60 graden scheelt je bijvoorbeeld gemiddeld € 0,32 per wasbeurt. Ook hebben veel wasmachines een eco-programma. Hoeveel dat scheelt, lees je bij onze zuiderburen (wist je trouwens al dat we sinds kort ook PorteRenee in België hebben gelanceerd?).

En als je minder wast, betaal je ook minder. De wasmachine aanzetten is niet altijd nodig. Een (koud) handwasje is een prima oplossing als je kleding alleen een opfrisbeurt nodig heeft. Leg bijvoorbeeld na het hardlopen je sportkleren in een bak water met wasmiddel. Even laten weken, uitspoelen en je was is klaar.

Een half wasje is zonde van de energie, en van je geld. Wacht dus, als het kan, even met wassen tot je een volle wasmand hebt. Trommel vol? Draaien maar! En als je een dubbele meter hebt, was je ’s nachts, in het weekend en op feestdagen voor het daltarief. Scheelt weer iets.

Extra tip: was je wasje als het buiten zonnig en droog is. Dan kun je ‘m lekker buiten laten drogen. Een rondje wasdroger kost gemiddeld € 1,95. Tel daar de kosten van een wasje draaien in de wasmachine bij op en je betaalt zo € 3 of € 4 per keer. En buiten aan ’t lijntje is natuurlijk ook beter voor het milieu! Al is het in de herfst en winter natuurlijk niet altijd mogelijk om je was buiten te drogen.

Wil je meer slimme geldtips? Luister dan elke vrijdag naar de PorteRenee Podcast. In deze podcast gaan Kasper en Renée in gesprek over geld. Geen saai gedoe, maar leuke en gezellige gesprekken over alles wat met geld te maken heeft. Luister je ook mee? Je kunt de podcast trouwens ook beluisteren in onze gratis app.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen