Je geld laten groeien: zo doe je dat

Vermogen opbouwen. Het betekent gewoon steeds een beetje rijker worden. En dat kunnen ‘gewone’ mensen zoals jij en ik ook. Ik help je op weg met dit stappenplan.

Door Renée

Hoeveel geld heb jij op je spaarrekening staan? En op je beleggingsrekening misschien? Heb je wat geld in je huis zitten? Of misschien nog in je eigen bedrijf? Vermogen is al dat geld bij elkaar opgeteld. Maar het woord klinkt als iets wat is weggelegd voor de rijken. Voor mensen die wanneer ze uit huis gaan, een jubeltonnetje meekregen van hun ouders. En dus laten veel mensen zich afschrikken door die term: vermogen opbouwen. Daarom noem ik het liever: steeds een beetje rijker worden. Want dat is uiteindelijk wat het is. Je neemt je geld en gebruikt een deel om te laten groeien, zodat je vermogen steeds groter wordt. Vermogen opbouwen dus. 

Mijn missie is dat meer mensen daarmee aan de slag gaan. En ook dat ze inzien dat dat ook voor hun belangrijk is. Vermogen opbouwen kan zijn dat je van dat jubeltonnetje van je ouders een miljoen weet te maken. Het kan ook zijn dat je elke maand € 100 inlegt en daar op termijn € 1.000 van weet te maken. De grootte van het bedrag doet er niet toe. De regels zijn in beide gevallen bijna hetzelfde. 

Ik heb een kort stappenplan geschreven voor iedereen die vermogen wil opbouwen. Zonder al die poeha en dure bankiers. Gewoon een beetje meer van je geld maken, iedere maand. Zodat je later op rozen zit.

Stap 1

Voel hoe krankzinnig het is dat je iedere maand al je geld uitgeeft. Je werkt waarschijnlijk hard, gaat misschien elke dag naar kantoor, brengt dan je kinderen naar de opvang en bouwt je hele leven om je werk heen. In ruil voor jouw arbeid en opofferingen ontvang je salaris, geweldig. Dat bedrag dat je op je rekening krijgt gestort, is je beloning. En wat doe je daar vervolgens elke maand mee? Je jast het erdoorheen. Wellicht wel iedere euro. Au. Voelt dat niet gek? Voelt dat niet een beetje kinderlijk? Kijk, misschien heb je iedere euro nodig om rond te komen en de basics te betalen. Dan geef ik je een high five voor elke maand waarin dat lukt. Maar in Nederland geven veel mensen een deel van hun salaris elke maand uit aan onzin. Aan gadgets, aan impulsaankopen, aan spulletjes. Het is belangrijk dat je voelt dat je dit anders wilt. Die motivatie moet je voelen, anders komt de verandering ook niet. Lees dit vooral nog eens en denk erover na. Je werkt misschien al 10 jaar heel hard en hebt amper wat op je spaarrekening staan. Dat moet en kan anders!

Stap 2

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij en zoek naar een percentage dat je elke maand zou kunnen wegzetten? Lukt 5%? Misschien zelfs 10%? Wees ambitieus, maar realistisch. Je moet ook nog kunnen eten en een nieuwe broek kunnen kopen wanneer je oude versleten is. Zoek uit welk percentage past en maak voor dit bedrag een automatische overboeking naar je spaarrekening aan. Als het een vast bedrag is elke maand, omdat je elke maand precies hetzelfde bedrag aan inkomsten hebt, werkt dit top. Wisselen je inkomsten? Dan kun je het elke maand even uitrekenen en overmaken. Wel doen, hè?

Stap 3

Op je spaarrekening krijg je 0% rente. Dat is balen. Daarom is het zonde om onnodig veel geld op je spaarrekening te laten staan. Wel genoeg voor een buffer natuurlijk. Heel belangrijk! Maar met wat je daarboven nog bij elkaar schraapt, zou ik iets anders gaan doen. Is beleggen wat voor jou? Heb je schulden af te lossen? Kun je een investering doen die een goed rendement oplevert? Verdiep je er goed in. Zorg dat je genoeg kennis hebt, ook van de risico’s en wees niet onnodig angstig hiervoor. Lees hier hoe wij beleggen.

Stap 4

Blijf leren en leven. Er valt op internet al heel veel boeiends te lezen, maar ook verschijnen er steeds meer boeken die je op weg kunnen helpen. Door je erin te blijven verdiepen, krijg je niet alleen steeds meer kennis, maar blijf je ook gemotiveerd. Vermogen opbouwen is een langetermijnproject. Je hebt die motivatie nodig. Al merk ik zelf dat het op een gegeven moment een levenswijze wordt. Dan is het niet meer verleidelijk wanneer het uitverkoop is en je hebt een hoop geld op je rekening staan. Dan weet je: dat nu daaraan uitgeven maakt me niet gelukkig(er). Ik ga voor dat grotere doel: een financieel vrij en zorgeloos leven. En weet je: niet alleen het doel is top, ook de weg erheen is een feest. 


In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!