passief beleggen

Passief beleggen: zó doen wij dat

Wij wilden beleggen maar er niet al teveel tijd aan kwijt zijn. Na een lange zoektocht vonden we een manier van beleggen die bij ons past: passief beleggen. We leggen uit hoe, wat en waarom.

Ik dacht ooit dat beleggen alleen maar zo kon: elke ochtend het Financieele Dagblad lezen, alles weten van bedrijven, jaarverslagen lezen en dan uiteindelijk aandelen kopen van bedrijven waarvan je alle ins en outs kende. Om eerlijk te zijn zag ik dat niet zo zitten. Ik heb ook nog een leven, een bedrijf, twee kinderen, en een man die af en toe aandacht wil. 

Aan de andere kant geloofde ik wel in beleggen. Er staat op een gegeven moment genoeg op je spaarrekening tegen 0% spaarrente. Een buffer is nodig. Het leven loopt altijd anders dan je denkt. Maar om nou onnodig veel geld op die spaarrekening te laten staan verpieteren en uiteindelijk daar zelfs belasting over moeten betalen: dat zag ik niet zitten.

Dus ging ik op zoek naar een manier van beleggen die bij ons paste. Niet te ingewikkeld, niet te risicovol, niet teveel tijd kostend. En ik vond het in indexbeleggen. Misschien heb je daar al wel eens van gehoord. Ik ontdekte het jaren geleden in één van mijn lievelingsboeken: Miljonair met een gewone baan. De schrijver was, met een relatief normaal salaris en structureel investeren in met name indexfondsen, miljonair geworden. 

Mandjes

Wat is indexbeleggen? Dit betekent dat je geen geld steekt in losse
aandelen van bedrijven, zoals KLM of Apple, maar dat je investeert
in een indexfonds. Een indexfonds is een beleggingsfonds dat
belegt in de aandelen van alle bedrijven die in een bepaalde index
zitten. Een index is bijvoorbeeld de AEX of de S&P500 in Amerika.
Doordat een indexfonds in dezelfde aandelen belegt als de index,
behaalt het ook hetzelfde rendement als de index.

Groot voordeel is dat je door in zo’n indexfonds te beleggen, in één keer heel goed spreidt. Als je al je geld in aandelen KLM stopt, dan heb je een probleem wanneer het niet goed gaat met KLM en kun je heel makkelijk veel geld verliezen. Je bent tenslotte afhankelijk van maar één bedrijf. Door te spreiden, bijvoorbeeld door aan indexbeleggen te doen, verklein je die kans. Je belegt namelijk in heel veel verschillende bedrijven. Als de één het wat minder doet, doet de ander het misschien weer beter. Niet alleen is het dus minder risicovol, ook scheelt het enorm veel tijd. Je hoeft een stuk minder onderzoek te doen naar individuele bedrijven.

LEES OOK: Onze ervaringen met Meesman

Maar dan nog: in welke fondsen ga je beleggen? Ik vond dat alsnog best een hoop uitzoekwerk. Daarom was ik zo blij toen ik Meesman ontdekte, de partij waar wij nu bij beleggen en voor PorteRenee ook mee samenwerken. Hoera! Zij hebben zelf 7 fondsen samengesteld (weg met de keuzestress). En met de spreiding zit het wel snor. Het wereldwijde indexfonds bijvoorbeeld bevat dik 6000 verschillende aandelen. De kosten bij Meesman zijn vrij laag en het gemak is hoog. Wij leggen bijvoorbeeld voor onze kinderen iedere maand €100 in. We hebben één keer ingesteld hoe we dat willen beleggen – daar word je op de site goed bij geholpen – en het geld wordt automatisch van onze rekening afgeschreven.

Ik ben er superblij mee: we beleggen nu, met een behapbaar risico, zonder dat het veel tijd en energie kost en maken supermooi rendement (winst op je inleg). Deze manier van beleggen vind ik top voor als je – net als wij – genoeg andere dingen te doen hebt in het leven en toch je geld wilt laten groeien. 

PorteRenee en Meesman werken samen en zijn daar superblij mee.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.
Post tags: