Zo hou je in de gaten of je onder het prijsplafond blijft (voor je energierekening)

Dankzij het prijsplafond betaal je een veel lagere prijs voor gas en stroom. Die lagere prijs geldt tot een maximaal verbruik. Zaak dus om daaronder te blijven. We leggen uit hoe je checkt of dat lukt.

Maandenlang was het onduidelijk. Hoe check je nou precies of je onder het prijsplafond blijft? Want schiet je verbruik erboven, dan betaal je mooi de hoofdprijs. Dan gelden niet meer de lagere maximale tarieven die de overheid bepaalde, maar de actuele tarieven van de energieleverancier. Die kunnen zo een paar euro hoger liggen. De invoering van het prijsplafond was blijkbaar een hoop werk. Niet alleen voor de overheid, maar ook voor de energieleveranciers. Want het kostte ze weken om duidelijk inzicht te creëren in hun apps. Waarbij je je verbruik af kunt zetten tegen de grens van verbruik, waarbinnen het prijsplafond geldt.

Soortgelijke apps

De meeste energieleveranciers hebben het inmiddels redelijk op orde. Ze lijken allemaal voor een iets andere manier te hebben gekozen, om inzicht te geven in verbruik ten opzichte van het prijsplafond. In dit artikel nemen we één van de grootste energieleveranciers van Nederland, Vattenfall, als voorbeeld. Andere energieleveranciers hebben in hun apps meestal een variant op dit systeem. Dus hopelijk helpt de uitleg die we hier geven, ook voor klanten van andere leveranciers.

Verrekenen

Het prijsplafond is een garantie op een maximale prijs, tot een bepaald verbruik. Hoe dat precies werkt, lees je hier. Even in het kort: het maximale verbruik wordt bepaald per dag. Je mag dat verbruik met elkaar verrekenen. Verbruik je de ene dag meer en de andere dag minder? Dan wordt dat tegen elkaar weggestreept. Maar dat verrekenen kan alleen tot de dag van je jaarafrekening. Je mag de periode van 1 januari tot en met je jaarafrekening dus met elkaar verrekenen. En in de periode na je jaarafrekening tot en met 31 december. Je kunt verbruik van voor je afrekening en na je afrekening dus niet tegen elkaar wegstrepen. In dit artikel lees je meer details.

Puntje

Terug naar je verbruik. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe in de app van Vattenfall wordt aangegeven hoe hoog je verbruik is ten opzichte van wat je maximaal mag gebruiken om binnen het prijsplafond te blijven. Dit wordt bij deze leverancier per maand aangegeven. De stip die je ziet, is de grens. De blauwe balk is het daadwerkelijke verbruik. Hier zie je dus heel duidelijk: het verbruik blijft binnen de grens.

Het prijsplafond wordt apart voor gas en voor stroom aangegeven. Je kunt dit verbruik dan ook niet met elkaar compenseren.

Er overheen

Wat nu als je er overheen gaat? Dat zie je dan heel duidelijk in de app aangegeven. Zie het plaatje hieronder. Het verbruik – in het blauw aangegeven – gaat verder boven de stip. Voor het deel dat je erboven zit, moet je dus actuele prijzen van de energieleverancier betalen. Hoeveel dat kost? Dat hangt af van de tarieven die jouw energieleverancier hanteert. Je zoekt de prijs die geldt bij je energieleverancier op en doet dat keer het deel dat je teveel verbruikte aan stroom of gas.

Compenseren maar

Je kunt nog compenseren. Verbruik je in de maand erna minder dan het prijsplafond? Dan kun je deze hoeveelheden gas of stroom dus met elkaar verrekenen. In het voorbeeld zie je dat in januari teveel stroom is verbruikt en in februari is er ruimte over binnen de grens van het prijsplafond. Check de hoeveelheden en kijk of deze tegen elkaar weggestreept kunnen worden.

In januari was het maximale stroomgebruik binnen het prijsplafond 339 kWh en werd er 424 kWh gebruikt. Dat is 85 kWh teveel. De maand erna mocht er 280 kWh gebruikt worden en bleef er met een verbruik van 163 kWh, 117 kWh over. Geen zorgen dus. De overschrijding van januari werd in februari alweer goed gemaakt.

Checken

Duik vooral even in de app van jouw energieleverancier. En kijk hoe zij de grens van het prijsplafond aangeven. Dit af en toe even checken, kan helpen om je energierekening behapbaar te houden.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek