Zoveel gaat mijn energierekening omhoog (en die van jou?)

We lezen het overal: de gasprijzen zijn keihard gestegen. Maar wat betekent dat voor jouw en mijn energierekening? Hoeveel hoger wordt deze? We rekenen het uit.

Ik postte onlangs op Instagram een korte video over hoe je nog een beetje betaalbaar kunt douchen. Met een knipoog, maar ook zeker met ernst. Je kunt erom lachen dat ik de douche even uitzet wanneer ik de shampoo over mijn lange haar verdeel. Je kunt het iets van vervlogen tijden vinden. Wat mij betreft is het juist heel actueel. Aan de reacties merkte ik dat niet iedereen door heeft hoe hard de prijzen gestegen zijn. En wat de gevolgen voor de eigen energierekening kunnen zijn.

De bedoeling van dit artikel is niet om je bang te maken. Helemaal niet. Wel om je de realiteit te laten zien, zodat je je straks niet opeens rot schrikt.

In dit voorbeeld betrek ik de prijs van stroom niet. Die prijzen zijn ook gestegen, maar de hoge gasprijs zal het grote verschil op je rekening betekenen.

Vrij gemiddeld gebruik

Ik neem mijn eigen situatie als voorbeeld. Ik woon met mijn gezin, man en twee kinderen, in een jaren ‘30 woning van zo’n 109 vierkante meter. We gebruiken gemiddeld 1557 m3 gas per jaar. Dat is volgens cijfers een vrij gemiddeld verbruik voor een huishouden met twee volwassenen en twee kinderen.

In 2021 sloot ik een energiecontract af dat in juni van dit jaar afloopt. Ik ben blij dat mijn contract nog een paar maanden loopt. Dat betekent dat ik nog even dankbaar gebruik maak van mijn eerder overeengekomen, lagere tarieven. Maar binnenkort ben ik ook het haasje. Dan loopt ons contract af en ga ik waarschijnlijk over op variabele tarieven. Mijn energieleverancier biedt niet eens vaste contracten en dus vaste prijzen meer. Ze durven het gewoon niet aan.

Keer hoeveel?

Wat betekent dit voor mijn energierekening? Als mijn contract straks afloopt, schiet de prijs per m3 gas voor mij omhoog van 0,8891 naar de actuele prijs. Wat die zal zijn, weet ik nu natuurlijk niet. Maar laten we de gemiddelde, actuele prijs ten tijde van het schrijven van dit artikel nemen. Dat is 2,66 euro per m3.

Dat betekent dat ik niet meer dit betaal:

1557 m3 x € 0,8891 = € 1.384,33. Dat is omgerekend per maand, alleen voor gas, € 115,36

Maar dit:

1557 m3 x 2,66 = € 4141,62. Dat is omgerekend per maand, alleen voor gas, € 345,14

Dat is drie keer zoveel. 

Als je een langlopend contract hebt afgesloten, mag je nu je handjes dichtknijpen. Hopelijk zijn de tarieven weer wat gedaald, tegen de tijd dat jouw contract afloopt.

Help!

Gelukkig komt de overheid met een beetje verlichting. Er wordt bijgesprongen specifiek voor de lagere inkomens. Er komt een eenmalige energietoeslag en de energiebelasting en de btw op de energierekening gaan omlaag. Maar dan nog gaan jij en ik allemaal meer betalen, als we dat niet al doen. Bereid je daarop voor, voor zover je dat kunt.

En maak vooral gebruik van alle tips en tricks die we delen om minder gas te verbruiken. Je kunt het ouderwets vinden, ik noem het nieuwerwets. Het is weer helemaal van deze tijd. Maximaal drie keer per week douchen, de kraan een tikkie minder warm, verwarming niet hoger dan 19 graden en zorgen dat je die energierekening een beetje in de hand houdt. Alle beetjes helpen met deze prijzen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’