Wendy: “Zo kreeg ik € 22.000 ‘korting’ op mijn studieschuld”

Wendy dacht een studieschuld te hebben van zo’n € 69.000. Tot ze een regeling ontdekte die ruim € 22.000 van die schuld afsnoepte.

Als je langer dan 10 jaar studeert, wordt je prestatiebeurs omgezet in een schuld. Studeer je binnen die periode af, dan is het een gift. Ik kende de regel, maar op tijd afstuderen lukte me niet. Tijdens het studeren wisselde ik van studie. Ik had gewoon niet de juiste keuze gemaakt, dat kan gebeuren. Ook kwam ik na een verbroken relatie in een depressie terecht, die voor vertraging zorgde. Ondertussen hijgde de DUO-regel in mijn nek. Ik wist: ga ik over die 10 jaar studeren heen, dan knalt mijn schuld omhoog. En dat gebeurde dus, tot een astronomisch bedrag van zo’n € 69.000. Ik voelde me een mislukkeling.

De dag dat alles veranderde 

Allerlei mogelijkheden om er onderuit te komen, schoten door mijn hoofd. Zoals onder de armoedegrens leven, zodat de schuld kwijtgescholden zou worden. Belachelijk, natuurlijk. Zo wilde ik helemaal niet leven. Ik overwoog emigreren naar Spanje. Op internet zocht ik naar allerlei andere opties, maar ik wilde niet op de vlucht zijn voor mijn schulden. Ik wilde een mooi leven op gaan bouwen, met het diploma dat ik uiteindelijk toch écht had gehaald. Net op het moment dat ik de hoop had opgegeven, stuitte ik op een regeling die me kon helpen. En die me wel eens € 22.000 minder schuld zou kunnen opleveren.  

Verlenging diplomatermijn 

Ik vond een artikel over de regeling ‘verlenging diplomatermijn’. Als je langer dan de verplichte termijn van tien jaar studeert, kun je een maximale uitstel van vijf jaar aanvragen. Waardoor je de basisbeurs en ov-vergoeding niet terug hoeft te betalen, omdat ze alsnog worden omgezet in een gift. Het zweet brak me uit. Zou dit voor mij een optie zijn? Om dit toegekend te krijgen, moest ik wel een goede reden opgegeven. Waarom was mijn studie zo uitgelopen? Bij de DUO was al bekend dat ik de diagnose ADHD heb en nu moest ik ook bewijs leveren van mijn depressie. Een beetje gênant, maar wel mogelijk. Omdat ik traumatherapie had gevolgd in die periode. Ik kon dus een verklaring opvragen bij de psycholoog..

Het was nog even spannend. Volgens DUO moest de aanvraag tijdens het studeren doorgegeven worden. Niet achteraf. Ik deed toch een poging. De decaan van de hogeschool hielp me en snel gingen de papieren op de post. Twee weken later kreeg ik bericht vanuit Groningen: de € 22.000 werden omgezet in een gift. Dat het voelde als een opluchting, was nog zachtjes uitgedrukt. De kwijtschelding van dát bedrag was voor mij afsluiting van een zware periode. Ik was al uit een diep dal gekropen en dit zorgde ervoor dat ik me nóg beter voelde.

Nu de rest nog …  

Waarschijnlijk heb je tijdens mijn verhaal al meegerekend. Na het kwijtschelden van een deel van de schuld, bleef er nog € 47.000 studieschuld staan. Daar heb ik in de afgelopen drie jaar zo’n € 12.000 op afgelost. Mijn plan is om keihard door te gaan met aflossen. Ik weet dat ik 15 jaar mag doen over het terugbetalen, maar ik wil dat niet. Ik wil van deze schuld af. Wat zal ik me dan bevrijd voelen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek