Wendy: “Ruzie over geld? Hier gaat het bij ons thuis altijd over”

Wendy en Jeroen (allebei 37) wonen pas een half jaar samen en vinden steeds meer de balans in hun kersverse gezamenlijke huishouden. Maar af en toe zijn er ook discussies over geld. Waar lopen ze samen tegenaan? 

Ik moet eerlijk bekennen dat Jeroen en ik niet veel ruzie hebben. We zijn allebei niet op ons mondje gevallen en zijn er meteen open over als iets dwars zit. Maar natuurlijk zijn er wel eens discussies, omdat we ergens anders over denken. Geld is één van die onderwerpen.

Het ligt een beetje aan onze bui 

We zijn allebei lekkere spenders en kunnen zo onze buien hebben om het geld te laten rollen. Maar die gaan niet altijd gelijk op. Als ik even gas terug wil nemen, heeft Jeroen een bui om het juist uit te geven. Andersom is dat ook zo. We spreken met elkaar af om het even iets rustiger aan te doen en dan verbreekt één van de twee toch weer de afspraak. 

Wie dat het meeste doet? Ik denk dat ik dan de schuldige ben. Ik ben van het gemak, ga graag uit eten en ik heb niet snel ergens spijt van. Was de avond leuk en heb ik lekker gegeten? Dan vind ik het allang best. Jeroen windt zich hier soms over op en is ook wat meer van het sparen dan ik. We hadden toch ook gewoon patatjes en hamburgers voor in de Airfryer kunnen halen? Net zo lekker en gezellig! Daar moet ik hem zeker gelijk in geven, maar ik vind restaurants gewoon heel leuk. Dus dat zorgt wel eens voor discussies. 

Ik vind het lastig om dingen te vertellen 

Voordat ik Jeroen leerde kennen, was ik zeven jaar vrijgezel. Ik had niemand verantwoording af te leggen, behalve mezelf. Het geld vloog in mijn eenpersoonshuishouden met bakken de deur uit, maar niemand die dit wist. Ik bepaalde zelf wat ik deed en liet. Als er problemen waren, loste ik dat ook in mijn eentje op. 

Zo lang alleen zijn zit me niet in de koude kleren, merk ik nu. Omdat ik altijd alles alleen moest doen, vind ik het soms lastig om dingen te vertellen. Zoals een aangifte van de belasting of een andere grote uitgave van mijn privérekening. Ik weet niet beter dan dat ik het voor mezelf hou. Maar Jeroen komt er toch wel achter, want ik kan niet liegen tegen de mensen van wie ik hou. En ik weet ook dat hij heel boos kan worden als ik iets doe zonder het eerst te bespreken. Dus ik koop nooit meer iets groots zonder goed overleg. 

Communicatie is de oplossing  

Het klinkt heel cliché, maar met elkaar praten en eerlijk zijn is en blijft de beste oplossing. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de ander te laten zien wat je op je rekening hebt, wat er binnenkomt en wat je uitgaven zijn. Zo voorkom ik tenminste dat ik geld blijf uitgeven. 

En verder kijken we samen naar welke stappen we kunnen nemen om verstandiger om te gaan met geld. Wat zijn mijn valkuilen en wat vindt Jeroen nog lastig als het om geld gaat? Ik merk dat ik soms mijn ego opzij moet zetten, water bij de wijn doen. Eerlijk zeggen wat ik wil en bespreken of het haalbaar is. Zo komen we samen verder en we kunnen meer sparen. Als we over een paar jaar onze doelen hebben bereikt, kijk ik met groot plezier terug op de avonden dat we patat uit de Airfryer aten.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!