Wendy: “Ik begon te zweten toen mijn vriend onze financiën op een rij wilde zetten”

Wendy (36) was zeven jaar lang single. Ze leefde met de dag en ging niet bepaald bewust om met geld. Vorig jaar kreeg ze een relatie en vanaf dat moment veranderde haar toekomstbeeld én dus de manier waarop ze met geld omgaat. 

Ik kreeg het Spaans benauwd toen Jeroen onze inkomsten en uitgaven op een rijtje wilde zetten. Hij had een Excel-bestandje op zijn telefoon geopend en was al druk bezig met het invoeren van zijn overzicht. Paniek. Wat moest ik doen? Boos worden, mijn kleding pakken, naar huis gaan en nooit meer terugkomen? En dan voor altijd alleen blijven, zoals ik dat toch al was in de afgelopen zeven jaar?

Natuurlijk wilde ik dat niet. In de afgelopen maanden was ik stapelverliefd geworden en ik wil niets liever dan samen oud worden. Dus moest ik wel eerlijk toegeven hoe ik met geld omging. Ik had geen overzicht en geen spaarpotjes. Ik ging naast hem zitten, haalde diep adem en gooide alles eruit.

Alles is voor Bassie

De afgelopen zeven jaar leefde ik vooral met de dag. Ik zat niet altijd lekker in mijn vel en het was vooral een tijd van overleven. Ik moest te vroeg afscheid nemen van een aantal mensen in mijn omgeving en dat viel me zwaar. Ik kreeg het gevoel dat het morgen zomaar voorbij kan zijn en dan heb je alleen maar saai allerlei regels gevolgd. Mij niet gezien!

Ik keek niet naar de toekomst en dat was te zien aan mijn uitgavenpatroon. In het begin van de maand kocht ik allerlei dure boodschappen of ik liet eten bezorgen. Ik rookte flink en ging een of twee keer per week uit eten. Op de helft van de maand had ik geen geld meer en at ik alleen crackers met hüttenkäse en komkommer. Dat ik op mijn 35e nog als een student leefde, maakte me niet zoveel uit. Ik was alleen en had verder niemand iets uit te leggen. Ik zag niet in dat ik mezelf op deze manier eigenlijk niet serieus nam.

Bouwen aan een toekomst 

Deze periode duurde zeven jaar, tot ik Jeroen ontmoette. Toen ik op datingapp ging, had ik al snel een match met hem. Daarna ging het snel. Na vier maanden besloten we dat hij bij mij zou intrekken, en zo gingen we samen naar de financiën kijken. Hij werd niet echt blij van mijn gebrek aan overzicht, maar de spiegel die hij me voorhield was wel wat ik nodig had om meer verantwoordelijkheid te nemen en anders met mijn financiën om te gaan.

Jeroen liet me bijvoorbeeld inzien hoe belangrijk een buffer is. In februari was ik twee weken uit de running door Corona en draaide daardoor verlies als ondernemer, met een buffer was dit een stuk minder stressvol geweest. We maakten ook een gezamenlijke rekening aan voor vaste lasten en boodschappen. Zodra we ons inkomen ontvangen zetten we dat als eerste opzij. Dat ik nu wél naar de toekomst kijk, is de grootste verandering. Natuurlijk geniet ik van het leven, maar ik zet ook geld opzij voor een huis. We willen graag een droomhuis aan het water in een rustig dorpje vlakbij Leiden.

Een nieuw leven  

Het loopt financieel nog niet helemaal zoals we willen. Met samenwonen komen natuurlijk ook kosten mee. Klussen aan het huis waar we nu wonen bijvoorbeeld. Maar ook praktische zaken als een pannenset en voldoende handdoeken. Vorige maand hebben we volop genoten van onze eerste liefdesvakantie in Griekenland en daar niet echt op de centjes gelet. Jeroen kan ook best goed spenden. We houden allebei van kleding shoppen, weekendjes weg en lekker uit eten gaan. Maar er is nu in ieder geval overzicht in onze financiën, dus dat scheelt al heel veel. De volgende stap is besparen en meer sparen, zodat we ook echt dichterbij ons droomhuis komen. Stap 1 is gezet en vanuit daar kijken we naar de volgende stap. Rome is natuurlijk ook niet in één dag gebouwd.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop