Wendy: “12 jaar roken, zoveel geld kostte het me”

Wendy (36) rookte 12 jaar lang driekwart pakje sigaretten per dag. Ze stopte vanwege haar gezondheid, maar de financiële besparing is mooi meegenomen. Ze rekent uit hoeveel 12 jaar roken haar kostte en wat ze nu bespaart.

Het klinkt misschien gek, maar ik heb al die jaren met veel plezier gerookt. Dat het veel geld kostte en ongezond is, was voor mij op dat moment bijzaak. Een sigaret roken was een rustmomentje. Even lekker ontspannen in de pauze op school en later tijdens werk. Het hoorde ook bij de gezelligheid in mijn leven. 

Ik ging veel op stap en de vrienden waar ik vroeger mee uitging rookten allemaal. Veel last had ik er lichamelijk niet van. Ik werkte altijd naast mijn studie en kon mijn ongezonde gewoonte prima betalen. Daarnaast stond ik vijf dagen per week in de sportschool en sportte ik het hardst van iedereen. Daarom zag ik de noodzaak er niet van in om te stoppen. 

Prioriteiten veranderen

Ik wist wel dat ik niet voor altijd zou roken, maar ik had er ook niet echt haast mee. Er was voor mij ook niet een moment of een dag dat ik dacht: ‘Nu stop ik!’ Ik was ook te veel bezig met andere dingen om er echt een prioriteit van te maken. Al denk ik dat de grote ommezwaai voor mij begon nadat ik de 30 bereikte. 

Ineens begon ik het effect van roken wel te merken aan mijn luchtwegen. Bijvoorbeeld als ik voor de trein een sprintje trok. Ook mijn huid werd doffer en grijzer. Ik denk dat ik in de afgelopen 4 jaar (dus vanaf mijn 32e) wel honderden stoppogingen heb ondernomen. En nu lukt het wel eindelijk, met behulp van nicotinepleisters. Maar ook met de hulp van iemand die ik heel erg lief ben gaan vinden.

De balans opmaken 

 Vorig jaar ontmoette ik Jeroen. Al snel kregen we een relatie en woonden we samen. In de toekomst willen we kinderen en een een huis kopen. Roken is niet heel handig voor de portemonnee natuurlijk. Maar een rokende moeder is ook niet het voorbeeld wat ik graag aan mijn kinderen meegeef. En Jeroen die ook rookte, wil ook geen rokende vader zijn. We besloten samen te stoppen. So far, so good!

Door mijn werk bij PorteRenee leer ik ook anders naar geld te kijken. En dus besloot ik financieel te balans op te maken. Wat kostte dat roken me eigenlijk?

Ik rookte altijd pakjes van 20 sigaretten. Mijn lievelings waren Kent Clicks en de prijs lag in 2010 zo rond de € 6,20. Toen de hybride sigaretten verboden werden, stapte ik in 2016 over op Marlboro Light en die kosten nu € 8,40. De prijs was gemiddeld dus € 7,30. Ik rookte gemiddeld in een week driekwart pakje per dag, dus dat is 15 sigaretten op een pakje van 20. Driekwart van € 7,30 is € 5,48 als gemiddelde dagprijs, wat dus neerkomt op een bedrag van € 2.000 per jaar. 

Kijk naar de toekomst

Ik kan nu tegen mezelf zeggen dat ik letterlijk € 24.000 in rook op heb laten gaan. Alleen kijk ik liever vooruit en wil ik niet oordelen over mijn keuzes uit het verleden. Zo ’n 12 jaar geleden zag mijn leven er heel anders uit en bij dit huidige nieuwe leven horen gewoon andere (gezondere) gewoontes. Ik ben blij dat ik gestopt ben. De besparing is voor mij niet het belangrijkste voordeel, maar natuurlijk fijn. Die € 2.000 per jaar helpen me weer om de kans te vergroten dat ik als millennial met studieschuld toch ooit een hypotheek krijg. Wie zal het zeggen?  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop