Wendy: “Besparen scheelt ons nu al € 880 per maand”

Wendy kijkt de laatste tijd bewuster naar haar inkomsten en uitgaven. Ze ziet dat er veel is waar ze flink op kan besparen. Ze deelt haar inzichten.

Ik lette nooit op de kleintjes. Het maakte niet uit of ik nu € 200 of € 2000 op mijn rekening had staan – het ging er doorheen. Besparen en zoeken naar aanbiedingen vond ik voor (pardon my French) oude mensen en geitenwollen sokken types. Maar nu ik flink spaar en aflos op mijn studieschuld, moet ik er ook aan geloven. En ik geef eerlijk toe dat het best leuk is om creatieve manieren te vinden om geld te besparen. 

1. Besparen op energie

December 2023 loopt ons vaste energiecontract af. Tot die tijd betalen we € 150 per maand. Mijn vriend en ik nemen wel alvast maatregelen om energie te besparen. We kunnen niet alles doen in onze huurwoning, maar hebben wel radiatorfolie achter de verwarming geplakt. Er staat nu een tijdschakelaar op de Wifi-verbinding, die gaat uit tussen 23:00 en 7:00 uur. We douchen korter en gebruiken nu een besparende douchekop. Die werkt trouwens echt goed!

De wasmachine zet ik ook niet meer op zestig graden voor de handdoeken, maar op veertig graden. Kleding gaat nu een half uurtje op dertig in plaats van veertig graden. Alles een tandje lager. De stand is nu dat we € 900 terugkrijgen van de energieleverancier. Al moeten de koude maanden nog komen, we krijgen uiteindelijk vast een paar honderd euro terug. Ka-ching!

2. Besparen op vervoer

Jeroen is pas van baan gewisseld en kon een auto van het bedrijf leasen. Dat hebben we niet gedaan. Samen met een parkeervergunning en extra benzine kost ons dat € 300 in de maand extra. Plus dat hij er nog € 200 in de maand op zou inleveren als hij wel wil leasen. Dat is een besparing van € 500. Was ik nog niet zo bewust met geld bezig geweest? Dan hadden we het absoluut wel gedaan. Maar de Toyota Aygo die we al hebben, werkt nog prima. Dus: vette besparing.

3. Besparen op eten

We zijn echte lekkerbekken en dol op luxe eten. Heerlijke croissantjes bij die Franse bakkerij, verse vis van de markt of toch maar even eten bestellen. Nu maken we wel braaf elke week een lijstje voor de boodschappen en we houden er ons steeds beter aan. We halen ook groenten en fruit op de markt, dat scheelt enorm met de supermarkt. We eten minder vlees. Door deze keuzes besparen we zo’n € 50 tot € 60 in de week.

4. Besparen op horeca en reizen

Als echte Bourgondiërs houden we ook van uit eten gaan en weekendjes weg. Afgelopen jaar zijn we wel vier keer naar het buitenland geweest. Plus dat we nog flink wat keren uit eten gingen. Nu doen we dat toch minder en maken we het thuis leuk. We kiezen bewuster waar we echt naartoe willen. Sparen we voor een weekendje weg? Daar staat dan tegenover dat we minder uit eten gaan of minder gaan lunchen in de stad. Scheelt zeker weer € 100 per maand.

5. Besparen op abonnementen

We wonen nu samen en dat betekent voor ons: weg met de dubbele abonnementen. Twee aparte Netflix-accounts is onnodig. Verder kiezen we voor één of hooguit twee streamingsdiensten. Ook dat scheelt ons zo’n € 30 elke maand. 

Doen wat werkt

We kunnen vooral nog stappen maken met de boodschappen en het bestellen van eten. De horeca wordt ook steeds duurder. Samen thuis koken is net zo leuk. Wat ik merkte, is dat je niet gelijk een superspaarder hoeft te zijn. Als je normaal geld uitgeeft en bewuste keuzes maakt, kom je al ver. Wat werkt voor jou? De oplossing ligt veel dichterbij dan je denkt. 

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek