Wat levert het verduurzamen van ons huis tot nu toe op?

Renée begon in het afgelopen jaar aan het verduurzamen van haar huis. Nu vergelijkt ze haar energieverbruik: is dat echt omlaag gegaan?

Laat ik eerst zeggen dat er nog veel moet gebeuren. Ons huis heeft nog niet bepaald energielabel A. We schoven, door wat we tijdens de verbouwing aan ons huis deden, twee lettertjes op. Van G naar E. Het is dus nog een lange weg. Dit is wat we tot nu toe aan verduurzaming deden:

  • We vervingen het laatste enkel glas in huis.
  • Op de hele eerste verdieping gingen de radiatoren eruit en kwam er vloerverwarming.
  • Ook in de badkamer werd de radiator vervangen door vloerverwarming, hier op elektra. 
  • De badkamer werd van buiten opnieuw geïsoleerd.

Genoeg te doen nog in ons jaren ‘30 huisje, maar de eerste stappen zijn gezet. Nu de winter haar intrede weer doet, is het een mooi moment om te bekijken of we minder energie verbruiken sinds de verbouwing.

De cijfers voor en na het verduurzamen

Om die vergelijking te kunnen maken, zocht ik ons verbruik uit oktober 2020 op en ons verbruik in oktober 2021.

Verbruik oktober 2020 Verbruik oktober 2021
Stroom: 292 kwh Stroom: 266 kwh
Gas: 157m3 Gas: 75m3


Wow! Ik ben echt blown away door het enorme verschil in gasverbruik. Grotendeels komt dat waarschijnlijk door onze nieuwe vloerverwarming. Deze verwarmt op een veel lagere temperatuur, zo’n 55 graden, dan onze oude radiatoren, 80 graden. 

Hoe besparen we nog meer in huis?

Na wat research heb ik de vloerverwarming nu dag en nacht op 19,5 graad staan. Dat schijnt het meest zuinig te zijn. Ik zie in ons maandafschrift dat we met dit gasverbruik echt heel laag zitten voor een 2-onder-1-kap en een gezin van vier personen. Eigenlijk ben ik daar best trots op. Niet alleen omdat we de kosten zo laag houden, maar ook omdat we niet onnodig veel van de aarde vragen op deze manier.  

Misschien heeft dat lage verbruik ook te maken met de andere besparende maatregelen die we thuis hebben ingevoerd:

  • Per se elke dag douchen? Dan maximaal 5 minuten.
  • In bad gaan is niet iets voor iedere dag. Dat is een bijzonder iets en doe je misschien 1x per week.
  • De verwarming in de slaapkamers blijft uit zolang het buiten niet richting het nulpunt gaat. Een lekker dekbed is warm genoeg.

Alles bij elkaar gebruiken we nu zo’n 53% minder gas dan in dezelfde periode vorig jaar. Al zijn er natuurlijk ook invloeden van buitenaf die meespelen, zoals het weer (steenkoud of juist zacht voor de tijd van het jaar).

Ik durf toch te concluderen dat de verbouwing heeft geholpen. Het motiveert mij alleen maar om nog verder te verduurzamen in ons huis. Niet alleen om geld te besparen, maar ook omdat ik graag wil dat deze planeet voor mijn kinderen ook nog aangenaam zal zijn en ik daaraan wil bijdragen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop