Recessie? Is nu een goed moment om voor jezelf te beginnen of beter in loondienst blijven?

Steeds meer mensen dromen ervan: zzp’er worden. Voor jezelf beginnen. Maar is dat nu wel een goed idee, nu een recessie op de loer ligt? Of is in loondienst blijven voorlopig echt slimmer?

Het aantal zzp’ers in Nederland groeit. In 2022 stond de teller al op 1,2 miljoen. Allemaal mensen die de sprong hebben gewaagd. Want ja, als je voor jezelf wilt beginnen, zul je een keer moeten starten. Maar is het wel zo slim om dat nú te doen?  

Er is geen perfect moment

Al een tijdje is er krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven zitten te springen om personeel. Daardoor werd het makkelijker om het zzp-schap uit te proberen. Want in veel sectoren waren er opdrachten genoeg. Maar de economie is langzaam aan het afkoelen. En van het woord recessie wordt iedereen spontaan een beetje bang.

We zitten in een recessie als de economie twee kwartalen achter elkaar krimpt. Dat kan een grote krimp zijn. Of een beetje krimp. Zo is de verwachting dat de economie in 2023 met 1,5% groeit (in 2021 en 2022 was dat 4,9% en 4,6%).

Als de economie afkoelt, heeft dat gevolgen. Bijvoorbeeld voor de inflatie. Die valt (waarschijnlijk) dit jaar lager uit. Maar zo’n krimp kan ook het aantal opdrachten voor zzp’er verminderen. Omdat er simpelweg minder werk is. Dat kan in de ene sector harder gaan dan in de andere.

Waar ben je goed in?

Het kan slim zijn om te onderzoeken of je in jouw vakgebied kwetsbaar zou zijn in tijden van recessie. Werk je in het luxe segment of in branches die veel last hebben van een recessie? Neem dat mee in je overweging.

Kijk ook naar het aantal vacatures. Als er grote personeelstekorten zijn, kun je het misschien veroorloven om het ondernemerschap uit te proberen. Want is het niets, dan kun je altijd nog terug naar loondienst.

Wetten en regels veranderen in 2023

Als zzp’er krijg je geen vakantiegeld of uitkering. En je pensioen regel je zelf. Maar er zijn ook voordelen. Zo mag je een behoorlijk bedrag aftrekken van je inkomsten (de zelfstandigenaftrek), zodat je onder aan de streep minder belasting betaalt.

De overheid wil het verschil in belastingen tussen werknemers en zelfstandigen kleiner maken. Daarom wordt de zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd. Zo mag je in 2023 nog € 5.030 aftrekken en in 2027 nog maar € 900. Ook verdwijnt de fiscale oudedagsreserve (FOR) in 2023. Dat is minder goed nieuws.

Op de website van de Kamer van Koophandel (KvK) vind je alle wetten en regels die dit jaar veranderen.

De voors en tegens

Je baan opzeggen om fulltime te zzp’en is een grote stap. Zeker als het economisch wat minder gaat. Denk er dus goed over na. En zet de plussen en minnen voor jezelf op een rij. Laat je niet leiden door angst, maar wees wel realistisch.

Voor jezelf beginnen begint met zaken uitzoeken. Past ondernemen überhaupt bij je? Zijn er genoeg opdrachten in jouw vakgebied? Ook tijdens een recessie? Heb je een financiële buffer achter de hand? Is het niets voor je, zijn er dan genoeg vacatures? Onderzoek dat soort dingen, voordat je de stap neemt.

Twijfel je nog? Of is de stap naar fulltime zzp’en te groot? Dan kun je starten met opdrachten naast je baan. Zo kun je kijken of voor jezelf beginnen iets voor jou is, en hoe makkelijk of moeilijk je opdrachten binnenhaalt. En als je van beide proeft, weet je of voor jezelf werken óf werken in loondienst het beste bij je past!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop