Zzp’er worden naast baan in loondienst: 9 tips uit ervaring

Wil je zzp’er worden? Soms is het handig om te starten naast je baan in loondienst. Renée geeft tips die daarbij helpen. Allemaal uit ervaring.

Een tijdje terug las ik een supertreffende quote, die ongeveer zo klonk: ‘De meeste mensen zoeken een baan. Waarom creëer je geen baan?’ Je eigen baan creëren is geweldig, weet ik uit ervaring. Ik ben altijd groot voorstander van realisme wanneer het over ondernemen gaat. Veel te vaak zie ik zonnige plaatjes van slanke mensen in bikini op een strand met hun laptop. Dat zou dan het dagelijkse beeld moeten zijn. No way! Dat is onzin om veel redenen. Ten eerste omdat zand in je laptop een dure grap is en bovendien zie je niks op een zonovergoten scherm. Maar ook omdat dat onbezorgde, relaxte beeld écht niet representatief is voor ondernemen.

Keihard werken

Na een klein jaartje in loondienst, aan het begin van mijn fulltime werkende leven, startte ik als zzp’er en later als ondernemer. Ik zou niet anders meer willen. Dat je je eigen tijd kunt indelen is super, maar als ‘relaxed’ zou ik het niet omschrijven. Het is keihard werken. Ik heb na een paar jaar wel een flinke carrièremove gemaakt. Ik schreef 15 jaar lang artikelen voor grote tijdschriften. Toen ontstond het idee voor PorteRenee. Dat wilde ik graag oppakken, maar het leverde (nog) geen geld op. Daarom deed ik het naast mijn werk als freelance journalist. Overdag maakte ik artikelen voor opdrachtgevers en ’s avonds tikte ik mijn vingers beurs voor PorteRenee. Dat was niet makkelijk en niet altijd leuk. Maar ik wist wat ik wilde en uiteindelijk plukte ik de vruchten van dat harde werken. Na zo’n zes maanden zegde ik mijn oude klussen op en focuste me op PorteRenee. Dat was financieel mijn slechtste jaar ooit, maar ik kon er net mijn deel van de rekeningen van betalen. Wat dus ook hielp waren lage lasten.

Doei kokosboom

Ik hoor van veel mensen dat ze graag voor zichzelf zouden willen beginnen. Als je dat om de juiste motieven doet en een goed idee hebt, moedig ik dat vooral aan. Als je denkt dat je als zzp’er alleen maar onder een kokosboom ligt te bellen met klanten die spontaan naar je toe kwamen, moet je er misschien nog eens over nadenken. Naast je baan in loondienst is een vrij veilige manier om te starten als zzp’er. Je behoudt je inkomen én kunt toch je droom achterna. Ik geef je 9 tips die je hier hopelijk bij helpen.

Tip 1: Vindt je baas het oké?

Als freelancer heb ik deze vraag nooit hoeven stellen, maar in loondienst is het wel relevant. Als jij bij een bank werkt en je begint een blog over de financiële wereld (ik noem maar wat), vinden ze dat misschien niet zo’n goed idee. Ook als jij als zzp’er een concurrent wordt van je baas, kan het gevoelig liggen. Het kan ook dat je een concurrentiebeding hebt afgesproken met je werkgever en dat die je in de weg zit. Gewoon even checken dus.

Tip 2: Paperassen regelen

Er komt qua papier best nog wat kijken bij beginnen als zzp’er, of je nu nog in loondienst bent of niet. In de meeste gevallen moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. En je hebt een hoop te leren en lezen over de fiscale gevolgen. Wanneer je meer gaat verdienen, omdat je naast je baan erbij gaat werken als zzp’er, kun je sommige toeslagen verliezen. Ook heeft het gevolgen voor je belastingen. Je zult over je inkomsten als zzp’er ook belasting moeten betalen. Verdiep je eens in het urencriterium. Dit houdt grofweg in dat je 1225 uren per jaar aan je bedrijf moet hebben besteed om recht te hebben op een aantal aftrekposten. Voldoe je daar niet aan? Dan heb je daar dus geen recht op en betaal je onder de streep meer belasting. Ga eens rondspeuren op websites van de Kamer van Koophandel, Belastingdienst, maar ook ondernemersbank Knab heeft heel veel fijne informatie online staan. Vanaf het begin heb ik altijd een boekhouder gehad. Dit heeft mij geholpen om dit allemaal te gaan begrijpen. Ja, dat kost geld, maar bespaart je ook een hoop gedoe.

Tip 3: Lang leve social media

Om geld te kunnen verdienen als zzp’er, zul je waarschijnlijk klanten moeten hebben. In veel gevallen zijn social media een geweldige plek om uit te dragen wat je doet en om vindbaar te zijn. Afhankelijk van wat je precies doet, zou ik altijd adviseren om een Instagram-account, LinkedIn-pagina of website te starten en deze actief te beheren. Dus niet eens in de zoveel tijd een stukje plaatsen maar structureel zoveel keer per week. Creatieve content, alsjeblieft! Niet alleen maar jezelf voorstellen. Je volgers en lezers willen verrast worden. Let wel: content maken kost veel tijd en vraagt veel van je creativiteit. Niet opgeven als je even niet weet wat te posten. Maak een cloud-bestandje aan in je telefoon en/of laptop en schrijf al je ingevingen op. Zo zit je nooit zonder inspiratie.

Tip 4: Spread the word

Vertel mensen ook mondeling of per mail wat je gaat doen. Pas hier wel mee op als je werkzaamheden als zzp’er erg lijken op wat je in loondienst doet. Je wilt je baas niet in de weg zitten en zeker geen klanten stelen. Dan is het met dat vaste inkomen uit je baan waarschijnlijk snel afgelopen. Heb je die beperking niet? Schreeuw het dan vooral van de daken. Tegen vrienden, vriendinnen, familie, kennissen, mensen die je tegenkomt in de supermarkt of tijdens het wandelen in het bos.

zzp'er worden

Tip 5: Het hoeft niet perfect

Veel mensen willen pas klanten/cliënten/bezoekers etc. gaan werven wanneer hun werk en/of project in hun ogen perfect is. Ik vind dat onnodig. Je werk is sowieso nooit perfect. Dat wordt het ook nooit. Dus waar wacht je op? Als ik nu terugkijk op wat ik schreef en deed toen ik PorteRenee net begon, lach ik me rot. Mijn eerste stukje heette: ‘Hallo, ik ben Renée en heb geen iPhone’. Bril-jant! Not! Toch ben ik blij dat ik het postte destijds, want het was een begin. Als je blijft wachten tot het perfect is, begin je nooit.

Tip 6: Let op met je investeringen

Veel mensen die voor zichzelf beginnen, kopen (wat mij betreft) veel te veel spullen. Meteen een dure laptop, meteen alle boeken die er zijn over hun onderwerp, meteen een dikke website. Rustig aan. Als je net begint, weet je niet eens precies wat je allemaal nodig hebt. Kijk daarin niet te veel naar een ander, maar ontdek dit voor jezelf. Die dikke laptop heb ik trouwens nog steeds niet.

Tip 7: Af en toe een avondje vrij

Omdat je waarschijnlijk overdag voor je baas werkt en ’s avonds veel uren aan je zzp-schap of eigen bedrijf besteedt, worden de dagen en weken wel erg vol. Hier liep ik bij mijn start ook tegenaan. Mijn man vond het niet altijd gezellig, zeg maar. Je moet af en toe écht wat vrije tijd nemen. Verklaar het weekend tot heilig, of kies andere heilige uren voor jezelf. Anders ben je al opgebrand voordat je je eerste belastingaangifte gaat doen.

Tip 8: Houd ook focus op je baan

Grote kans dat je zzp’er zijn zo leuk vindt dat je werk in loondienst een beetje in de schaduw daarvan komt te staan. Toch heb je die werkzaamheden (nog) nodig om je bedrijf op te kunnen zetten. Blijf vooral zoeken naar de leuke dingen in loondienst. Het contact met klanten bijvoorbeeld of met collega’s. Pas op dat je op kantoor niet te veel bezig bent met je eigen onderneming. Als er over ondernemen wordt verteld en geschreven, lijkt het vaak alsof je in een paar seconden van 0 naar 100 moet gaan. Ik ervaar ondernemen niet zo. Juist door rust te nemen, over dingen na te denken en soms wat afstand te nemen, groei je duurzaam.

Tip 9: Misschien: afbouwen

Wanneer je geld begint te verdienen, kun je overwegen om je baan in loondienst af te bouwen. Je hoeft niet meteen ontslag te nemen. Misschien is dat financieel nog een te grote stap. Je zou wel kunnen informeren of één dag per week minder werken een optie is. Zo kun je je vaste inkomen afbouwen en je inkomen als zzp’er langzaam opbouwen. Dat is een heel fijne, vrij veilige en zorgeloze manier van starten als ondernemer. Blijf wel realistisch. Zet, voordat je deze keuze maakt, eerst eens goed op papier welke kosten je privé en zakelijk allemaal hebt. En ga er (eventueel met je partner) even goed voor zitten. Je wilt financieel niet in de knoop komen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop