“Volgens mijn rekensom heb ik straks 3,5 ton in beleggingen”

Nancy (31) maakte drie jaar geleden een financieel plan en houdt zich daar gedisciplineerd aan. Inmiddels heeft ze € 38.000 euro aan beleggingen. En ze heeft de smaak te pakken.

“Ik herinner me de dag nog dat ik voor het eerst geld belegde. De datum zelfs. Het was 18 januari. Ik had net een boek van de bibliotheek uit over beleggen. En een dag eerder hoorde ik tijdens het koken op de radio dat de beurs opvallend laag stond. Vervelend voor anderen, een kans voor mij. Ik besloot: nu ga ik instappen.

Thuis zette ik meteen € 2.000 op mijn beleggingsrekening en investeerde het in indexfondsen. Er fladderden wel wat vlinders door mijn buik, hoor. Best spannend. In de dagen erna volgde ik mijn beleggingen meerdere keren per dag. Dat doe je in het begin nog. Ik zag mijn geld dat jaar langzamerhand meer waard worden. Ik besloot: hier wil ik mee door.”

Strak plan

“Ik maakte een Excel-sheet en sloeg aan het rekenen. Kon ik door te beleggen ook wat pensioengeld bij elkaar krijgen? Als ik niets zou doen, zou ik het moeten doen van alleen mijn AOW. Mijn vriendin bouwt wel pensioen op in loondienst en ons huis is tegen die tijd afbetaald, maar toch. Ik moet ook zelf boodschappen kunnen doen. Ik wilde op die leeftijd wel de financiële vrijheid hebben om een reis te maken of iets te kopen waar ik blij van word.”

Pieken en dalen opvangen

“Er bestaat een soort pensioenvuistregel. Dat je goed zit als je 10% van je inkomen wegzet iedere maand. Ik besloot het iets ruimer te nemen, omdat ik graag eerder minder wil kunnen werken. Dat betekende dat ik € 5.000 per jaar in moest leggen. Als ik dat zou beleggen tegen gemiddeld 4% rendement, zou ik over 30 jaar zo’n 3,5 ton hebben. Het kan natuurlijk meer of minder zijn, maar daar reken ik mee.

Het klinkt als heel veel geld. Maar het komt neer op ongeveer € 1.000 per maand aan pensioen naast mijn AOW. Omdat mijn doel nog zo ver weg was, leek beleggen me de beste manier om dat te bereiken. De spaarrente was en is trouwens nog steeds best laag. Omdat ik nog zoveel tijd heb tot mijn pensioen kan ik pieken en dalen op de beurs prima opvangen.” 

ton in beleggingen

Ik, rijk? Welnee

“Mijn ouders weten dat ik beleg. Zij doen dat niet, maar vinden het goed van me dat ik zo actief met mijn geldzaken bezig ben. Je moet haast wel in deze tijd, waarin je toch steeds meer zelf moet regelen. Zij weten hoeveel ik ongeveer al heb ingelegd. Tegen vrienden en kennissen zou ik dat niet zo snel vertellen. Mensen denken dan snel dat je rijk bent. Wat, naar mijn idee, helemaal niet zo is. Dit is geld dat ik nodig heb voor mijn toekomst.”

Verdiep je in mogelijkheden

“Ik ben er ook wel trots op, hoor. Niet alleen op dat ik een plan maakte en me eraan houd. Ook niet per se op dat ik al goed rendement heb gemaakt. Maar vooral dat ik überhaupt begonnen ben met beleggen. Ik heb me niet af laten schrikken door het beeld dat veel mensen van beleggen hebben. Die mannen in glimmende pakken die zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld willen verdienen. Dat is niet mijn manier. Ik beleg op een rustige, langzame manier naar een mooi vermogen toe. Ik adviseer iedere vrouw om iets met haar geld te gaan doen. Laat het niet door je handen glijden of verdampen op je spaarrekening. Verdiep je in de mogelijkheden. Kies wat bij jou past en bouw aan je eigen financiële toekomst.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop